"حجت الاسلام والمسلمین مهدوی راد" عضو هییت علمی دانشکده علوم حدیث با بیان اینکه آگاهی‌های ما از سیره ائمه خیلی عمیق نیست و سطحی است گفت: روزگار امام سجاد(علیه السلام) قطعا یکی از دشوارترین، سیاه ترین، تاریک ترین، ظلم آمیز ترین و دهشتناکترین دوره تاریخ تشیع است و در عین حال درس آموزترین و نقش آفرین دوران نیز محسوب می‌شود.

وی گفت: برای اینکه بدانیم زمان امام سجاد(علیه السلام) چگونه بود و امام چه کارهایی انجام داد باید حوادث قبل از عاشورا و مدت ۵۰ سال بعد از رحلت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) بررسی شود.

عضو هییت علمی دانشکده علوم حدیث در ادامه گفت: پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) در دهم هجرت بعد از ۲۳ سال تلاش و بیدارگری و آگاهی بخشی به ملکوت پرکشید پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) بارها آینده اسلام را رقم زده و ولایت علی(علیه السلام) را بیان کرده بودند غدیر اوج ابلاغ ولایت است غدیر بیست و پنجمین مورد ابلاغ ولایت است و به تتبع من قبل از غدیر، پیامبر(علیه السلام) ۲۴ بار بر امامت و جانشینی حضرت علی(علیه السلام) تاکید کرده بودند.

وی افزود: حادثه غدیر حادثه جدی است با توجه به ابزار آن عصر باید همه مردم این حقیقت را می‌دانستند به وحی الهی جریان حج رقم خورد روایتی از امام صادق(علیه السلام) است که پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) حتی به ده کوچکی که اسلام به آن وارد شده بود سفیر و مبلغ فرستادند که این حج حساس است و هر کس می‌تواند بیاید این حج، حج بلاغ است این حج شکل گرفت تا ولایت ابلاغ شود.

مهدوی راد با بیان اینکه بعد از رحلت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) سیاست دگرگون شد و این حادثه ای خلق الساعه نبود گفت: نگذاشتند پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) امر جانشینی را مکتوب کند با اشاراتی که پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) داشت دانستند که پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) چه می‌خواهد بگوید غوغاسالاری کردند فرهنگی که مردم شبه جزیره آن دوره داشتند غیراز نص چیز دیگری نمی‌توانست جایگزین شود لذا"ابن تیمیه"تیورسین و ایدیولوگ اهل سنت می‌گوید که پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) می‌خواست نص بر ولایت ابوبکر کند که نگذاشتند.

مدیرگروه قرآن دانشکده علوم حدیث تاکید کرد: در اواخر حیات پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) جریانهایی برای آینده مسلمین برنامه ریزی کردند و ۵ حزب برای آینده طرح داشتند اینکه انصار گفتند"منا امیر و منکم امیر"برای این بود که انصار معتقد بودند که اگر حضرت علی(علیه السلام) جانشین شود مشکلی ایجاد نمی‌شود ولی اگر غیر از حضرت علی(علیه السلام) قرار است کسی حاکم شود باید از ما هم کسی حاکم باشد.

وی در مورد آینده مسلمین بعد از خلافت گفت: وقتی که سیاست دگرگون شد باید برای آینده فرهنگ سازی کنند ذهنیت و فکر درست کنند استاد"محمد تقی شریعتی"در کتاب"خلافت و امامت در قرآن"می گوید وقتی که قدرت را به دست گرفتند دیدند که در بیان و گفته‌های مردم چیزی‌هایی است که موضوع جانشینی حضرت علی(علیه السلام) را تایید می‌کند و لذا منع کتابت و نشر حدیث را جزء برنامه کاری خود قرار دادند.

مهدوی راد با بیان این مطلب که با منع کتابت حدیث مستندات زعیم سیاسی را از بین بردند گفت: آیت الله فضلی می‌گوید یکی از عوامل منع کتابت حدیث استوارسازی رای و اجتهاد بود برای اینکه بتوانند در هر حادثه بر اثر مصلحت سنجی خود چیزی بگویند"احمد امین"می گوید خلیفه اجتهاد می‌کرد با توجه به روح نص،"خالد محمد خالد"می گوید خلیفه اجتهاد می‌کرد ولو در تناقض نص، برای آنکه به آن چیزی که می‌خواهد برسد"ایوب سعید"مستبصر مظلوم مصری، صاحب کتاب"معالم الفتن"می گوید نصوص پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) را از بین بردند تا معلوم نشود چی به چیه؟ یعنی تا سوابق افراد عناصر و اطرافیان خلفا شناخته نشوند.

وی افزود: خلیفه دوم از یک جنگ برمی گشت به منطقه ای به نام جابیه رسید اطراق کرد و گفت: این چه معنی دارد که هر کس از من سوال می‌کند! هرکس سوال فقهی دارد از فلانی بپرسد سوال قرآنی از فلانی و.. من پول دارم من خازنم هر کس پول می‌خواهد به من رجوع کند و از این به بعد کسی از من سوال بپرسد شلاق خواهد خورد!

عضو هییت علمی دانشکده علوم حدیث در بیان اهداف قیام سید الشهداء گفت: یکی از اهداف بلند امام حسین(علیه السلام) این بود که معالم دین خدا را به مردم نشان دهد چراغ ها مسیرها و فلش‌هایی که حقیقت را به مردم نشان می‌دهد از بین رفته اند و امام می‌خواهد به جایش برگرداند.

