آیات نازله در غدیر خم از دیدگاه مفسران اهل سنت -۱

آیۀ تبلیغ ؛ پیش درآمد واقعۀ غدیر

 

واقعۀ غدیر بزرگترین حادثۀ تاریخ اسلام است که سه ماه پیش از رحلت پیامبر اکرم (ص) واقع شد. این واقعه با "آیۀ تبلیغ"آغاز و با "آیۀ اکمال"خاتمه یافت. روایات شیعه و بسیاری از روایات اهل سنت می‏گویند:

 

حدیث غدیر پس از آن بیان شد که کاروان حجة الوداع از مکه بازگشته و به منطقۀ غدیر خم در نزدیکی جحفه رسید. در آنجا آیۀ ۶۷ سوره مایده نازل شد که: «یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الْکافِرِینَ» یعنی: «ای پیامبر! آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده است حتما (به مردم) برسان و اگر آن را نرسانی، رسالت او را انجام نداده‏ای و خداوند تو را از (خطرات و گمان بد) مردم نگاه می‏دارد، و جمعیت کافران (لجوج) را هدایت نمی‏کند».

 

در این آیه روی سخن، فقط به پیامبر است و تنها وظیفه او را بیان می‏کند؛ با خطاب ای پیامبر (یا أَیُّهَا الرَّسُولُ) شروع شده و با صراحت دستور می‏دهد که آنچه را از طرف پروردگار بر او نازل شده است به مردم برساند. سپس برای تأکید بیشتر به او اخطار می‏کند که اگر از این کار خودداری کنی ـ که هرگز خودداری نمی‏کرد ـ رسالت خدا را تبلیغ نکرده‏ای!

 

اکنون این سؤال پیش می‏آید که با توجه به تاریخ نزول سوره ـ که مسلماً در اواخر عمر و اوج قدرت پیغمبر (ص) نازل شده است ـ چه مطلب مهمی بوده که خداوند، پیامبر(ص) را با این تأکید مامور ابلاغ آن می‏کند؟ آیا مسایل مربوط به توحید و شرک و بت‏شکنی بوده، حال آنکه این مسایل از سال‏ها قبل برای پیامبر و مسلمانان حل شده بود؟ آیا مربوط به احکام و قوانین اسلامی بوده، با اینکه مهم‏ترین آنها تا آن زمان بیان شده بود؟ و یا مربوط به مبارزه با اهل کتاب و یهود و نصاری بوده، در حالی که می‏دانیم پس از فتح مکه و سیطره و نفوذ اسلام در سراسر جزیره عربستان، آنان از صحنه اجتماع طرد شدند و نیروهای آنها در هم شکسته شد؟

 

شان نزول آیه تبلیغ‏

 

گرچه متاسفانه پیش داوریها و تعصبهای مذهبی مانع از آن شده است. حقایق مربوط به این آیه بدون پرده‏پوشی در اختیار همه مسلمین قرار گیرد، ولی در عین حال در کتابهای مختلفی که دانشمندان أهل تسنن، اعم از تفسیر و حدیث و تاریخ نوشته‏اند، روایات زیادی دیده می‏شود که با صراحت می‏گوید: آیه فوق درباره علی ع نازل شده است.

 

این روایات را جمع زیادی از صحابه از جمله"زید بن ارقم"و"ابو سعید خدری"و"ابن عباس"و"جابر بن عبد اللَّه انصاری"و"ابو هریره"و"براء بن عازب"و"حذیفه"و"عامر بن لیلی بن ضمره"و"ابن مسعود"نقل کرده‏اند و گفته‏اند که آیه فوق درباره علی ع و داستان روز غدیر نازل گردید.

