گوشه ای از فضایل حضرت علی(علیه السلام):

نام: علی *کنیه: ابوالحسن * لقب: امیرالمؤمنین * نام پدر: عمران (ابوطالب)

* نام مادر: فاطمه بنت اسد * تولد: ۱۳ رجب سال ۳۰ عام الفیل *محل تولد: کعبه

* مدت امامت: ۳۰سال * مدت خلافت: ۵ سال * تعداد فرزند: ۱۲ پسر و ۱۶ دختر

* شهادت: ۲۱ ماه رمضان سال ۴۰ هجرت *محل شهادت مسجد کوفه

فضایل حضرت علی (علیه السلام)

الف: آیه یوم الانذار: و خویشان نزدیکت را هشدار ده و برای آن مؤمنانی که تو را پیروی کرده اند بال محبت بگستر و اگر تو را نا فرمانی کردند بگو من آنچه که می‌کنید بیزارم. (شعراء ۲۱۴-۲۱۶)

ب: حدیث منزلت: نخستین باری که پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) پیمان برادری را جاری می‌ساخت خود با علی ابن ابیطالب (علیه السلام) عقد برادری بست در همان روز میان جمع به هنگام اجرای پیمان برادری حضرت علی (علیه السلام) را اینگونه مخاطب خویش قرار داد: «تو از منی به مانند هارون برای موسی»

ج: حدیث غدیر: (با ولایت حضرت علی (علیه السلام) دین شما را برای شما کامل کردم و نعمت خود را بر شما تمام نمودم و دین اسلام را برای شما پسندیدم. (مایده ۴)

ابعاد گسترده شخصیت امام علی (علیه السلام)

پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: علی با قرآن است و قرآن با علی و این دو از هم جدا نخواهند شد تا روز قیامت در سر حوض کوثر بر من وارد شوند.

امام علی (علیه السلام) و لیله المبیت

این شب از شبهای پرافتخاز، فداکاری حضرت علی (علیه السلام) است که جان خویش را سپر جان حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) ساخت. ایثاری که مایه مباهات خداوند بر فرشتگان شد نزول این آیه مبارکه است: و از مردم کسی است که جان خود را به خاطر خشنودی خدا می‌فروشد و خداوند نسبت به بندگان مهربان است. (بقره ۲۰۷)

امام علی (علیه السلام) و جنگهای پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم)

الف: جنگ بدر: امام علی (علیه السلام) پرچمدار پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در این جنگ بود و پیروزی آن مدیون مولاست.

ب: جنگ احد: امام در لحظه تنهایی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) جان خویش را سپر آنحضرت کرد و در همین جنگ منادی ندا داد: «لا سیف الا ذوالفقار و لافتی الاعلی»

ج: جنگ احزاب (خندق): فتح الفتوح را در این جنگ حضرت علی (علیه السلام) آفرید و در جنگ خندق تمامی ایمان به جنگ با تمامی کفر رفته بود و ضربت امام در روز خندق به « عمربن عبدود » طبق فرمایش پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم): از عبادت جن و انس تا روز قیامت برتر است.

د: جنگ خیبر: امام علی (علیه السلام) در این نبرد ارمغان فتح را برای مسلمین آورد و مایه سرور قلب نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) و مسلمین شد.

ولایت مولا علی (علیه السلام) امام علی (علیه السلام) اولین مؤمن به مکتب، اولین نمازگزار، ایثارگر با تمام وجود خویش و رزمنده در تمام نبردهای پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) بود و چنانکه بزرگترین افتخار مولا در این دوران آن بود که بی چون و چرا تسلیم اوامر نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بود و هر آنچه او دستور می‌داد مولا به اجرا می‌گذاشت.

ابعاد فرهنگ خدمتگزاری در مکتب امام علی (علیه السلام)

الف: امانت دانستن مسیولیت ب: استبدادگریزی = اجرای قانون مهم باشد نه آنچه من می‌خواهم.

ج: محبت و صمیمت با مردم: فرهنگ اسلام به این است که مردم را به دید ارباب و سرور بنگرند و خود را خدمتگزار ملت بدانند. د: مردمی زیستن: کارگزاران نظام اسلامی باید در متن مردم باشند و درد و دل مردم را بشنوند. ه: برخورد یگانه با مردم و: جلب نظر صالحان

امام علی (علیه السلام) و مبارزه با فرصت طلبان

اولین موضع حضرت در مقابل فرصت طلبان حادثه « سقیفه » بود و در طول دوران با فرصت طلبان و منافقان به مبارزه بر خواست و می‌دانست که زخم خوردگان از اسلام در پی آنند که از آب گل آلود ماهی بگیرند و به اسلام ضربه وارد کنند و مولا با بینش الهی دست رد بر سینه همه منافقان و فرصت طلبان می‌زد.

سکوت بیست و پنج ساله امام علی (علیه السلام)

امام در خطبه شقشقیه بعد از حوادث تلخ بعد از پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) می‌فرماید: «... و ژرف بیندیشم که آیا با دست تنها بستیزم یا بر این تاریکی کور، صبر نمایم... سرانجام صبر و شکیبایی را خردمندانه تر دیدم ».

