مسجد خیف؛ محل عبادت ۷۰ پیامبر

مسجد خیف از نخستین مساجد دوران اسلامی است که در مکه و در منطقه منی واقع شده است، این مسجد محل عبادت ۷۰ پیامبر و مدفن حضرت آدم (علیه السلام) است. 
 

در سال پنجم هجرت، مشرکان مکه به تحریک یهودیان، پیمان اتحادی را با برخی از قبایل عرب امضا کردند تا به مدینه حمله و ریشه اسلام را برکنند. محلی که آنان برای امضای این پیمان انتخاب کردند، جایی بود که بعدها مسجد خیف در آنجا بنا شد. این بدان معنا است که در محلی که مشرکان پیمان ضد اسلام بستند، مسجدی بنا شد که تا ابد شکست اتحاد قریش با قبایل عرب را فریاد کند.

خیف به محلی گفته می‌شود که در آنجا از شدت کوهستانی بودن منطقه کاسته شده اما هنوز به صورت دشت در نیامده است. چنین منطقه ‏ای در دامنه کوه صفایح قرار گرفته و مسجد نیز در همین ناحیه ساخته شده است.

خطبه مهم رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در حجة الوداع در این مسجد ارائه شد که در روایات متن آن خطبه نقل شده است. در روایات دیگر نیز آمده کسی که در منی است، تا می‌تواند نمازهایش را در مسجد خیف بخواند، چرا که در آن هفتاد پیامبر نماز خوانده اند که حضرت موسی (علیه السلام) و حضرت عیسی (علیه السلام) از جمله آنها هستند. در برخی از روایات محل دفن آدم را نیز مسجد خیف عنوان کرده اند.

محل نماز پیامبر اسلام در این مسجد، جلوی مناره کنونی است. در گذشته گنبد بزرگی بر فراز آن بوده که اکنون وجود ندارد.

مسجد خیف از نخستین مساجد است. در سال ۲۴۰ هجری قمری سیل آن را تخریب کرد. بعدها به جای آن مسجدی بنا و سیل‌بندی نیز ساخته شد تا حفاظی برای مسجد باشد. مساحت مسجد در آن زمان ۱۵۰۰ متر مربع بوده است. در اطراف مسجد خیف، رواقهای کوچکی نیز بوده، این مسجد در سال ۵۵۶ هجری قمری بازسازی شد.

مسجد خیف در قرن نهم هجری بنای با شکوهی داشته است و تا پیش از این بازسازی، یک چهار دیواری داشت. وسط آن بقعه ای بوده که مناره هم داشته و مشهور به مقام ابراهیم بوده است.

آخرین بازسازی مسجد در سال ۱۳۹۲ هجری قمری به دست دولت ‏سعودی با بنای نسبتا بزرگ و رواقهای متعدد و مساحتی در حدود ۲۳ هزار و ۶۶۰ متر مربع انجام شد. طول این مسجد ۱۸۲ و عرض آن ۱۳۰ متر است.

در این مسجد تنها در ایام منی باز و در طول سال بست است. متأسفانه در آن ایام هم، محل استراحت افراد بی سرپناه بوده و هیچ جای عبادت در آن نیست. تنها در وقت نماز امکان خواندن نماز در آن هست.

 



سایت ابنا