 

تفسیر اهل سنت از آیۀ تبلیغ

 

اهل سنت در تفسیر آیه سه نظر دارند:

 

۱. اغلب تفاسیر سنی مانند بیضاوی می گویند همۀ احکام و معارف را برای همگان بیان کن.[۱]

 

۲. بعضی از عامه مانند شوکانی می گویند : همۀ احکام و معارف را برای همگان بیان کن. و هیچ کس را به بخشی از معارف دین مخصوص نساز.و برای این تفسیر استدلال می کنند به حدیث ابی جحیفه از مولی علی (ع) که پیامبر (ص) هیچ مطلب خاصی را به او نیاموخته که از دیگران دریغ کرده باشد.[۲] و آلوسی آنرا چنین توجیه شده است که اگریک حکم را پنهان کنی هیچ بخشی از آنرا نرساندی چون همۀ اجزاء دین به هم مرتبط است.[۳]

 

۳. بعض از عامه مانند فخر رازی و رشید ضا می گویند: منظور « ما انزل الیک» به قرینۀ سیاق آیات قبل و بعد حکمی شدید ومهم مربوط به اهل کتاب است

 

و منظور از عصمتی که در آیه وعده داده شده حفظ جان او و عدم نیاز به نگهبانی ظاهری است [۴]

 

دلایل تفسیر شیعه و اشکال تفسیر دیگران

 

۱. تفسیر شیعی مطابق روایات فریقین دال بر نزول آیه در غدیر و معرفی مولا علی(ع) به ولایت است که همگی می‏گویند منظور از"ما انزل"ولایت و امامت است و نه مطلق آنچه نازل شده است. لذا پیامبر اکرم(ص) پس از نزول آن، در غدیر خم مولا علی(ع) را به ولایت معرفی نمود؛ حال "مولی"به هر معنایی که می‏خواهد باشد. ولی تفاسیر دیگر بر خلاف روایات شأن نزول وارده است افزون بر آنکه در خود آیه قراینی به شرح زیر بر آن وجود دارد.

 

۲. اگر مراد از "و إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَه"این باشد که اگر حکمی را نرسانی همان حکم را نرساندی وحدت شرط و جزا لازم می آید مانند آنکه بگوید اگر به خانۀ من ، لغو است. اگر منظور آن باشد اگر حکمی رانرسانی هیچ حکمی را نرساندی لازم می آید ارزش تبلیغی همۀ معارف و احکام یکسان باشد. آیا نرساندن توحید مانند نرساندن حکم اعتکاف مستحب است وهمان قدر خسارت دارد؟

 

۳. اینکه پیامبر موظف بود همۀ معارف نازله را برساند مورد انکار شیعه نیست ولی این آیه آنرا نمی گوید. شیعه می گوید: پیامبر موظف شد همۀ معارف را برساند ولی موظف نشد همۀ معارف به همۀ مردم برساند از این رو بخشی از آنرا به همه و بخش دیگر را به خلیفه اش سپرد زیرا صحابۀ دیگر لیاقت وظرفیت تحمل آنرا نداشتند. وفرصت برای تعلیم عادی این معارف وجود نداشت.

 

۴. اینکه پیامبر هیچ کسی را به بخشی ازمعارف مخصوص نسازد در بارۀ دینی که برای راهنمایی بشر تا قیامت آمده نا معقول است زیرا همۀ معارف نازله مورد نیاز همۀ معاصرین نبوده و صحابه وقت و ظرفیت آموختن آنرا از طریق عادی نداشتند

 

۵. روایت ابی جحیفه و روایات مشابه آن می گویند اهلبیت و امام علی (ع) مانند دیگر صحابه است و مخصوص به علم خاصی نبودند. عجیب است که بزرگترین آیۀ دال بر فضیلت مولی به معنای تساوی حضرت با دیگر صحابه تفسیر می شود ولی این مطلب برخلاف روایات قطعیه دال بر اختصاص امام علی (ع) می باشد مانند حدیث انا مدینه العلم و علی بابها.[۵]

 

وحدیثی که مولا علی (ع) می‏فرماید: پیامبر(ص) در حال احتضار مرا در آغوش کشید و علمنی ألف باب یفتح کل باب ألف باب - هزار باب علم به من آموخت که از هر بابی هزار باب علم از آن باز می‏شود . [۶]

 

اگر مولا علی(ع) مخصوص به علمی نبود پس معنای درب شهر علم پیامبر، یافتح یک میلیون درب شهر علم بر روی او چیست؟ اگر اهل‏بیت در علم، مانند دیگران هستند چگونه در حدیث ثقلین معادل قرآن قرار گرفتند؟

 

۶. تفسیر اغلب اهل سنت از آیه را (همۀ احکام و معارف را برای همگان بیان کن زیرا اگریک حکم را پنهان کنی هیچ بخشی از آنرا نرساندی) چنین توجیه کرده‏اند: چون همۀ اجزا دین به هم مرتبط است. علامه طباطبایی می گوید: این توجیه نگرانی و ترسی ندارد تا وعدۀ عصمت و حفاظت الاهی به پیامبر داده شود در حالی که وَ اللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ از نگرانی پیامبر (ص) دلالت می کند پس آن تفسیر نمی تواند منظور از این آیه باشد.

