علامه امینی یکی از بزرگترین مفاخر جهان اسلام است که با کتاب ارزشمند الغدیر به نوعی پل ارتباطی و وحدت بخش میان مسلمین شده است.
سخن گفتن در باب علامه امینی کار آسانی نیست. اما باید گفت که شیخ عبدالحسین امینی معروف به علامه امینی در سال ۱۳۲۰هـ.ق مطابق با ۱۲۸۱هـ.ش در روستای “سروها” از توابع شهرستان سراب به دنیا آمد. خانوادهای که این بزرگوار در آن پا به عرصه وجود نهاد، از دیرباز به خانوادهای متدین، مومن و پرهیزگار شهرت عام و خاص داشت؛ چنانچه پدر بزرگوار علامه امینی خود از عالمان بزرگ آن منطقه به حساب میآمد و از همان ابتدا به پرورش فرزند خود همت ویژهای گمارد؛ آن طور که علامه امینی در اوان جوانی به تبریز رفته و در محضر اساتیدی چون سید محمد مولانا، سید مرتضی خسروشاهی و شیخ حسین به تلمذ پرداخت. اما از آنجا که روح تشنه آن عزیز ایجاب میکرد، پس راهی نجف اشرف شده و از محضر علمایی چون سید محمد فیروزآبادی و سید ابوتراب خوانساری بهرههای فراوان برد.
از همان اوان جوانی مشخص بود که علامه امینی انسانی بزرگ و دانشمند خواهد شد؛ آن طور که وقتی در سن سی و پنج سالگی اولین اثرش یعنی “شهدای راه فضیلت”را به رشته تحریر درآورد، تعجب و شگفتی همگان را باعث شد؛ چنانچه در این بین علمایی چون حضرات آیات حسن کمپانی و شیخ محمدخلیل عاملی زبان به تحسین او گشوده و وی را افتخار جهان اسلام نامیدند که به حق هم چنین بوده است.
هرچند علامه امینی در علوم اسلامی و چون تفسیر، حدیث، درایه و علم و جمال مهارت کاملی داشت، اما هرگاه نام او بر زبانها جاری میشود، همگان به یاد اثر بینظیر و گرانبهایش، یعنی کتاب “الغدیر”میافتند. مگر در این کتاب الغدیر چه سری نهان است که اثری بیبدیل و شگفت در جهان اسلام به حساب میآید؟
کافی است نیم نگاهی به کتاب ارزشمند الغدیر بیندازیم که در حدود بیست جلد تالیف شده است. خواهیم دانست که این کتاب یک کتاب عادی نیست بلکه در نوع خودش گنجینهای گرانبهاست که صاحب آن برای تالیفش به دهها هزار کتاب، رساله و...مراجعه کرده و در حدود ۴۰ سال از عمر شریفش را بدون فوت وقت بر سر آن نهاده است. البته در ادامه باید متذکر شد که نوع مراجعه علامه امینی به مراجع علمی و تحقیقی و نیز مطالعه ایشان در کتابخانهها از هر حیث جامع و کامل بوده و ایشان لحظهای را در این میان از دست نمیدادند.
بیشک کتاب الغدیر خود کتابخانهای بزرگ به حساب میآید که در آن حول محور جانشینی حضرت علی(علیه السلام) از جانب رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) پرداخته شده و جالب آنکه با آوردن مدارک محکم و احادیث نقل شده به تمام شبهات تاریخی پاسخ قاطعی داده میشود و اینچنین به نوعی در آن سعی میشود که اختلافات میان مذاهب اسلامی برطرف شود.
در ادامه این مقال باید متذکر شد هرچند که از علامهامینی آثار دیگری چون کامل الزیارات، سیرتنا و سنتنا تفسیر سوره حمد، ثمرات الاسفار و... به یادگار مانده است، اما اثر جاودانهاش الغدیر از نظر گوناگون آثاری بس بزرگ و عالی است. سرانجام این عالم و دانشمند بزرگ مسلمان در روز جمعه ۱۲ تیرماه ۱۳۴۹ هنگام اذان صبح بعد ازدو سال بیماری و در سن ۷۰ سالگی دار فانی را وداع گفت و پس از تشییع در تهران در شهر نجف اشرف و در کتابخانهای که خود ایجاد کرده بود، به خاک سپرده شد.به هرحال آنچه بیان شد شمهای از زندگانی پربرکت علامه امینی بود. امید است بتوان با توسل جستن به آثار قلمی این بزرگمرد علم و تحقیق اسلامی، بخصوص کتاب الغدیر افقهای روشنی را در باب معارف پیش روی خود و جوانان قرار داد.
/
سایت اخبار شیعیان