حجت‎الاسلام فرهاد عباسی امروز در همایش صدوقین که در مزار علی بن بابویه قمی در قم برگزار شد با اشاره به شخصیت و جایگاه علمی والای شیخین صدوقین گفت: قم در هر معیاری که مورد مطالعه قرار گیرد قطعا در بهترین و بالاترین جایگاه آن به دو شخصیت یعنی شیخین صدوقین می‌بالد زیرا این دو شخصیت از بزرگترین و تاثیرگذارترین شخصیت ها در مکتب علمی قم هستند.
وی افزود: در پله ای بالاتر حتی اگر بخواهیم مکتب تشیع را نیز در یک نگاه بررسی کنیم باز هم باید از شیخین صدوقین به عنوان بزرگترین و تاثیرگذارترین رهبران علمی پس از ائمه طاهرین(علیهم السلام) هستند که در جریان علمی شیعی نقش آفرین بودند.
این حدیث شناس حوزوی با ذکر این مطلب که کل جامعه اسلامی به مکتب صدوقین محتاج است بیان کرد:این دو شخصیت بزرگوار برای همه اقشار جامعه ره آورد داشتند و هیچ قشری وجود ندارد که از آنچه ایشان به ارمغان آورده‌اند بی نصیب بماند.
قایم مقام مرکز تخصصی حدیث حوزه گفت: شیخین صدوقین در یکی شریفترین خانواده‌های علمای تاریخ شیعه می‌زیستند صدوقین از خانواده‌ای هستند که طی 300 سال 28 عالم و رهبر دینی به جامعه شیعی عرضه کردند راس این هرم خانوادگی صدوق پدر است که یک رهبر دینی به تمام معنی بود صدوق پدر هم طبقه با شیخ کلینی است یعنی اساتید آنها یکسان بودند.
حجت الاسلام عباسی گفت: صدوق پدر محضر سه تن از نواب اربعه امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در زمان غیبت صغری را درک کرده است و با دو نفر از آنها مکاتبه علمی داشته است.
وی بیان کرد: به طور خاص غیبت صغری سرآغاز یک سطح جدید از اندیشه شیعی است که مردم به سوی علما رفته و احکام دین را به سفارش ائمه از آنها می‌گرفتند در کنار این نواب خاص بزرگانی مثل صدوق پدر در جایگاه اول علمایی بودند که مردم به چشم نایب خاص امام به آنها نگاه می‌کردند و بدون هیچ شک و شبهه‌ای از محضر آنها سود می‌بردند.
مدیر مرکز تخصصی حدیث حوزه گفت: ایشان به قدری از جامعیت علمی برخوردار بود که حتی نواب اربعه نیز وقتی به یک سری از کتب روایی برخورد می‎کردند آنها را برای تایید صحت به قم می‌فرستادند صدوق پدر بنیانگذار مکتب اجتهادی از احادیث بود که همه علمای بعد از ایشان در این خصوص استفاده می‎‌کردند.
وی اظهارکردند: صدوق پدر به همراه شیخ کلینی و آخرین نایب خاص امام زمان(عج) در یک سال رحلت کردند و به همین دلیل یک خلا عجیب در جهان تشیع ایجاد شد ولی همگان دلخوش به بزرگانی چون شیخ صدوق (پسر)و سایر علمایی که در این مکتب تعلیم دیده بودند بودند تا این بزرگان این راه را ادامه دهند.
قایم مقام معاون آموزش و امور حوزه‌های علمیه با بیان این مطلب که شیخ صدوق(پسر) از بزرگترین عالمان جهان تشیع است که مرجعیت علمی خاصی در جهان تشیع داشت گفت: در عین حال نیز کثیرالسفر بود این سفرها برای جمع آوری احادیث و اثبات وثاقت این احادیث و هم چنین عرضه مکتبی علمی قم به این بلاد انجام می‌شد.
وی اظهارکرد: ایشان مکتب فکری قم را به این بلاد در ایران و کشورهای اطراف منتقل کرد و احادیث و سرمایه‎‌های علمی آنها را نیز با خود به قم آورد و در این مکتب وارد کرد.
حجت الاسلام عباسی بیان کرد: قم و بغداد دو مکتب علمی و حدیثی خاص در جهان تشیع و اسلام بودند و آنها اجازه ورود و نقل از هیچ محدثی از شهر مقابل را نمی‌دادند مگر اینکه آن محدث و عالم به حدی قوی باشد که او را اعلم بدانند و در مقابل او سخنی بالاترنداشته باشند در همین شرایط ایشان وقتی در سن زیر 40 سالگی وارد بغداد شد که پس از ورود مراجع و علمای بغداد در درس ایشان حاضر می‌شدند.
وی گفت: شیخ صدوق اهل ذوق و نوسازی بود و تالیفات بی نظیری در تاریخ تشیع که بیش از 300 اثراست به جای گذاشت حتی علامه مجلسی انگیزه خود از تالیف بحارالانوار را زمینه‌ای می‎داند که شیخ صدوق برای ایشان ایجاد می‎کند.

 

/



شیعه نیوز