ترنم جان در زیارت اماکن متبرکه

 

در عرف تشیع مراد از امامزاده، فرزندان یا فرزندزادگان ائمه اطهار(علیه السلام) است و اصطلاحاً به مدفن و مزار متبرک آنان و بزرگان سادات که در سراسر شهرها و روستاهای ایران پراکنده است، اطلاق می‌شود. مهاجرت سادات حسنی و حسینی به نقاط امن سرزمین‌های شرقی اسلامی از همان صدر اسلام آغاز شد.

هرکدام از ما در اطراف محل زندگی مان با امام زادگان زیادی مواجه شده ایم. اگر به مسافرتی نیز برویم در مسیر راه، ده ها امامزاده مشاهده می‌کنیم. در مسیرهای سخت گذر، بالای کوه، در روستاهای کوچک و بسیاری جاهای باورنکردنی، مقبره‌هایی به نام امامزاده مشاهده می‌کنیم. این مکان ها که اکثراً مقبره فرزندان و نوادگان ائمه معصومین است، کارکرد و نقش فراوانی در زندگی اجتماعی ما ایرانیان ایفا کرده اند. در بیشتر روستاها، درکنار امامزاده، قبرستان روستا نیز بنا شده است. فعالیت‌های جمعی روستا، اعیاد و عزاداری ها بخصوص عزاداری روز عاشورا از امامزاده آغاز می‌شود و یا درآن پایان می‌یابد. بسیاری از مریض ها، حاجتمندان و... برای امامزاده نذر و نیاز می‌کنند و حاجات خویش را از امامزاده طلب می‌کنند. در یک کلام امام زاده ها هویت خاصی در مذهب شیعه دارند که در دیگر جوامع اسلامی دیده نمی‌شود.

در استان خوزستان هم صدها امامزاده در گوشه و کنار وجوددارد که سالانه پذیرای میلیونها زائر است. گزارش پیش رو نگاهی دارد به برخی امامزاده‌های مشهور خوزستان در شهرهای مختلف.

 

امامزاده حیدر(علیه السلام)

در شهرستان بهبهان بقعه متبرکه امامزاده حیدر(علیه السلام) معروف به «آقای پیرحیدر» از فرزندان موسی بن جعفر(علیه السلام) قراردارد.

آقا پیرحیدر در سنه ۲۲۰ هجری به همراه حضرت احمدبن موسی الکاظم(علیه السلام) معروف به شاه چراغ از مدینه منوره به ایران هجرت کرد. بعد از جنگ و درگیری و پراکنده شدن لشکر آن حضرت، به قریه کوشک دشت آمد. کفار امامزاده حیدر(علیه السلام) را تعقیب و باردیگر درکنار رودخانه خشک (آب خروار) جنگ سختی میان آنان درگرفت. پس ازآن دشمن از تعقیب وی دست کشید و ایشان خسته از جنگ به باغی وارد شد که باغبان این باغ امامزاده عظیم الشأن را که درحال استراحت بود به شهادت رساند. مرقد این بزرگوار در مرکز شهر بهبهان واقع است.

بقاع متبرکه دیگری در بهبهان وجود دارد که ازجمله می‌توان به امامزاده اباذر(علیه السلام) در منطقه زیدون، امامزاده علی(علیه السلام) از نوادگان حضرت امام حسن مجتبی(علیه السلام) در ۳ کیلومتری شمال شرقی بهبهان و امامزاده شاه میرعلی حسین (علیه السلام) از فرزندان امام هفتم واقع در خیابان شهید جوانمهری این شهرستان اشاره کرد.

 

حرم مطهر حضرت محمدبن موسی الکاظم (علیه السلام)

حضرت محمد بن موسی الکاظم (علیه السلام) معروف به سبز قبا (علیه السلام) از برادران امام رضا (علیه السلام) است که در زمان خلافت ظالمانه هارون الرشید عباسی به سبب ظلم و جور حکومت و به منظور تبلیغ و ترویج دین اسلام از وطن خود هجرت کرد. محدث کبیره سید نعمت الله جزائری در احوالات ایشان می‌نویسد: آن بزرگوار بیشتر شب را به عبادت و نماز سپری می‌کرد و روزها شغل ایشان آب دادن به مردم بود که از برکت آن آب امراض و بیماری ها از مردم رفع می‌شد. محمد بن موسی الکاظم (علیه السلام) از آن جهت به سبز قبا معروف است که همیشه لباسی سبز بر تن داشت. هم اکنون مرقد مطهر ایشان در مرکز شهر دزفول واقع شده است. از دیگر اماکن متبرکه در دزفول را می‌توان بقعه متبرکه محمدبن جعفر طیار (علیه السلام) واقع در ۵ کیلومتری جنوب دزفول، بقعه متبرکه ابراهیم و عقیل (علیه السلام) معروف به (علی مالک) در کنار پل قدیم دزفول و بقعه متبرکه احمد بن موسی کاظم (علیه السلام) معروف به (شاهزاده احمد(علیه السلام)) واقع در بخش الوار گرمسیری نام برد.

