در سالروز تخریب بارگاه بقیع ـ ۳
عامل تخریب بقیع، برداشتهای ناصحیحی است که «ابن تیمیه» و «محمد بن عبدالوهاب» از اسلام داشتند و ریشه اشتباهات آنها هم در عدم درک صحیح از معنای"شرک"بود.
به گزارش خبرگزاری اهلبیت (علیه السلام) ـ ابنا ـ «حجتالاسلام والمسلمین سید عباس سیدکریمی» مدیرکل پژوهش مجمع جهانی اهلبیت(علیه السلام) در سالروز تخریب قبور ائمه بقیع گفت:"قبرستان بقیع تا حدود ۸۰ سال پیش دارای بقعههایی بوده و امام حسن مجتبی(علیه السلام) و دیگر ائمه، دارای گنبد و بارگاه بودند که عکسهایی هم از این حرمها در اسناد و کتابها موجود است، تا اینکه وهابیان مسلط شدند و شروع به تخریب کردند. با این حال آثار دیوارها، هنوز تا امروز باقی است".
این استاد دروس عالی حوزه علمیه قم، با ذکر اینکه عامل تخریب بقیع، برداشتهای ناصحیحی است که «ابن تیمیه» و «محمد بن عبدالوهاب» از اسلام داشتند و ریشه اشتباهات آنها هم در عدم درک صحیح از معنای"شرک"بود اضافه کرد: «آنها به خاطر عدم فهم و درک صحیح از معنای شرک در اسلام و قرآن، تصور میکردند که هرگونه حاجت خواستن و توسل جستن به پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه و اهلبیت(علیه السلام) شرک است".
استاد سیدکریمی درباره معنای صحیح شرک گفت:"شرک این است که ما موجودی را مستقلاً در مقابل خداوند قرار دهیم و از او حاجت بخواهیم. این، بتپرستی و شرک است و قرآن این شرک را نفی کرده است؛ اما اگر ما معتقد باشیم که همهکاره خداست و خودِ خدا اجازه داده است که یک بنده، با اذن او، کاری برای دیگران انجام دهد این اشکالی ندارد".
مدیرکل پژوهش مجمع، مواردی مانند زنده کردن مردگان و شفا دادن بیماران و نابینایان به وسیله حضرت عیسی(علیه السلام) را را نمونهای از اِعمال قدرت بندگان به اذن خداوند دانست و افزود:"ما باید فرق بگذاریم بین این که شخص دیگری را مستقلاً در برابر خداوند صاجب اراده بدانیم و بین اینکه خودِ خداوند اجازهی برآوردن حوایج دیگران را به بندهی خاص خود داده باشد".
سیدکریمی در پاسخ به این سؤال که چرا افرادی به عنوان واسطه در حوایج مردم وجود داشته باشد گفت:"این میتواند دارای حکمت ها و مصالحی باشد. شاید یکی از این مصالح این باشد که خداوند میخواهد از این راه، مقام این موجود را بهتر معرفی کند تا مردم به او نزدیک شوند و با رفتن به سراغ پیامبر و امام، راه و چاه را بیابند. درست است که خداوند میتواند مستقیماً شفا دهد و برکت بفرستد ولی این کار را به وسیله این واسطهها انجام میدهد تا اهدافی که گفتیم نیز برآورده شود. مگر خداوند نمیتواند مستقیماً از آسمان آب و باران بفرستد؟ ولی این کار را به وسیله واسطههایی مانند آفتاب و ابر و باد انجام میدهد".
این استاد تفسیر حوزه ادامه داد:"خداوند متعال، جهان را بر پایه سلسله اسباب و مسببات قرار داده است. بنابراین به بندگان میفرماید بروید درب خانه پیامبر تا وی برایتان دعا کند ؛ «و لو أَنَّهُمْ إِذ ظَّلَمُواْ أَنفُسَهُمْ جَآؤُوکَ فَاسْتَغْفَرُواْ اللّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُواْ اللّهَ تَوَّابًا رَّحِیمًا» (سوره نساء ـ آیه ۶۴). بنابراین خود خداوند، انسانها را به طرف خانه پیامبر و خاندان او راهنمایی میکند. پس این مبنا که هر جا به سمت غیر خداوند رفتیم باعث شرک و بتپرستی میشود غلط است".
ایشان با اشاره به اینکه وهابیان بر پایه همین مبنای غلط، اکثریت مسلمانها را مشرک میدانند تأکید کرد:"حتی نقل شده است که آنها معتقدند که هر کس از مسلمانان که قبل از ابنتیمیه از دنیا رفته، مشرک مرده است و باید در قبرستان غیر مسلمانان دفن شود!".
حجتالاسلام سیدکریمی به تحقیقات و مقالات و جوابیههای بسیاری که در این موارد نوشته شده است هم اشاره کرد و گفت:"خداوند به ما توفیق داد و توانستیم در این زمینه یک کتاب قرآنی به نام «شرک و بتپرستی در قرآن» به زبان فارسی بنویسیم که در مجمع جهانی اهلبیت(علیه السلام) هم تعریب شد ولی هنوز به چاپ نرسیده است. در این کتاب مفصلاً توضیح داده شده است که آن شرکی که بتپرستان دچار آن بودند و ۱۵۰۰ آیه در موردش داریم این بوده است که آنها موجوداتی را به غیر از خدا میپرستیدند و مستقل از خدا دارای تأثیر میدانستند".
وی ادامه داد:"بنابراین به نظر ما، هم تخریب بقیع به دست وهابیون غلط است، و هم مبنایی که به واسطه آن تخریب را پایهگذاری کردند. زمانی که خود خداوند فرموده است که «اهلبیت پیامبر، مقرّب من هستند و بروید درب خانه آنها، تا برایتان استغفار کنند» دلیلی برای این تفکرات باقی نمیماند. به همین دلیل بود که قبل از ابنتیمیه، همه علما موافق تعظیم و تکریم در برابر قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و صالحان بودند. البته وهابیون پس از اینکه بقیع را تخریب کردند میخواستند قبر پیامبر را نیز خراب کنند ولی از مسلمانان سایر کشورها ترسیدند".
ایشان ابراز امیدواری کرد با فرسوده شدن این مبنا و تفکر غلط، مسلمانان، بقیع و مظاهر اسلامی آن را احیا کنند زیرا تعظیم این آثار، تعظیم پیامبر، تعظیم شعایر اسلامی و از نشانههای ایمان است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدکریمی مدیرکل پژوهش مجمع جهانی اهلبیت(علیه السلام) سخن خود را با این توصیه پایان داد:"به عنوان حرف پایانی همه وهابیان را دعوت به مطالعه و دقت بیشتر در مفهوم شرک میکنم تا به اشتباه خود پی ببرند. آیا اینهمه مسلمان و علمای بزرگ شیعه و سنی که معتقد به تعظیم قبر پیامبر و اولیای الهی و بوسیدن آن بودهاند و آن را عبادت میدانستند به انحراف رفتهاند یا این گروه کوچک وهابی منحرف هستند؟ امیدواریم ناآگاهان آگاه بشوند و از این حرکتهای مذبوحانه دست بردارند".
نویسنده: محمد اسدی
سایت ابنا