آسیب شناسی اعتقاد به «ایجاد وحدت به هر وسیله ممکن»؛ تحلیلی بر نظرات سلیمان بن صالح الخراشی
در مقدمّهی کتاب
“سوالاتی که باعث هدایت جوانان شیعه شد”
۱-استراتژی و حدت و اهمیت آن از دیدگاه بشر:
وحدت،کلمه ای است که متفکّرین بشری در موردآن صحبت های بسیاری کرده، ایده های گوناگونی را پروراندهاند.آنچه تمام این متفکرین بشری در آن اتفاق نظر دارند و آن را پذیرفته اند ضرورت وجود وحدت در جوامع بشری برای بقاء و حرکت به سوی کمال و سعادت است. هر عقل سالم بشری گفتگو،پرسش وابراز عقاید را بر جدل، جنگ و خون ریزی ترجیح می دهدو هرگز به دنبال فتنه و آشوب بین هم نوعان خود نیست.اما آنچه که باعث شده وحدت نظر این متفّکرین درمورد وحدت به تفرقه انجامد، ملاک و محوری است که قرار است این وحدت بر گِرد آن بنیان، نهاده شود و حول این محورمهم جامعه و افراد آن سوق داده شوند تا تفرقه ها به اتّحاد و دشمنیها و کینه ها به مسالمت بیانجامند. دین اسلام نیز به عنوان کامل ترین دین الهی این مطلب را تصدیق کرده و خداوند متعال نیز در قرآن کریم با معیّن کردن این محور دستور به اتّحاد و عدم تفرقه با چنگ زدن به آن محور را داده است،آنجا که می فرماید:
"وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمیعاً وَ لا تَفَرَّقُوا..."آیه (۱۰۳)سوره آلعمران (همگی به ریسمان خدا چنگ زنید، و پراکنده نشوید.)
پس وحدت در نظر همگان ارزشمند است ولی آنچه در مورد آن از اهمیت بسزایی برخوردار است، محوریت آن است نه موجودیت آن.
۲- سوءاستفاده ازعنوان وحدت درکلام"برخی منادیان ومدعیان ":
نویسنده کتاب"سؤالاتی که باعث هدایت جوانان شیعه شد"در مقدمه، برداشت شخصی خود را از آیه فوق چنین می نویسد:
همگی به ریسمان خدا (قرآن و اسلام، و هرگونه وسیله وحدت)، چنگ زنید، و پراکنده نشوید».(آل عمران ۱۰۳)
و درادامه سعی می کند با بیان ادّعا هایی شیعیان را عامل تفرقه در جهان به شمار آورد.
برای تفهیم مطلب از نویسنده سوال می کنیم که:
مراد خداوند متعال از این ریسمان الهی چیست؟
تمسک به این ریسمان به چه معناست؟
آیا وحدت"به هر وسیله ای"مورد قبول خداوند است؟
آیا به ریسمان وحدتی که منجر به پذیرش عقاید کفر آمیز و شرک آمیز می شود، می توان چنگ زد؟
آیا وحدتی که منجر به پذیرش خداوندی ناتوان باشدارزش دارد؟
آیا به خاطر وحدت، کسانی که در چین و هند هستند، باید بودایی شوند و عقاید آن ها را بپذیرند تا وحدتشان به هم نخورد؟
آیا مانند تکفیری ها که معتقدند باید مخالفان را بکشی و جهان را از وجود آنان پاک سازی(تا یک جامعه توحیدی تشکیل شود) ما نیز بایدحکم کنیم که همه ی مخالفان را از سر تیغ بگذرانند تا وحدت حاصل شود؟
آیا مانند کسانی که حکم می کنند که اگر چند شیعه را بکشی در بهشت خالدی و خداوند چندین حورالعین را به نکاح تو در می آورد، با عملیات انتحاری دست به قتل عام مردم بی گناه بزنیم تا وحدت ایجاد شود؟
آیا وحدت مردم حول شرک پسندیده است؟ که اگر چنین باشد خود انبیاء و فرستادگان الهی اولین عاملان ایجاد اختلاف و تفرقه بین مردم و از بین بردن وحدت آنها بوده اند!! زیرا اگر پیامبران مبعوث نمی شدند قوم ها و امّت ها با هم در گمراهی و شرک به خداوند وحدت داشته، هیچ اختلافی بین آنها دیده نمی شد؟!! بنابراین پیامبرانی که برای هدایت مردم از جانب خداوند متعال برگزیده شده اند به جای بر طرف کردن اختلاف، خود اختلافاتی بین امّت ایجاد کرده اند و باعث جنگ ها، کشته شدن انسان ها و.... شده اند چون خواسته اند حقیقت را به مردم معرفی کنند؟!»
بنابراین نتیجه ای که از اعتقاد به ایجاد وحدت به هروسیله می توان گرفت چیزی جز محکومیت انبیاء الهی و به تبع آن نعوذ بالله، گرفتن انگشت اتهام به سوی خداوند تبارک و تعالی نیست؟(سبحان الله عمّا یصفون)
خداوند حکیم در کتابش قران کریم می فرماید:
"وَ لَقَدْ بَوَّأْنَا بَنی إِسرءِیلَ مُبَوَّأَ صِدْقٍ وَ رَزَقْنَهُم مِّنَ الطیِّبَتِ فَمَا اخْتَلَفُوا حَتی جَاءَهُمُ الْعِلْمُ إِنَّ رَبَّک یَقْضی بَیْنهُمْ یَوْمَ الْقِیَمَةِ فِیمَا کانُوا فِیهِ یخْتَلِفُونَ"(سوره یونس: آیه ۹۳)
"هرآینه بنیاسراییل را در مکانی نیکو جای دادیم و از طیّبات روزیشان دادیم و تا آن هنگام که صاحب دانش نشده بودند اختلافی نداشتند. پروردگار تو در روز قیامّت، در آنچه اختلاف میکردند میانشان قضاوت خواهد کرد."
