آیت الله سید محمدباقر درچه‏ای

مرجع عالیقدر و زاهد وارسته آیت الله العظمی علامه سید محمدباقر درچه‏ای، در سال 1264 هجری قمری در درچه اصفهان به دنیا آمد. پدرش سید مرتضی از واعظان وارسته آن دیار محسوب می‏شد.

تحصیل و تدریس

مرحوم درچه‏ای با سپری شدن دوران کودکی، با توجه به استعداد و هوش ذاتی که داشت، توانست پس از گذراندن مراحلی از فقه و اصول در محضر پدرش در 13 سالگی به تحصیل در حوزه علمیّه اصفهان روی آورد و با موفقیت مدارج علمی را طی کند و از محضر اساتید بزرگ اصفهان استفاده نماید. همچنین ایشان توانست در علوم رایج آن زمان مثل: منطق، معانی، بیان، حساب و هندسه، هییت و نجوم، طب، فلسفه و عرفان، محققانه به پیش برود.

علامه سید محمدباقر بعد از اینکه از اساتید اصفهان کسب علم نمود برای ادامه تحصیل در سال 1291 قمری به نجف اشرف مشرف شد و حدود دوازده سال در آن دیار از بزرگان علم و معرفت به کسب علم پرداخت.

سرانجام این عالم بزرگوار در سال 1303قمری به موطن خود بازگشت و در اصفهان به تدریس و تبلیغ پرداخت. علّامه سید محمّد باقر درچه‌ای در مدرسه نیم آور به تدریس آموخته‌های خود پرداخت. حضور استادان با سواد و باتقوایی همچون ایشان سبب شد تا مردم فرزندان خود را برای تحصیل در این حوزه تشویق کنند. علّامه درچه‌ای به اتفاق آخوند عبدالکریم گزی، در این مدرسه فقه و اصول تدریس می‌کردند و شور و حرارت ویژه‌ای در بین طلاب ایجاد کرده بودند.

اساتید

اساتید این مرجع عالی‏مقام عبارتند از: مولی محمّد معروف به میرزا ابوالمعالی، میرزا محمّدحسن نجفی اصفهانی، حاج شیخ محمّدباقر نجفی، میرزا محمّدباقر موسوی خوانساری چهار سوقی، آیت الله سید حسین کوه کمری، میرزای شیرازی، میرزا حبیب‏الله رشتی و بسیاری از بزرگان دیگر.

شاگردان

شاگردان این مدرس سخت‏کوش نیز همگی از بزرگان و علمای به نام تاریخ شیعه هستند که برخی از این فضلاء عبارتند از: آیت‏الله شهید سید حسن مدرس، آیت‏الله العظمی حاج سید حسین بروجردی، آیت‏الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی، آیت‏الله حاج میرزا علی آقا شیرازی، آیت‏الله حاج آقا رحیم ارباب، مرحوم آقا نجفی قوچانی، آیت‏الله سید عبدالحسین طیب، سید محمّد علی ابطحی،، میرزا مهدی بید آبادی اصفهانی، سید فخر الدین خوانساری، محمّد علی یزدی و بسیاری از بزرگان دیگر.

تألیفات

از این عالم بزرگ و مرجع عظیم الشأن آثار گرانمایه‏ای نیز به یادگار مانده است که برخی از این تألیفات عبارتند از: یک دوره فقه و اصول،، حاشیه بر متاجر شیخ انصاری، حاشیه بر مناسک، رساله‌ای در جبر و تفویض، حواشی بر رساله عملیه، حاشیه‌ای برمکاسب شیخ انصاری، رساله عملیه، حاشیه بر اصول دین، تقریرات اصولیه و دیگر کتب ارزشمند.

جدیت در درس

چنانچه در گفتار شاگردان این مرد بزرگ آمده است در عرض حدود چهل سال تدریس مرحوم درچه‏ای حتی یک‏روز نشده است که ایشان درس را تعطیل کنند. چنانچه یکی از شاگردان ایشان می‏گوید:"بر سر درس بودیم و استاد سخن می‏پرداخت ناگهان مردی روستایی از اهل محل آقا درحاشیه مجلس درس پیدا شد و شروع کرد جویده جویده و به تمجمج‏ مطالبی را عنوان کردن، ناگهان استاد سر خود را بلند کرد و گفت: والده‏ام مرحوم شده‏اند؟ خدا بیامرزدشان، مرد روستایی به ‏اشاره سر پاسخ مثبت داد همه فهمیدند که استاد مادر خود را ازدست داده است ولی درس هم چنان ادامه یافت. البته پس از ختم ‏درس آقا رفت که به وظایف خود عمل کند."

همچنین آیت‏الله عبد الحسین طیب‏ در باب جدیت و نظم مرحوم درچه‏ای می‏گوید:"یازده سال در درس خارج آقا سید محمد باقر درچه‏ای شرکت کردم، درتمامی این مدت فقط یک بار درس ایشان تعطیل شد که در آن هم‏چاره‏ای نبود، زیرا یک روز درس اول را گفته بود که خبر آوردند برادر شما آقا سید محمد حسین درچه‏ای فوت کرده است، آقا فرمود خدا رحمتش کند، خواست درس دوم را شروع کند که گفتند: آقا ایشان وصیت کرده است، شما بر جنازه‏اش نماز بگذارید، ازاین روی ناچار شدند و درس را تعطیل کردند."

زهد استاد

حالات و رفتار این بزرگوار و مراتب زهد و قدس و تقوای کم نظیراو همواره در تربیت اخلاقی دانشوران با استعداد تأثیر شگرف و ژرف داشته است. اگر چیزی از این فقیه بزرگوار می‌پرسیدند و او نمی‌دانست با صراحت اظهار می‌داشت: نمی‌دانم. و این لفظ را بلند می‌گفت تا شاگردان یاد بگیرند، عارشان نیاید.

همچنین برخی گفته‏اند مرحوم آیت‏الله درچه‏ای در قنوت نماز شب ‏دعای ابوحمزه ثمالی را با حالت ایستاده می‏خواند.

وفات یا شهادت

سرانجام این مرجع بزرگوار و فقیه سترگ در بیست و هشتم ربیع الثانی سال 1342 هجری قمری در سن 78 سالگی در درچه اصفهان از دنیا رفت. علت درگذشت ایشان را برخی سکته مغزی و برخی نیز اینطور نوشته‏اند که این مرد عمل توسط مزدوران رضاشاه به شهادت رسیده است.

بعد از رحلت مرحوم آیت الله درچه‏ای، بدن مطهرشان به اصفهان منتقل شد و بعد از تشییع باشکوهی، پیکر پاکشان در تخت فولاد اصفهان و جلوی قبر مطهر ملاعبدالکریم گزی به خاک سپرده شد.

منابع

گنجینه دانشمندان، محمدشریف رازی، کتابفروشی اسلامیه، تهران.

شرح حال رجال ایران، مهدی بامداد، انتشارات زوار.

پاسدار اسلام، شماره دویست و یازدهم.



سایت ابنا