تاریخ را چه کسانی نوشته اند؟
این سوال همیشه مطرح بوده و هست که تاریخ را چه کسانی نوشته اند؟ تاریخ نویسان چه منافعی در نوشتن یا سانسور برخی وقایع تاریخی داشته اند؟ وابستگی های اعتقادی اجتماعی، منفعت های شخصی و قومی و قبیله ای و وابستگی به دستگاه حاکمیت، همیشه و همیشه در رفتار تاریخ نویسان موثر بوده است.
البته این سخنان به معنای بی اعتبار جلوه دادن تاریخ نیست. حتما راه هایی برای راستی آزمایی مفاد تاریخی وجود دارد. حتما روش هایی وجود دارند تا سرنخ های سانسورها پیدا شوند. حتما میتوان راهی برای رسیدن به حقیقت یا بخشی از حقیقت پیدا کرد. البته نباید فراموش کرد هزاران سؤال از تاریخ بی جواب مانده اند و هزاران اتفاق، در گورستانِ سانسور، مدفون شده اند.
اما در این بین آن چیزی که تاریخ را جذاب میکند، بیان حقایقی است که تاریخ نویسان نتوانسته اند از زیر بار آن شانه خالی کنند. حقایقی که از تیررس سانسور خارج شده اند و علی رغم میل و امیال مورخ و سلاطین، درز پیدا کرده اند.
گاهی یک امر آنقدر فراگیر شده است و آنقدر بر سر زبان ها افتاده و آنقدر اعتبار پیدا کرده است که اگر مورخ نمینوشت، خودش زیر سؤال میرفت و اگر سلطان یا خلیفه اجازه نوشتن نمیداد، جایگاهش تخریب میشد.
از جمله این مطالب فضایل مولانا علی بن ابیطالب علیه السلام است. تاریخ را دشمنان علی (علیه السلام) نوشته اند. کمتر مورخ شیعه در جهان اسلام وجود داشته است. بیشتر آن هایی که تاریخ مینوشتند قلم در جوهر خون دوستان علی علیه السلام میزدند و مینوشتند. آن ها منافعشان در دشمنی و مخالفت با علی بوده است و نه محبت و ولایت مولا. اما همان ها نتوانستند خیلی چیزها را پنهان کنند.
در مورد ماجرای شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها، یک سکوت معنادار در مقطعی و به طور ناگهانی دیده میشود. حمله کنندگان قصد حمله به خانه علی علیه السلام را میکنند. جلوی خانه میآیند، تهدید میکنند اما ناگهان صدای تاریخ قطع میشود و ناگهان فاطمه زهرا (سلام الله علیها) از دنیا میرود. فاصله بین شهادت آن بانو و حمله به خانه، چیزهایی باید باشد که نیست. سوالاتی است که جواب داده نمیشوند. اما خرده درگیری هایی این سو و آنسو از لابه لای صفحات تاریخ درز میکند که نشان میدهد، خون و آتش در صفحاتی درج شده است که هیچگاه منتشر نشده اند.
دوباره به فضایل مولا علی (علیه السلام) برگردیم. آن فضیلت ها را دشمنان نوشته اند و معلوم نیست چه فضیلت ها که پنهان نکرده باشند. سخنان نبی (صلی الله علیه و آله و سلم) را در مورد علی (علیه السلام) و ولایت علی (علیه السلام) آن ها نقل کرده اند و معلوم نیست، چقدر از آن حرف ها را پنهان کرده باشند.
آری این چنین است؛ برادر