قرضاوی کیست؟

به گزارش خبرگزاری فارس، قرضاوی در تاریخ ۹/۹/۱۹۲۶ میلادی در مصر متولد شد و حفظ قرآن را تا ۱۰ سالگی تمام کرد. سپس وارد دانشگاه الازهر شد و در سال ۱۹۵۳ مدرک عالی دانشکده اصول دین و در ۱۹۵۴ مجوز تدریس در این دانشگاه را دریافت کرد. در سال ۱۹۶۰ مدرک کارشناسی‌ارشد مطالعات عالی علوم قرآن و سنت و در سال ۱۹۷۳ مدرک دکتری را با رتبه عالی از دانشکده اصول دین دریافت کرد.

وی پس از فراغت از تحصیل، به‌ عنوان ناظر امور دینی اداره اوقاف و فرهنگ اسلامی الازهر مشغول به کار شد؛ آن‌گاه مدیریت دفتر امور دینی قطر را بر عهده گرفت و به ‌عنوان رییس و مؤسس بخش مطالعات اسلامی در دانشکده تربیت و مدیر و مؤسس دانشکده شریعت و مطالعات اسلامی و نیز مدیر مرکز تحقیقات سنت و سیره به فعالیت‌های خود که تا امروز ادامه دارد، تداوم بخشید.
قرضاوی از عنفوان جوانی به‌ عنوان خطیبی مسلمان و فعال در جنبش‌های اسلامی دعوت به آموزه‌های دینی را در صدر کارهای خود قرار داد و در این راه به علت سخنرانی‌ها و نوشته‌ها و اشعار و مقاله‌های تأثیرگذارش، بارها چه در دوره حکومت پادشاهی و چه در دوره حکومت جمهوری مصر به زندان افتاد.

این اندیشمند مسلمان در جریان فعالیت‌های اسلامی و اجتماعی خود، ارتباط نزدیکی با جنبش"اخوان‌المسلمین"پیدا کرد و در کتاب‌های خود همواره از"سید قطب"،"حسن البنا"،"ابو الاعلا مودودی"،"ابن عبدالوهاب"و"رشید رضا"تمجید می‌کند. 
صاحب بیش از ۸۰ اثر در زمینه‌های اسلامی است که برخی از آنها ده‌ها بار تجدید چاپ شده و بسیاری از آنها نیز به زبان‌های مختلف ترجمه شده است.
قرضاوی که خود را یک سلفی متجدد معرفی می‌کند، همچنین صدها اثر به صورت‌های مقاله، شعر، سخنرانی و تدریس از خود به جا گذاشته و تمام تلاش وی در این آثار، جمع بین محکمات شرعی با مقتضیات زمانه بوده است

وی سفرهای متعددی به کشورهای مختلف جهان داشته و در صدها سمینار و همایش بین‌المللی شرکت کرده است. 
این دانشمند مسلمان، رییس و عضو مجامع و مؤسسات مختلفی چون اتحادیه علمای مسلمان، مجمع فقهی انجمن اسلامی العالم در مکه، مجمع سلطنتی تحقیقات اسلامی اردن، مرکز مطالعات اسلامی آکسفورد، شورای دبیران دانشگاه اسلامی جهانی اسلام ‌آباد، سازمان دعوت اسلامی خارطوم و هیأت نظارت شرعی بر تعدادی از بانک‌های اسلامی است.

قرضاوی جوایز علمی متعددی دریافت کرده که جایزه بانک توسعه اسلامی، جایزه ملک فیصل به علت مشارکت در مطالعات اسلامی، جایزه عطای ویژه علمی از رییس دانشگاه اسلامی جهانی مالزی و جایزه فقه از سوی سلطان برونیی از جمله آنهاست. 
وی به‌رغم اینکه در جهان عرب، از علمای سنی موافق ایران محسوب می‌شود اما انتقادات بعضاً تندی را هم درباره جمهوری اسلامی ایران مطرح کرده است. 
از جمله موضع‌گیری‌های وی در قبال ایران می‌توان به انتقاد از همکاری تهران با واشینگتن در برخورد با طالبان، موافقت ایران با اعدام صدام و مخالفت با آنچه تبلیغ تشیع از سوی ایران در کشورهای عربی می‌خواند، اشاره کرد.

وی در سال ۲۰۰۱ نیز در برنامه"شریعت و زندگی"شبکه خبری الجزیره قطر که از سوی اعراب تندرو"شبکه قرضاوی"نامیده می‌شود، با"محمدعلی تسخیری"دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی درباره درگیری ایران با طالبان مناظره و از سیاست‌های ایران در قبال تحولات افغانستان به‌شدت انتقاد کرد. 
قرضاوی در موضع‌گیری اخیر خود نیز ضمن حمایت از صدام و طرح ادعای توبه وی در سال‌‌های پایانی عمر خود، ایران را که در اعدام صدام نقشی نداشته مخاطب ساخت و گفت: تهران باید در یک موضع‌گیری آشکار، مخالفت خود را با اعدام صدام در روز عید قربان اعلام کند وگرنه ثابت می‌شود که ایران در این برنامه نقش داشته ‌است.

وی همچنین در نشست اخیر همایش تقریب مذاهب اسلامی که در دوحه، پایتخت قطر برگزار شد، با اعتراض به شیعیان،خواستار توقف آنچه تبلیغ تشیع در کشورهای عربی و کشتارهای مذهبی در عراق خواند، شد. 
وی فتاوایی را نیز مطرح کرده که هم در میان اهل سنت و هم در میان شیعیان با انتقادات شدیدی مواجه شده است که از جمله آنها می‌توان به حرمت زیارت قبور امامان و صالحان یاد کرد. 
وی همچنین در صفحه ۱۱ کتاب"فرهنگ غلو در تکفیر"، اقدامات تروریستی برخی از سنی‌‌های تندرو را تبریه و ادعا کرده است این غلو اشکال ندارد زیرا اینها جوانان مخلص، غیرتمند و متدینی هستند که اقدام به تکفیر مسلمانان مخالف خود می‌کنند و خون و اموال آنها را حلال می‌دانند.
 



سایت فطرت