وی افزود: امام صادق(علیه السلام) می‌فرمایند ـ علمای اهل سنت این را قبول نمی‌کنند و بعضی از علمای شیعه هم در صحت این روایت بحث دارند ـ"ارتد الناس بعد الحسین الا الثلاثه او خمسه او سبعه"از دیدگاه من این ارتداد سیاسی است نه اعتقادی، همه صحابی و بزرگان دین اسلام بعد از شهادت امام حسین(علیه السلام) ساکت شدند صدایی از هیچ کس شنیده نشد و تمام امیدها از بین رفت.

مهدوی راد با بیان اینکه تمام تلاش خلافت این بود که امت در غالب امامت پیش نرود گفت: امام کسی است در جایگاهی قرار گرفته هم زعیم سیاسی است هم مرجع دینی و هم الگوی تربیتی جامعه است که این شان پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و انبیا نیز است جریان خلافت این را از دین خالی کرد خلیفه گفت من خازن پول هستم به من در سایر امور مراجعه نکنید.

وی در ادامه تصریح کرد: در نامه‌هایی که امام علی(علیه السلام) به معاویه دارد در جواب یکی از نامه‌های معاویه که اول جمله ها با"اما"شروع می‌شود در یکی از بندها حضرت در مورد پیامبر(علیه السلام) می‌فرماید"آن چیزی که تو معتقدی این انکار تمام انبیا و رسل الهی است"کان نبیا زعیما اماما"نبی جایگاه امامت را دارد"

مدیرگروه قرآن دانشکده علوم حدیث در مورد اوضاع زمان امام سجاد گفت: امام سجاد(علیه السلام) درموقعیتی رشته امامت را به دست گرفتند که امکان هیچ گونه حرکت صریح، مطلقا وجود نداشت نه خدا، خدای قرآن است نه پیامبر، پیامبر قرآن است و نه امام، امام قرآن است و نه روابط فرد با جامعه و خدا، قرآنی و خدایی است و مردم ساده لوح اند.

وی افزود: امام باید تحریف را از دین بزداید، حقیقت امامت را برگرداند، مردم را با معارف آشنا کند، روح صلابت را به جامعه بدمد و معیارهای زندگی انسانی ـ الهی انسان را بگوید در حالی که امام سجاد(علیه السلام) هیچ گونه قدرتی ندارد.

مهدوی راد ادامه داد: در جامعه امام سجاد(علیه السلام) خدا جسم دارد، دست و پا دارد، سوار الاغ می‌شود، پیغمبر(صلی الله علیه و آله و سلم) گناه می‌کند به زنی نگاه می‌کند دلش می‌لرزد و... امام این جامعه هم گناه می‌کند، بسیاری از روایات مسلم و بخاری را سلاطین جعل کردند که کارهای خلاف خودشان را توجیه کنند.

وی در مورد خصوصیات زندگی امام سجاد(علیه السلام) گفت: امام دعاهای زیادی دارد، سبک دعای امام سجاد(علیه السلام) فرق می‌کند، هیچ امامی به اندازه امام سجاد(علیه السلام) انفاق ندارد، امام فراوان برده خریداری می‌کند، امام گریه‌های زیاد دارند و دعاهای امام سجاد(علیه السلام) صلوات زیاد دارد.

عضو هییت علمی دانشکده علوم حدیث افزود: امام سجاد(علیه السلام) در کلمه کلمه دعاها از لحاظ تاریخی به انحرافی اشاره می‌کند و اعتقاد صحیح را بیان کرده و دین را بازسازی می‌کند ایشان در محیطی جبرآمیز دعاهایی را که می‌گوید به اصل اختیار انسان اشاره می‌کند در مورد این اعتقاد که مرجعیت دینی را متعلق به صحابه می‌دانند، امام سجاد(علیه السلام) دعا دارند ایشان در این دعا اول وصف خدا را می‌گویند، بعد به پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت(علیه السلام) او صلوات می‌گویند و این دو مطلق و بدون قید است ولی زمانی که بر اصحاب پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) درود می‌فرستد با قیود و خصوصیاتی این قسمت را بیان می‌کنند.

وی تاکید کرد: امام سجاد فعالیتهای خود را با سکوت محض معنادار آغاز کرد تا جایی که در اواخر دوران امامت خویش در مقابل بزرگترین مفتی زمانه خود"محمد بن شهاب زهری"عالم درباری نامه می‌نویسد و اعتراض می‌کند.

مهدوی راد در مورد علت خریداری برده ها توسط امام سجاد(علیه السلام) گفت: علی بن الحسین(علیه السلام) برده ها را می‌خریدند می‌آوردند خانه خویش، خانه ایشان مدرسه بود شب جمعه یا شب غدیر می‌فرمودند"انتم حر"شما آزادید و حتی بعد از آزادی برده ها از آنها حمایت مالی می‌کرد و بخش قابل توجه افرادی که در کنار زید بودند و به شهادت رسیدند موالی بودند.

وی در مورد علت فروانی صلوات در صحیفه سجادیه تصریح کرد: علت صلوات‌های زیاد بر پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) در دعاهای امام سجاد(علیه السلام) توجه دادن انسان صالح به نظام صالح و توجه به اهل بیت(علیه السلام) است و بعد از صلوات ها به مسائل اجتماعی سیاسی اجتماعی اشاره شده است که این هم خود دارای نکته‌های ظریفی است.

مدیرگروه قرآن دانشکده علوم حدیث در پایان گفت: شهید مطهری می‌گوید آرزو می‌کنم که فرصت کنم جملات مکارم الاخلاق صحیفه سجادیه را با پیشرفته ترین نظریات عصر جدید شرح و تفسیر کنم.

 

/



ابنا