 

و اگر مانند فخر رازی وبعض دیگر از عامه بگوییم: منظور « ما انزل الیک» به قرینۀ سیاق آیات قبل وبعد ، حکمی مروط به اهل کتاب است می گوییم اولا از آنجا که ترتیب فعلی قرآن به ترتیب نزول نیست سیاق حجت نیست مخصوصا اینجا که دلیل بر انفصال نزول این آیه از آیات قبل وبعد آن داریم.ثانیا باتوجه به نزول این آیه در سال دهم هجری که اوج قدرت اسلام بود وجهی برای ترس ونگرانی از یهود ونصاری نبود زیرا آنان شکست خورده وهیچ قدرتی نداشتند.[۷]

 

۷. نگرانی و ترس پیامبر(ص) بر جان یا متعلقات شخصی‏اش نبود؛ زیرا خداوند می‏فرماید: «الَّذِینَ یُبَلِّغُونَ رِسالاتِ اللَّهِ وَ یَخْشَوْنَهُ وَ لا یَخْشَوْنَ أَحَداً إِلَّا اللَّهَ وَ کَفی‏ بِاللَّهِ حَسِیباً » یعنی: «کسانی بودند که تبلیغ رسالتهای الهی می‏کنند و از او می‏ترسند و از هیچ کس جز خدا واهمه ندارند » (الأحزاب ـ ۳۹) و رسول الله در راس مبلغان الاهی است و نیز این ترس از کفار و یهود ونصاری نبود زیرا زمان نزول آیه آنان ذلیل شده و شکست خورده بودند.

 

بلکه نگرانی حضرت از تصور غلط جاهلان مسلمان و تبلیغات منفی منافقان و جاه طلبان بود که این اعلام حضرت را مانند تعیین ولیعهد از طرف پادشاهان و ناشی تمایل شخصی پیامبر(ص) نسبت به پسر عمو و دامادش معرفی کنند.

 

نتیجه

 

با توجه به این قراین وشواهد مذکور، تفسیر شیعی از این آیه متعین و تفاسیر دیگر غلط است.


 

[۱]- انوار التنزیل و اسرار التأویل، ذیل آیه

 

[۲] - لجمع بین الصحیحین البخاری ومسلم تألیف: محمد بن فتوح الحمیدی ج ا /۸۰

 

[۳] تفسیر فتح القدیر، ج‏۲، ص: ۶۹ شوکانی، ذیل آیه و روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم، ج‏۳، ص: ۳۵۵

 

[۴] - مفاتیح الغیب المؤلف: أبو عبد الله محمد بن عمر ملقب به فخر الدین الرازی و تفسیر المنار ذیل آیه.

 

[۵] - المستدرک الحاکم]: ۱۲۷[ ذیل الحدیث، و صدر الحدیث ]ص۱۲۹[الحدیث فی تاریخ بغداد خطیب البغدادی صدر حدیث ]۴: ۲۱۹[ ذیل۲: ۳۷۷ .الجامع الصغیر سیوطی فی: ۳۶۴ بالرقم: ۲۷۰۵[منتخب کنز العمّال ]۵: ۳۰: وذهبی در میزان الاعتدال ]رقم: ۴۲۹[ در ترجمة أحمد بن یزید. وحافظ ابن حجر العسقلانی در لسان المیزان ]۱: ۱۹۷ رقم: ۶۲۰[. ابن المغازلی ]رقم: ۱۲۶.

 

[۶] - فضایل الخمسة ]۲: ۲۳ابن عساکر فی تاریخ دمشق، و ترجمة الإمام علی بن أبی طالب: ج۴۲ ۳۸۵،الرقم:۸۹۹۲.

 

[۷] - تفسیر المیزان ، ج ۵ ذیل آیه.

حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم صلواتی گلستانی
 



ابنا