یاری حجت خدا همان یاری خداست

مقدمه:
ارزش هر انسانی در پیشگاه خدای بزرگ، به مقدار معرفت و محبت او نسبت به خالق یکتا و فرستادگان او است. هر قدر که درجه این معرفت و شناخت بالاتر باشد انسان در انجام وظایفی که نسبت به خالق ربوبی و فرستادگان او دارد بیشتر می‌کوشد. معرفت که خود بر دو پایة ((شناخت و پذیرش)) استوار است، روح عبودیت و بندگی را دارا است. عبودیت هم که خود مجموعة عمل به اوامر و ترک نواهی پروردگار را تشکیل می‌دهد، امری است که خدا جن و انس را برای آن آفریده است.
حال یکی از موارد بسیار مهم از اوامر الهی که در دین اسلام پیوسته بر آن تاکید شده و آن را شرط بندگی وعبودیت انسانها قرار داده است، یاری کردن آنها در زمینه‌هایی است که خود امر کرده‌اند. خدا در قرآن کریم در سوره محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) آیه ۷ می‌فرماید:
((یا ایها الذین آمنوا ان تنصروا الله ینصرکم و یثبت اقدامکم))
ترجمه: ((ای کسانی که ایمان آورده‌اید، اگر خدا را یاری کنید، خداوند شما را یاری خواهد نمود و گامهای شما را استوار خواهد ساخت.))
چون ما انسانها لحظه به لحظه به توجه و یاری خدا محتاجیم، با یاری کردن او می‌توانیم به این فیض عظیم برسیم.
یاری خدا از طریق یاری حجت خدا:
یاری خدا در حقیقت همان یاریِ فرستادگان او و نیز ترویجِ دین و آیینی است که او از طریق انبیا و رسولانش برای هدایت و عبودیتِ خلقش فرستاده است. نصرت و یاری ما نیز باید از طریق ایمان و معرفت نسبت به این رسولان و ترویج این آیین الهی ‌باشد. پس اگر می‌خواهیم خدا را یاری کنیم، باید به پیامبر او ایمان داشته و در جهت ترویج دین، او را یاری کنیم. کاملا واضح است که پس از پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و در غیاب او، باید جانشین و خلیفه او را که همان حجت خدا است یاری کنیم. چرا که قوام و بقای دین الهی پس از پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) به بقای حجت خدا است و نصرت دین الهی به نصرت او است. در نتیجه نصرت خدا نیز به نصرت او خواهد بود. بنابراین، بهترین راه و بلکه تنها راه نصرت حق متعال، از طریق نصرت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و جانشینانِ او خواهد بود. که اکنون این امر فقط از طریق یاری امام زمان، حضرت مهدی(عج) امکان‌پذیر است. چرا که آخرین جانشین پیامبر و یگانه حجت خداوند در این دوران ایشان هستند و یاری دینِ الهی به یاری ایشان است. همان طور که گفتیم این یاری نیزهمان نصرتِ خدای بزرگ است. اما یاری امام زمان به چند طریق امکان‌پذیر است که در پایین به برخی از این راهها اشاره می‌کنیم.
احیاء امر امامت:
امامت که یکی از مهمترین ارکان مذهب است، جایگاه ویژه‌ای در اعتقادات انسان دارد. خداوند متعال، اعتقاد به این اصل را شاهرگ حیات مذهبی انسانها قرار داده است. به گونه‌ای که کم‌توجهی به آن حیاتِ دینی انسان را تهدید می‌کند. آنچه مسلم است اکنون این اصل در وجود بقیة الله الاعظم، امام زمان، حضرت مهدی است که پناهنده شدن به او و نیز یاری او تکلیف ما قرار داده شده است. بنابراین ما می‌توانیم با بیان عظمت و بزرگی مقامات ایشان و معرفی آنها به مردم، این اصل ریشه‌ای را احیاء کرده و به این طریق امام زمان را یاری و کمک کنیم و نیز با قرار دادن مردم در پناه ایشان، صراط مستقیم را به مردم معرفی نموده، از دامهای ابلیس و شیاطین رهایی بخشیم. که به این طریق هم مردم به راه راست و نجات و سعادت کامل خواهند رسید، و هم با احیاء امر امامت امام زمان، ایشان و بلکه خداوند منان را یاری و کمک نموده‌ایم. که طبق وعده خداوند، او نیز ما را یاری و مدد خواهد نمود.
قابل ذکر است که امام زمان چون حجت خدا است، وابسته به خداوند متعال، و کارهای او یا کار خداوند است و یا به امر خداوند است. و خداوند یکتا تمام نیازهای او را برآورده می‌سازد و به کمک ما احتیاجی ندارد. ولی با این کار، یعنی با یاری ایشان، ما خود را در معرض رحمتهای بیکران الهی قرار داده و از فیض ((یاری امام زمان)) برخوردار می‌گردیم. چرا که مسیر بارش رحمت الهی از طریق یاری فرستادگان او می‌باشد، و ما با این کار خود را در مسیر این رحمت قرار می‌دهیم. امام هشتم حضرت علی‌بن موسی الرضا(علیه السلام) در این باره می‌فرمایند:
((رحم الله عبدا احیا امرنا))
ترجمه: ((خداوند رحمت کند بنده‌ای را که امر (امامت) ما را زنده کند.))
