آداب صدقه برای امام زمان علیه السلام
کی از اعمالی که سید بن طاووس رحمة الله علیه به آن بسیار اهمیت میداد صدقه برای حفظ وجود مقدس امام زمان ارواحنا فداه بوده است چون یکی از تکالیف زمان غیبت صدقه دادن برای حفظ وجود مبارک امام زمان ارواحنا فداه است.
به طور کلی صدقه آثاری دارد یکی اینکه صدقه نمایشگر صداقت ایمان مؤمن است که با انجام آن نشان میدهد تا چه حد در وادی ایمان و خداپرستی صادق است و از این طریق نیازمندیهای مؤمنان رفع میگردد و رفاه عمومی به وجود میآید و همچنین صدقه یکی از عوامل سازندگی انسان نیز هست چنانکه قرآن میفرماید: خُذ مِن اَموالِهِم صَدَقَةً تُطهِرُهُم و تُزَکِیهِم بها.۱ ای رسول ما! تو از مؤمنان صدقات را دریافت کن تا بدان صدقات نفس آنها را پاک و پاکیزه سازی.
مؤمن صدقه را باید یا برای فایده و غرضی که در نظر دارد بدهد و یا برای حفظ نفس خود و یا محبوب و عزیزی که بسیار نزد او گرامی است و چه محبوبی بالاتر از امام زمان که اصلاح بسیاری از امور دینی و آخرتمان بستگی به وجود و سلامتی آن حضرت دارد و این مطلب به دلیل عقل و نقل ثابت است که هیچ شخصی عزیزتر و گرامیتر نیست و نباید باشد از وجود مقدس امام زمان ارواحنا فداه بلکه حضرتش باید محبوبتر از نفس خودمان باشد و اگر چنین اعتقادی نداشته باشیم در ایمان و معرفتمان نسبت به آن حضرت ضعف و خللی وجود دارد.
لذا سید رحمة الله علیه به فرزند خود سفارش میفرماید که: ابتدا کن به صدقه دادن برای آن حضرت قبل از اینکه برای خود و عزیزانت صدقه بدهی.
باید توجه داشت که آن حضرت هیچ احتیاجی به صدقه و دعای ما ندارد بلکه از شؤون بندگی و ادای بعضی از حقوق بزرگ آن حضرت است و خود یک نوع اظهار محبت و دوستی به آن جناب است و این عمل راه و سببی است برای جلب رضای پروردگار و حصول قرب به خداوند در قضای حوایج و دفع بلا. لذا آثار صدقه به انفاق کنندگان آن میرسد مخصوصا اگر انفاق برای اظهار محبت و دعا برای وجود مقدس امام علیه السلام باشد.
یا مهدی
ایامی که در مدرسه علمیه بعثت سکونت داشتم طلبهای که نزد من موثق بود راجع به صدقه دادن برای وجود مقدس امام زمان ارواحنا فداه میگفت: شبی از حرم حضرت رضا علیهالسلام به طرف مدرسه میآمدم در آن شب بسیار برای امام زمانم دعا کردم و در فراقش اشک ریختم در وقتبرگشتن از حرم به بازار سرشور رسیدم که فقیری جلوی مرا گرفت و از من چیزی خواست هرچه دست در جیب لباسهایم کردم چیزی پیدا نکردم مگر یک «پنج ریالی» آن را با آنکه کم بود با شرمندگی به آن فقیر دادم و نیت کردم که این صدقه برای حفظ وجود مقدس امام زمانم باشد.
فردای آن شب هنگامی که برای حضور در درس به بازار سرشور رسیدم یکی از کسبه که قبلا مرا میشناخت تا چشمش به من افتاد مرا با صدای بلند صدا زد وقتی که نزد او رفتم گفت: دیشب چه عملی انجام دادی!
گفتم: مگر چه شده است
گفت: دیشب در عالم رؤیا دیدم حضرت بقیةالله ارواحنا فداه سوار بر اسب سفید رنگی هستند و وارد بازار سرشور شدند و جمعیتی پشتسر آن حضرت در حرکتبودند که فرمودند: آمدهام جزای فلان طلبه را بدهم (و اسم تو را بردند)من با شنیدن این خبر دلم شکست و متوجه محبت و مهربانی امام زمانم شدم و گفتم دیشب من برای آن حضرت صدقه ناچیزی دادم.
و همچنین سید بن طاووس رحمةاللهعلیه در کتاب «امانالاخطار» در ضمن دعایی که برای صدقه دادن در وقت سفر ذکر میکند مینویسد: اَللهُمَ اِنَّ هَذِهِ لَکَ وَ مِنکَ وَ هِیَ صَدَقَةٌ عَن مَولانا المهدی عجلالله فرجه وَ صَلِّ عَلَیهِ بَینَ اَسفارِهِ و حَرکاتِه و سَکَناتِه فِی ساعاتِ لََیلِه وَ نَهارِه وَ صَدقَهٌ عَمَّا یَعنِیهِ اَمرَهُ وَ مَالا یَعنیهِ وَ مَا یُضمِنه و ما یُخلِفُه.
خدایا! این (صدقه) از آن تو و برای توست و صدقهای برای سلامتی مولایمان محمد عجلاللهتعالیفرجهالشریف میباشد و بر او درود بفرست آن هنگام که در سفر است و در تمام حرکتها و استراحتهایش در تمامی اوقات شب و روزش و صدقهای است برای هرچه که متعلق به اوست.
یکی از علمای اهل معنا میفرمود: چه در هنگام سفر و چه در هنگام حضر وقتی که صدقه برای وجود مقدس امام زمان میدهید این دعا - دعای فوق - را بخوانید.
پی نوشت:
۱. سوره توبه (۹) آیه ۱۰۳.
منبع: امام زمان و سید بن طاووس. سید جعفر رفیعی.
مذهب نیوز