حضرت فاطمه (سلام الله علیها) به موضوع تربیت بسیار اهمیت می‌دادند به نحوی که هر آنچه در توان داشت برای ریشه‌دار کردن ارزش‌هایی که پیامبر (صلی الله علیه و آله) با خود آورده بود را به کار می‌گرفت و آن را به فرزندانش آموزش می‌داد. مهم‌ترین کلیدهایی که حضرت زهرا (سلام الله علیها) در تربیت فاطمی‌اش با فرزندان بر آن تکیه داشت عبارت‌اند از:

احترام به شخصیت کودک

حضرت زهرا (سلام لله علیها) به شخصیت فرزندانش بسیار بها می‌داد و آنها را یک انسان بالغ مورد خطاب قرار می‌داد زیرا این رفتار روحیه کودک را بالا می‌برد و به او می‌فهماند که جایگاهی ممتاز در خانواده و جامعه دارد و بدین وسیله بر پایه استقلال ثبات و بزرگی رشد می‌یابند برعکس مادرانی که فرزندانشان را تحقیر می‌کنند و با این رفتار شخصیت و استقلال کودک را می‌کشند.

تربیبت بر اساس ایمان

تربیتی که بر اساس ایمان به خدا نباشد بی فایده است زیرا کودک را به سوی انکار و بی خدایی سوق می‌دهد. خانه حضرت فاطمه (سلام الله علیها) مناره ایمان و چراغ هدایت بود. فرزندانش را از ایمان خالص سیراب نمود و آنها را با ارزش‌های معنوی والا تغذیه کرد به نحوی که اثر آن در خاندان رسالت جاودانه شد.

سیر در راه مستقیم

رفتار صحیح و قدم برداشتن در راه مستقیم اساس جامعه سالمی است که ایده آل‌های اخلاقی مورد سفارش پیامبر (صلی الله علیه و آله) از آن سرچشمه می‌گیرد. حضرت صدیقه کبری (سلام الله علیها) فرزندانش را بر اساس صراحت راستگویی وفای به عهد و... پرورش داد مسئله ای که تاریخ گواه آن است.

اعتماد به نفس

اعتماد به نفس از شروط اصلی تکامل فردی و اجتماعی است و والدین باید از کودکی این ویژگی را در فرزندان تقویت نمایند تا کودک به کارها و فعالیت‌های خود افتخار کند نه به آباء و اجدادش. حضرت زهرا و امیر المومنین (علیهما السلام) همواره متبلور ساختن این ویژگی در فرزندانشان را مد نظر داشتند.

این تربیت فاطمی است که از علمی با منبعی خشک ناشدنی یعنی همان بیت وحی سرچشمه می‌گیرد. منزل حضرت زهرا (سلام الله علیها) اولین مدرسه اسلام و حضرت فاطمه (سلام الله علیها) اولین معلم تاریخ است. حضرت زهرا (سلام الله علیها) تمام زنان مسلمانی که برای آموختن به خانه وی مراجعه می‌کردند را از علم خودش سیراب می‌نمود و آنها را به آموختن علم و معرفت بیشتر تشویق می‌کرد.

 

/



شیعه نیوز