راوی می‌پرسد: امر شما چگونه زنده می‌گردد؟ امام رضا(علیه السلام) در پاسخ می‌فرمایند: ((علوم ما را بیاموزد و آنها را به مردم تعلیم دهد. پس اگر مردم با محاسن (نیکیهای) کلام ما آشنا گردند ما را پیروی می‌نمایند.)) بحار الانوار ج ۲ ص ۳۰
بنابراین با یادگیری علوم اهل بیت و آشنا شدن با عظمت و بزرگی آنها و نیز آشنا کردن مردم با آنها، می‌توانیم امر (امامت) عترت پیامبر را زنده نماییم و به این طریق از رحمت خداوند بهره‌مند شویم. چرا که اگر مردم با محاسن کلام و سخن ائمه آشنا گردند و خوبیهای آن را بفهمند، حتما از آنها پیروی خواهند نمود. که اکنون این وظیفه ما است تا ((به این معروف امر)) نموده، و یکی از واجبات خداوند را که بسیار بر آن تاکید شده به انجام برسانیم.
انجام وظایف و تکالیف:
و نیز یکی دیگر از بهترین کارهایی که ما می‌توانیم با انجام آنها امام زمان خویش را یاری کنیم، از طریق انجام تکالیفی است که بر عهده ما نهاده شده است. این تکالیف شامل انجام واجبات و ترک تمام محرمات الهی می‌باشند، که عمل به آنها خشنودی و رضایت حق متعال، و کم توجهی به آنها عقوبت او را دربر خواهد داشت. که البته هر قدر تقوی و ورع انسان در اعمال مذهبی بیشتر باشد، فرد در زمینه یاری امام زمانِ خویش بیشتر تلاش خواهد نمود. در این باره امام صادق(علیه السلام) خطاب به شیعیان می‌فرمایند: ((اعینونی بورع وسداد)) یعنی مرا با ورع و کارهای نیک یاری نمایید. بنابراین عمل به دستورات خداوند همانند انجام واجبات، ترک محرمات، تقوی، ورع، خداترسی در امور دنیوی و.. کارهایی هستند که با انجام آنها می‌توانیم اهل بیت پیامبر و به خصوص امام زمان خویش را یاری نماییم. ولی در کنار این تکالیف، وظایفی نیز در قبال امام زمان خویش داریم، که پرداختن به آنها نشان دهنده معرفت و محبت ما نسبت به آن حضرت می‌باشد. و هر قدر که این معرفت و محبت در شخصی بیشتر باشد در انجام این وظایف بیشتر تلاش و کوشش خواهد نمود. که به عبارت دیگر، شدت پرداختن به این امور معیاری برای نشان دادن عشق و علاقه فرد به امام زمانش خواهد بود. در پایین به برخی از این وظایف، که در دوران غیبت بر عهده همه شیعیان نهاده شده است می‌پردازیم.
۱-یاد امام زمان(عج): همه ما شیعیان موظف هستیم که در دوران غیبت امام زمانمان، به یاد او بوده و از او غافل نگردیم. ذکر او را بر زبانها و یاد او را در قلبهایمان داشته باشیم. و پیوسته با صدقه دادن برای سلامتی آن بزرگوار، و نیز کارهایی که ما را به آستان مقدس او نزدیک می‌گرداند، فروغ یاد او را در دلهایمان روشن نگهداریم. چرا که یاد او و نام او علاوه بر آن که سبب نزول رحمت الهی است، بلکه نشان دهنده وفاداری ما نسبت به مولای مظلوممان خواهد بود.
۲-دوستی امام زمان(عج): یکی دیگر از مسایلی که در دین مبین اسلام بر آن تاکید شده، محبت مردم نسبت به اهل بیت پیامبر علیهم السلام و اکنون آخرین آنها، یعنی حضرت مهدی(عج) است، که مومنین چه در حضور و چه در غیاب آنها، باید آنها را دوست داشته و محبت باطنی خویش را نسبت به آنان اظهار نمایند. دل را همیشه به دوستی اهل بیت زنده نگهدارند، و چراغ این مسیر را به نور آنان روشن گردانند. تا به این طریق مورد محبت خداوند و اولیاء او در دنیا و آخرت واقع گردند. یکی از نشانه‌های دوستی و محبت نسبت به وجود مقدس حضرت مهدی(عج)، اهتمام به دعاهای خالصانه برای تعجیل در امر ظهور و نیز رفع خطرات و غمهایی است که ممکن است وجود شریف ایشان را فرا بگیرد. همان گونه که خود به این مهم امر نموده و آن را مایه نجات از شر فتنه‌های آخر الزمان معرفی نموده‌اند.
۳- انتظار امام زمان(عج): یکی از مهمترین وظایفی که بر عهده شیعیان، در دوران غیبت حضرت مهدی(عج) قرار داده شده است انتظار آن حضرت می‌باشد. که مومنین باید منتظر ایشان باشند تا ظهور نموده، و جهان را به نور عدالت خویش روشن گردانند. انتظار که خود والاترین اعمال امت شمرده شده، نشان محبت و دوستی افراد نسبت به امام زمان(عج) می‌باشد. و مومنین و منتظرین حضرت مهدی(عج) باید در کنار این انتظار به اعمال و تکالیف مذهبی خویش عمل نمایند. با امام زمان خویش تجدید بیعت نمایند و تصمیم جدی بر یاری آن حضرت، چه در دوران غیبت و چه در دوران ظهور داشته باشند.
به امید ظهور سبز مولایمان، شمشیر انتظار بر کف گرفته، و به یاد او و دوستی او به احیا امر امامت می‌پردازیم. امر به واجبات و نهی از محرمات می‌کنیم و پیوسته برای آمدنش دعا می‌کنیم. بذر معرفت و محبت او را در سینه‌هایمان می‌کاریم و گل واژه‌های علومش را به یکدیگر هدیه‌ می‌دهیم. باشد که در راه نشر علوم و فضایلش، ما را به خدمتگذاری قبول نماید و دست نوازشش را بر سرمان کشد، تا مورد توجه و رحمت بیکران الهی واقع گردیم. آمین یا رب العالمین



ارسال شده توسط"ققنوس"