- علامه متکلم شیخ زینالدین نباطی بیاضی در کتاب گرانقدر خود الصراط المستقیم (۱ / ۱۸۸) گوید: ابنقرطه در کتاب مراصدالعرفان از ابنعباس آوردهاست که گفت: ما شاهد بودیم که مدت نه ماه پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم هر روز به هنگام هر نماز به در خانه علی علیه السلام میآمد و بر آنان سلام میکرد و این آیه را میخواند و آنان را به نماز دعوت میکرد.
ه - علامه شیخ زینالدین عاملی نباطی (در گذشته به سال ۸۷۷) در کتاب الصراط المستقیم (۱ / ۲۳۰) گوید: ابنرومی گفته است: رَأَیْتُکَ عِنْدَاللَّهِ اَعْظَمَ زُلْفَةً/مِنَ الْاَنْبِیاءِ الْمُصْطَفَیْنَ ذَوِیالرُّشْدِ/ <من تو را در نزد خداوند از همه پیامبران برگزیده رشد یافته مقربتر یافتم>./ چون این شعر را یگانه دیدم دوست داشتم که بر سبک او بپویم و در این افضال در پی او شوم، پس این اشعار گفتم: (ترجمه مضمون اشعار) <خداوند به آدم فرمود: از آن میوه مخور و خورد و با این نافرمانی فضل خود را از دست داد، اما امام علی علیه السلام آنچه را سهم خود بود و حق استفاده از آن را داشت به فقیر داد و خداوند این عمل او را ستود>./ <زنان نوح و لوط به آن دو خیانت کردند، اما فاطمه به پایهای است که نور عالم خلقت از افق وجود او سر زد>./ <ابراهیم از خداوند زنده کردن مرده را درخواست کرد تا دلش به خدای یگانه (و مسأله معاد) آرام یابد، اما مولای من علی در مقامی است که اگر همه پردهها کنار رود چیزی بر یقین گذشتهاش افزوده نخواهد شد>. <موسی هنگامی که عصای اژدها شده خود را دید هراسید و گریخت، اما علی در شب هجرت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در بستر حضرتش آرمید و از خشم مشرکان هراسی به خود راه نداد>./ <سلیمان چنانکه در قرآن آمده از خدا خواست که او را سلطنتی بخشد که هیچکس را نسزد و مانند آن را به احدی پس از وی نبخشد، اما مولای من دنیا در قامت دلکشترین زن عرب (بُثَیْنَه) برای او جلوه نمود و در پاسخش فرمود: از من دور شو و لحظهای نزد من درنگ مکن>./ <با این بیانات، برتری حضرتش بر آنان برای حقجویان به خوبی آشکار شد و دیگر نیازی به رنج فراوان برای اثبات آن نیست>./ <حقّاً به خطا رفتهاست آن که ابوبکر را با حضرت حیدر مقایسه کند، زیرا در وی اثری به چشم نمیخورد که برای این مقایسه سودمند افتد>./(اشعار با تلخیص آوردهشده و به صورت آزاد ترجمه گردیدهاست.)
- علّامه نباطی عاملی (متوفی به سال ۸۷۷) گوید: بیشتر مشایخ ما علی علیه السلام را از پیامبران اولواالعزم (بجز پیامبر اسلام) - علیهم السلام - افضل میدانند به دلیل ریاست عامّه او و بهرهمندی همه مردم دنیا از خلافت او، زیرا اولاً: خلافت آن حضرت خلافت از نبوت عامّه پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم است به خلاف نبوت آنان که عمومی نبودهاست. ثانیاً: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در حدیث پرنده بریان فرمودهاست: “خداوندا، محبوبترین آفریدگانت را نزد من آر”/ و پیامبران را هم استثنا نکرد (پس علی علیه السلام از آنان نزد خدا محبوبتر است). ثالثاً: علی علیه السلام با پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم که افضل از همه بوده در آیه “و انفسنا و انفسکم”/ مساوی دانسته شدهاست، و معلوم است که مراد از تساوی، همگونی است نه اتحاد و یگانگی. رابعاً: آن حضرت از امام حسن و امام حسین - علیهما السلام - افضل است چنانکه پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودهاست: “و پدرشان از آن دو بهتر است”/ و در حدیث مشهوری پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم آنها را سرور بهشتیان قرار دادهاست. خامساً: اعمش از جابربن عبداللَّه انصاری روایت کرده که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: “کدام برادران افضلند؟ گفتم: پیامبران. فرمود: من افضل پیامبرانم و محبوبترین برادران نزد من علیبن ابیطالب است و او نزد من از پیامبران افضل است، پس هرکه گوید آنان از علی افضلند مرا از آنان کوچکتر دانستهاست. زیرا من علی را برادر خود ساختهام به دلیل فضیلتی که در او سراغ داشتم و دستوری که پروردگارم دادهبود.
(الصراط المستقیم ۱ / ۲۱۰، فصل ۱۸.)
/
سایت فطرت