بررسی حدیث سدّ الأبواب

پیامبر خدا صلی اللّه علیه وآله حدیث سدّ الأبواب را درباره حضرت علی علیه السلام بیان فرموده و این حدیث به تواتر نقل شده است; ولی برخی معاندان، چون نتوانستند اصل حدیث را انکار کنند; از این رو نسبتِ آن را از «علی» به «ابوبکر» تغییر دادند و در این راستا «حدیث الخوخة» (حدیث دریچه) را جعل کردند; یعنی هم، نام علی علیه السلام را تغییر دادند و هم کلمه «در» را با «دریچه» تعویض کردند.

از احادیث صحیح قطعیِ و مشهور; بلکه متواتر، حدیث سدّ الأبواب است که از رسول خدا صلی اللّه علیه وآله در شأن مولایمان امیر مؤمنان علی علیه السلام وارد شده است، پیامبر خدا صلی اللّه علیه وآله در ضمن سخنی فرمود: سدّوا الأبواب إلاّ باب علی; تمام درها ـ جز در خانه علی ـ را ببندید.

پیامبر خدا صلی اللّه علیه وآله حدیث سدّ الأبواب را درباره حضرت علی علیه السلام بیان فرموده و این حدیث به تواتر نقل شده است; ولی برخی معاندان، چون نتوانستند اصل حدیث را انکار کنند; از این رو نسبتِ آن را از «علی» به «ابوبکر» تغییر دادند و در این راستا «حدیث الخوخة» (حدیث دریچه) را جعل کردند; یعنی هم، نام علی علیه السلام را تغییر دادند و هم کلمه «در» را با «دریچه» تعویض کردند.

از همین رو تصمیم گرفتیم که این پست را به دفاع از حق مسلم امام علی وفضایل ایشان ودروغ برخی که این حدیث را نسبت می‌دهند به ابوبکر طبق کتب خود اهل تسنن بپردازیم

علمای بسیاری به نقل این حدیث پرداخته اند. تِرمذی با سلسله سند خود می‌نویسد که ابن عباس می‌گوید: رسول خدا صلی اللّه علیه وآله دستور بستن درها(یی که به مسجد باز می‌شد) به جز در خانه علی علیه السلام را داد.

صحیح تِرمذی: ۵ / ۴۱۰، کتاب مناقب، مناقب علی بن ابی طالب علیهما السلام، حدیث ۳۷۵۳

احمد بن حنبل نیز به نقل این حدیث پرداخته است. وی از عبداللّه بن رقیم کنانی چنین نقل می‌کند: در زمان جنگ جمل به مدینه رفتیم. ما در این شهر با سعد بن مالک ملاقات کردیم. سعد گفت: رسول خدا صلی اللّه علیه وآله به بستن درهایی که به مسجد باز می‌شد امر فرمود و درِ خانه علی را به حال خود واگذاشت

مسند احمد: ۱ / ۲۸۵، مسند سعد بن ابیوقّاص، حدیث ۱۵۱۴٫

احمد بن حنبل این حدیث را در موارد متعدّدی و با سندهای گوناگون، از چند تن از صحابه روایت کرده است.

ر.ک: مسند احمد: ۱ / ۵۴۵، مسند عبداللّه بن عباس، حدیث ۳۰۵۲ و ۱۰۴۲، مسند عبداللّه بن عمر، حدیث ۴۷۸۲ و ۵ / ۴۹۶، حدیث زید بن ارقم، حدیث ۱۸۸۰۱٫

حاکم نیشابوری نیز به سند خود این حدیث را نقل کرده است. وی نقل می‌کند که زید بن ارقم می‌گوید: درِ خانه چند تن از اصحاب رسول خدا صلی اللّه علیه وآله به مسجد باز می‌شد. روزی رسول خدا فرمود: سدّوا هذه الأبواب إلاّ باب علی; این درها ـ جز درِ خانه علی ـ را ببندید. زید می‌گوید: مردم در این مورد اعتراض کردند. رسول خدا صلی اللّه علیه وآله برخاست و خدا را ستود و بر او ثنا گفت و فرمود: أمّا بعد، فإنّی أمرت بسدّ هذه الأبواب غیر باب علی، فقال فیه قایلکم. واللّه، ما سددت شییاً ولا فتحته، ولکن اُمرت بشیء فاتّبعته; من به بستن این درها جز در خانه علی امر نمودم، برخی از شما به این مسئله اعتراض کردید، به خدا سوگند! من [به رأی خود] نه دری را بستم و نه دری را گشودم; بلکه به کاری امر شدم و از آن فرمان، پیروی کردم. حاکم نیشابوری پس از نقل این حدیث می‌نویسد: سند این حدیث صحیح است.