 

آستان متبرکه دانیال نبی(علیه السلام)

حضرت دانیال (علیه السلام) از پیامبران بزرگ الهی ملقب به (نبی الله) فرزند یوحنا و از نسل حضرت داوود (علیه السلام) است. آن پیامبر گرامی در جوانی به دست سپاهیان بخت النصر اسیر و با گروهی از قومش به بابل فرستاده شد و چون از سجده کردن بر فرمانروای بابل امتناع کرد، وی را در میان شیرهای درنده انداختند. اما او از میان آن حیوانات درنده سالم بیرون آمد. حضرت دانیال نبی (علیه السلام) در ۸۰ سالگی در شهر شوش دارفانی را وداع گفت و پس از ورود سپاه اسلام به ایران حضرت علی (علیه السلام) دستور فرمودند، پیکر مطهر دانیال نبی (علیه السلام) را که تا آن زمان در اتاقی مهر و موم شده نگهداری کرده بودند، براساس موازین شرع اسلام دفن کنند و در باب فضیلت زیارت ایشان فرمودند: «هرکس برادرم دانیال نبی (علیه السلام) را زیارت کند مرا زیارت کرده است. بارگاه این پیامبر گرامی در خیابان امام خمینی (ره) شوش قرار دارد. از دیگر اماکن متبرکه در این شهر می‌توان به بقعه متبرکه عبدالله ابن علی ابن علی (علیه السلام) و دعبل خزاعی واقع در خیابان شهید دانش، بقعه متبرکه شچاخ واقع در ۱۲ کیلومتری جنوب غربی شوش و بقعه مبارکه قاسم ابن عباس موسی الکاظم (علیه السلام) معروف به تاج العارفین واقع در ۱۰ کیلومتری جاده شوش به اندیمشک اشاره کرد.

 

بقعه متبرکه رود بند

سید سلطانعلی سیاهپوش ملقب به «رودبند» نسب شریفش با ۲۲ واسطه به امام موسی کاظم (علیه السلام) می‌رسد. سلطان سیدعلی مدتی در اردبیل بوده و سپس به کاظمین هجرت می‌کند و از آنجا برای فرمانی که در خواب دریافت کرده بود، به قلعه دزفول رفته و درکنار رودخانه اقامت می‌گزیند. بقعه این سید جلیل القدر در شمال غربی دزفول و مشرف به رودخانه «دز» قرار دارد.

از بقاع متبرکه دیگر در این شهر بقعه محمدبن جعفر طیار (علیه السلام)، بقعه ابراهیم و عقیل (علیه السلام) معروف به «علی مالک» و بقعه احمدبن موسی کاظم (علیه السلام) معروف به شاهزاده احمد (علیه السلام) است.

 

بقعه امامزاده عبدالله (علیه السلام)

حضرت امامزاده عبدالله (علیه السلام) از بزرگان سادات علوی و از نوادگان امام سجاد (علیه السلام) است که لقب ایشان همانند پدر بزرگوارشان (زین العابدین) بوده است. آن حضرت دراواخر عمر شریفشان از مدینه به اهواز هجرت کرد و سپس در شهر شوشتر اقامت گزید. مردم آن دیار به خاطر سیرت نیکوی آن حضرت به وی ارادت خاصی پیدا کردند. آن حضرت در سال ۲۴۶ هجری به دستور متوکل عباسی و به دست والی شوشتر به شهادت رسید.

مرقد مطهر ایشان که میعادگاه عاشقان خاندان عصمت و طهارت (علیه السلام) است در خیابان طالقانی برفراز تپه ای واقع شده است. از دیگر اماکن متبرکه در این شهر می‌توان به بقعه متبرکه مقام صاحب الزمان (عج) و مقام ابوالفضل العباس (علیه السلام) واقع در خیابان امام خمینی(ره) این شهر اشاره کرد.

 

بقعه متبرکه علی بن مهزیار اهوازی(علیه السلام)

علی فرزند مهزیار، یکی از فقهای بزرگ و دانشمند شیعه بود که علاوه بر روحانی بودن در سیاست نیز صاحب نظر بود و اداره قسمتی از امور اقتصادی و سیاسی منطقه را برعهده داشته است. وی از اصیل زادگان اهوازی بود که به خانواده علوی عشق می‌ورزید و همواره از پشتیبانی این خانواده دریغ نکرده است. علاوه بر مقام علمی، وی از شخصیت‌های مورداعتماد و از وکلای رسمی امام جواد(علیه السلام) بود که مقام و منزلت آن بزرگوار در نامه ای که حضرت امام تقی(علیه السلام) خطاب به او می‌نویسد، مشخص می‌شود.

 

بقعه سیدمحمد

سیدمحمد یکی از فرزندان امام موسی کاظم(علیه السلام) است که مرقد پاکش در شمال شوشترمشرف به رودخانه کارون واقع شده است. ارتفاع بقعه از سطح دریا درحدود ۱۸ متر است که برروی یک تخته سنگ قرار دارد. ساختمان بقعه در زمان وزارت معتمدالدوله در حدود سال ۱۲۷۰ هجری بنا شد و فاصله بقعه از مرکز شهرستان حدود ۴ کیلومتر و دارای جاده آسفالته است.


نویسنده: مجتبی گهستونی

 

 



سایت روزنامه ایران