طبق آیه شریفه بنی اسراییل بعد از اینکه به آنها دانش اعطاء شد، اختلاف پیدا کردند. بنابراین، مدعی نظریه وحدت باید معتقد باشد که علم و دانش اصولا عامل تفرقه و اختلاف است و مانع وحدت می باشد. پس همان بهتر که مردم در جهالت باقی بمانند تا مبادا وحدتشان مخدوش شود!!
در جای دیگر می فرماید:
"وَ ءَاتَیْنَهُم بَیِّنَتٍ مِّنَ الأَمْرِ فَمَا اخْتَلَفُوا إِلا مِن بَعْدِ مَا جَاءَهُمُ الْعِلْمُ بَغْیَا بَیْنَهُمْ إِنَّ رَبَّک یَقْضی بَیْنهُمْ یَوْمَ الْقِیَمَةِ فِیمَا کانُوا فِیهِ یخْتَلِفُونَ"(الجاثیة: ۱۷)
"و دلایل روشنی از امر نبّوت و شریعت در اختیارشان قرار دادیم؛ آنها اختلاف نکردند مگر بعد از علم و آگاهی؛ و این اختلاف بخاطر ستم و برتریجویی آنان بود؛ امّا پروردگارت روز قیامت در میان آنها در آنچه اختلاف داشتند داوری میکند."
این آیه نیز مشابه آیه قبل،اختلاف را بعد از آمدن بینات و دلایل روشن الهی و علم مردم به آن بیان می دارد.
آیات مشابهی از قبیل آیات ۴۸مایدة:،۱۹ یونس،۱۱۸ هود،۹۳ نحل،۹۲ انبیاء، ۸ شوری و ۳۳ زخرف این موضوع را بیان کرده اند.
۳- آسیب شناسی اعتقاد به «ایجاد وحدت به هر قیمتی»:
پیروان نظریه اصالت وحدت بر اختلاف، هنگامی که این آیات را می خوانندعقلا"باید عاملان این اختلافات را نکوهش کنند و بپرسند که چرا وحدت مردم را بر هم زده اند؟ مردم با صفا و آرامش در جهالت و سرگردانی! زندگی می کردند که شما، با هدف هدایت آنها را متفرّق کردید، آمدید آنها را هدایت کنید اما تفرقه هم ایجاد شد. آیا اعتقاد به «ایجاد وحدت به هر وسیله ای» نتیجه ای غیر از این خواهد داشت؟
پس هر وحدتی دارای ارزش نیست،بلکه وحدتی ارزشمنداست که اصول و محوریّت آن مورد بررسی قرار بگیرد وباکتاب خدا وسنت نبوی مطابقت داشته باشد۰لذا، بیایید بر حول محور حق و حقیقت، یعنی قرآن و سنت نبوی متّحد شویم، نه تصورات و تخیلات گروهی و اعتقادات و باورهای نفسانی که پایه و اساس منطقی ندارند. که، قرآن هم مارا به همان همین راه هدایت می کند می خواند؛ آنجا که می فرماید:
فَبَشِّرْ عِبَادِ(۱۷) الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُوْلَیکَ الَّذِینَ هَدَیهُمُ اللَّهُ وَ أُوْلَیکَ هُمْ أُوْلُواْ الْأَلْبَابِ(۱۸) (سوره زمر)
پس اگر قرآن فرموده باشد که باید جانشین پیامبر را (که از امور الهی است)، مردم انتخاب نمایند،همه مسلمانان باید به این امر گردن نهند واگر تاکیدخداوند متعال در قرآن کریم برپیامبر عظیم الشان خود بر این است که:« بلغ ما انزل الیک من ربک وان لم تفعل فما بلغت رسالته»، چرا سرپیچی کنیم تا مایهی اختلاف شود؟ چرا اختلاف را آنقدر دامن بزنیم تا موجب دشمنی وکینه توزی گردد؟ چرا حق را نادیده بگیریم وهمگان را حول محوری بدون اصل وریشه الهی، دعوت به وحدت نماییم؟ کدام عقل سلیم، به بهانه وحدت،مارا دعوت به کنار گذاردن خدا وپیامبر وبه عبارت دیگر، حق وحقیقت می کند؟
بله! اگردیدیم قرآن فرمود جانشین پیامبررا مردم بایدانتخاب کنند ما هم قبول میکنیم ولی اگربیان داشت: خدا و رسول باید معرفی کنند، نگویم ۱۴۰۰سالگذشته دیگراختلاف راه نیندازیم.!
توضیح:کتاب"سؤالاتی که باعث هدایت جوانان شیعه شد"از جمله کتبی است، که توسط اهل وهابیت در میان زایران ایرانی بیت الله الحرام و بقیع پخش شده است.
/
وحدت