المستدرک علی الصحیحین: ۳ / ۱۳۵، کتاب معرفة الصحابه، ذکر مناقب امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب علیهما السلام، حدیث ۴۶۳۱

وی در سندی دیگر از ابو هریره این گونه نقل می‌کند: روزی عمر بن خطّاب اظهار داشت که به علی بن ابی طالب سه ویژگی عطا شد که اگر یکی از آن ها به من عطا می‌شد، برای من از همه نعمت‌های دنیوی محبوب تر بود. گفته شد: ای امیر مؤمنان! آن ها چیستند؟ گفت: ازدواج او با فاطمه دختر رسول خدا صلی اللّه علیه وآله، سکونت او در مسجد همراه رسول خدا صلی اللّه علیه وآله ـ که هر چه برای پیامبر در آن مسجد حلال بود برای او نیز حلال بود ـ و سپردن پرچم به او در جنگ خیبر. حاکم نیشابوری پس از نقل این روایت می‌نویسد: سند این حدیث ـ گرچه بخاری و مسلم آن را نیاورده اند ـ صحیح است.

همان: ۳ / ۱۳۵، حدیث ۴۶۳۲٫

از ناقلان دیگر این حدیث، نَسایی است. وی به سند خود از حارث بن مالک این گونه نقل می‌کند که حارث می‌گوید: روزی به شهر مکّه وارد شدم و با سعد بن ابی وَقّاص ملاقات کردم. به او گفتم: درباره علی فضیلتی شنیده ای؟ گفت: با رسول خدا صلی اللّه علیه وآله در مسجد بودیم شبان گاه پیامبر نداد داد: لیخرج من المسجد إلاّ آل رسول اللّه وآل علی; هر کس جز خاندان رسول خدا و خاندان علی، باید از مسجد خارج شوند. سعد گفت: ما از مسجد خارج شدیم، وقتی صبح شد، عموی رسول خدا صلی اللّه علیه وآله به حضورش آمد و عرض کرد: اصحاب و عموهایت را از مسجد بیرون کردی و این جوان را باقی گذاشتی؟! رسول خدا صلی اللّه علیه وآله فرمود: ما أنا أمرت بإخراجکم ولا بإسکان هذا الغلام. إنّ اللّه هو أمر به; من به بیرون کردن شما و سکونت این جوان امر نکردم; این خداوند بود که به این عمل امر فرمود. نَسایی می‌افزاید: فطر می‌گوید که عبداللّه بن شریک، از عبداللّه بن رقیم، از سعد نقل کرده که عباس به حضور پیامبر صلی اللّه علیه وآله آمد و عرض کرد: درِ همه خانه‌های ما، جز درِ خانه علی را بستی؟ پیامبر فرمود: ما أنا فتحتها ولا سددتها;۱ من دری را نگشودم و دری را نبستم.

خصایص علیّ بن ابی طالب علیهما السلام: ۷ ـ ۷۱، بیان گفتار رسول اکرم صلی اللّه علیه وآله: «ما انا أدخلته وأخرجتکم»، حدیث ۴۰٫

از این حدیث وسایر احادیثی که از حضور بینندگان گذشت معلوم می‌شود بستن تمام درها به غیر در خانه ی علی علیه السلام نه تنها خواست پیامبر بلکه دستور خداوند متعال بوده است.واین حدیث فضیلت امام علی علیه السلام برسایر اصحاب پیامبر رامی رساند.

سایت تحقیقاتی اسلام پرس
 



Islam-Press.Net