«پس شکیبایی پیشه کردم (نه شکیبایی آمیخته با آرامش خاطر بلکه) در حالی که گویا چشم را خاشاک پر کرده و استخوان راه گلویم را گرفته بود.»

ارزش حکومت

از دیدگاه امام عارفان، اصل حکومت و امارت اگر برای هدفی والا و انسانی نباشد از کفش کهنه وصله دار نیز بی ارزش تر است. ارزش حکومت از دیدگاه مولا باید پلی برای خدمت به خداوند و بندگانش باشد. « به خدا سوگند همین کفش بی ارزش برایم از حکومت بر شما محبوب تر است، مگر آن که حقی را به پا دارم یا باطلی را دفع نمایم».

امر به معروف و نهی از منکر در سیره امام علی (علیه السلام)

معروف و منکر را نباید تنها درمحدوده مسائل فردی و اجتماعی دید بلکه در همه زمینه ها از جمله مسائل سیاسی این اصل جایگاه دارد. امام (ره) بر این اصل زندگی ساز و نشاط آفرین جامعه تأکید خاص دارد تا جایی که در سفارش پایانی عمر می‌فرماید: امر به معروف و نهی از منکر را ترک نکنید که اشرار بر شما مسلط می‌شوند و آن گاه هر چه دعا کنید دعایتان مستحاب نخواهد شد.

دشمن شناسی حضرت حضرت علی (علیه السلام)

از اساسی ترین شرایط موفقیت در تمامی عرصه ها بویژه در مسائل سیاسی و اجتماعی شناخت دشمن است و امام (ره) دشمن را دو نوع آشکار و پنهان تقسیم می‌نماید و می‌فرماید: سست ترین دشمنان کسی است که عداواتش را آشکار ساخته است و همچنین می‌فرماید: بدترین دشمنان کسی است که عمیق تر بوده و کیدش را بیشتر مخفی می‌دارد (که این نوع دشمن خطرناک ترین دشمن هاست و بدترین ضربه به مکتب از ناحیه اینان بوده است)

جایگاه وقف از منظر امام علی (علیه السلام)

امام می‌فرمایند: پس از مرگ هر کسی،ثواب و اجری دنبال او نرود به جز سه عمل: 

۱- صدقه جاریه (موقوفات) - ۲-علم و دانش سودمند - ۳-تربیت فرزند صالح

و همچنین می‌فرمایند: صدقه و وقف دو چیزی هستند که برای صاحب خود ذخیره می‌شوند پس آنها را برای روزشان (که روز قیامت باشد) ذخیره و پس انداز کنید.

انگیزه وقف کردن: نکات مهم که در وصیت نامه و وقف نامه‌های آنحضرت آمده است انگیزه وقف را جلب رضایت خداوند و دخول به بهشت و نجات از دوزخ بیان می‌فرمایند.

موقوفات حضرت علی (علیه السلام)

حضرت علی(علیه السلام) نخلستان‌های زیادی را پس از آباد کردن وقف می‌کرد، هم چنین چاه ها و قنات‌هایی حفر و سپس آنها را برای مصارف مختلف مسلمانان وقف می‌کرد.

امام صادق(علیه السلام) می‌فرماید: پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) زمینی از انفال را در اختیار علی(علیه السلام) گذاشت و آن حضرت در آن جا قناتی حفر کرد که آب آن همچون گردن شتر فواره می‌زد. امام(علیه السلام) آنجا را«ینبع» نامید و آن قنات را وقف زائران خانه خدا کرد.

در وقف نامه علی(علیه السلام) آمده است:«علی بنده خدا امیرمومنان، دو مزرعه«ابی نَیزَر» و«بغیبغه» را برای فقرای مدینه و در راه ماندگان وقف کرد تا خداوند روز قیامت چهره او را از حرارت آتش مصون دارد، پس فروخته و بخشیده نمی‌شود.»

-الأحمَر (صحرایی بین مدینه و شام) ۲- اُدبِیه ۳- اُذَینَه ۴- الأسحَن (صحرایی در مدینه و فدک)

۵- البُغیبِغَه (چشمه ای که وقف است بر همسایگان ومسافرانی کهخرجی راه ندارند ونیازمندان نزدیک) ۶- خانه ای در مدینه ۷- ذاتُ کُمات (چهار چاه) ۸- رعیه (صحرایی دارای نخل و اندکی آب که از کوه ریزش می‌کند) ۹- عین ابی نَیزَر ۱۰- عین مَوات ۱۱- عین فاقه ۱۲- عین ینبع (چشمه‌هایی دارای آب و نخلهای زیاد) ۱۳- فقیرین (مکانی در اطراف مدینه) ۱۴- القصیبه (باغ) ۱۵-البَیضاء(صحرایی دارای باغها ومزارع) ۱۶- وادی القری (صحرایی بین مدینه و شام) و...

چون دلت شد واقف اسرار حق /خویشتن را وقف کن بر کار حق

فرستنده: محمود کلاشی
 



تابناک