احاطه امامان به غیب
احاطه امامان به غیب
احاطه امامان به غیب
برای اینکه به مقدار احاطه امامان علیهمالسلام باسرار غیبی آگاه شویم بهتر است به گفتار خودشان در این زمینه توجه کنیم:
در اصول کافی بابی تحت این عنوان منعقد است که امامان به آنچه تحقق یافته است و به آنچه در آینده تحقق پیدا خواهد کرد دانا میباشند و هیچ چیزی بر آنها پوشیده نیست.
خبر چهارم این باب که از لحاظ سند کاملا صحیح است به این مضمون است که ضریس میگوید: حضرت باقر (علیه السلام) در حالی که گروهی از اصحابش در حضور وی بودند فرمودند: در شگفتم از گروهی که ما را دوست میدارند و پیشوای خود میدانند و معقتدند که همانطور که پیروی از رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) لازم است
پیروی از ما نیز واجب است: با این وصف این افراد در نتیجه نارسایی فکر، براهین خود را نقض میکنند حقوق رهبری ما را کوچک میشمرند و افرادی را که سر تا پا تسلیم اوامر ما گردیده و ما را درست شناختهاند مورد سرزنش و عیبجویی قرار میدهند آیا ممکن است که خداوند پیروی از اوامر رهبران شایسته را بر ملتی واجب کند و سپس خبرهای غیبی و اسرار آسمانها و زمین را از او پوشیده بدارد و راه آگاهی یافتن به علومی را که قوام و نظام دین به آنها بستگی دارد بر آنان به بندد.
سپس حمران که در جمع یاران آن حضرت بود به عرض رسانید که شما میدانید عاقبت قیام علی (علیه السلام) و دو فرزندش حسن و حسین برای دست یافتن به رهبری و حفظ قوانین اسلام به کجا کشید؟ و چگونه نهضت آنان ناتمام ماند و به شهادت رسیدند و جباران و ستمکاران بر آنان پیروز شدند؟
حضرتش فرمود: ای حمران نه چنین است که گمان کردی بلکه آنان بر اساس علم و آگاهی و اختیار خود چنین پیشآمدهایی را از خدای بزرگ پذیرفتند و چون به دلخواه پذیرفتند خدای قضا و قدر (یعنی شکست ظاهری امامان بر اثر نافرمانی ملت) خویش را بر آنان جاری ساخت و آگاهی آنان از پیشآمدها و سرنوشت آیندهی آنها به وسیله پیامبر صورت گرفت پس با آگاهی قبلی از وقایع آیندهی علی و فرزندانش قیام کردند و هر یک از امامان که نهضت نکرد با علم و آگاهی دست به نهضت نزد. ای حمران چنانچه امامان در آن حال که طاغوتهای زمان و ستمگران مقدمات پیروزی را فراهم میکردند و آن پیشآمدها آغاز میشد از خداوند میخواستند که سختیها و مصائب را از آنان برطرف کند، قدرت و سلطنت را از ستمگران بگیرد، خداوند تقاضای آنان را به زودی اجابت میفرمود ولی آنان چنین امری را از خدا نخواستند، ای حمران کشته شدن و سختی دیدن و رنج کشیدن آنان از ستمگران به خاطر گناه و نافرمانی نبود، بلکه شهادت و رنج برای نجات خلق، خود موجب عزت و شایستگی آنها در پیشگاه خداوند است.
ای حمران مراقب باش مبادا نارساییهای فکری بعضی از افراد در شناخت امام تو را از دست یافتن به حقیقت و توجه به رهبران واقعی بازدارد.[۱]
از این روایت به طوری که میبینید این نکته به دست میآید که امامان به اسرار آسمانها و زمین و سرنوشت خویش کاملا آگاه بودند.
پی نوشت ها:
۱) اصول کافی ج ۲ ص ۲۶۱.
ارسال نظرات