نگاهی گذرا به کتاب المراجعات
کتاب سرشناس المراجعات مجموعه نامههایی است که میان امام عبدالحسین شرف الدین، از علمای سرشناس شیعیان جنوب لبنان و شیخ سلیم البشری، شیخ الأزهر مصر رد و بدل شد که در نهایت رییس الأزهر به مذهب اثنی عشری به عنوان یک مذهب رسمی اعتراف کرد.
به گزارش شیعه آنلاین، امام سید عبدالحسین شرف الدین الموسوی در سال ۱۲۹۰ هـ در کاظمین عراق دیده به جهان گشود اما تبار وی به جبل عامل در جنوب لبنان باز میگردد.
در سن ۳۲ سالگی از عراق به لبنان بازگشت و فعالیتهای دینی و اجتماعی گسترده ای را در آن منطقه آغاز کرد. مدتی بعد رهبری مبارزه علیه استعمار فرانسه را بر عهده گرفت از همین رو نیروهای لبنانی او را از دیارش اخراج کرده و خانه وی را به آتش کشیدند. ناگزیر از لبنان به شام و سپس فلسطین و بعد از آن به مصر رفت. البته او هیچگاه حتی در طول سفرهای خود نیز دست از فعالیتهای خود برنداشت.
در مصر با تعداد زیادی از علمای اهل سنت دیدار و گفتگو کرد و اولین مباحثات و مناظرات خود را با شیخ سلیم البشری که آن وقت ریاست دانشگاه اسلامی الأزهر را بر عهده داشت، در همان جا آغاز کرد و پس از بازگشت به لبنان از طریق نامه نگاری به مناظرات خود ادامه داد.
هدف وی اثبات حقانیت مذهب تشیع بود و در نهایت هم موفق شد از شیخ الأزهر که حتی مذهب بودن مکتب جعفری را هم قبول نداشت، اعتراف بگیرد که پیروی از این مکتب جایز و بر تمام مسلمانان حلال است.
مجموعه نامههایی که میان این دو عالم دینی رد و بدل شد ۱۱۲ نامه بوده است که اولین آن توسط سید شرف الدین در ۶ ذی القعده ۱۳۲۹ هـ نوشته شد. آخرین این نامهها نیز در تاریخ ۲ جمادی الأولی ۱۳۳۰ هـ توسط شیخ الأزهر نوشته شد.
بر همین اساس شیخ شلتوت که سالها بعد ریاست دانشگاه الأزهر را بر عهده گرفت، با صدور فتوایی رسمی پیروی از مذهب شیعه اثنی عشری را رسما مجاز دانست. این فتوا در ۱۷ ربیع الأول ۱۳۷۸ هـ در قاهره صادر شد.
نکته قابل توجه در این کتاب این است که سید شرف الدین تلاش کرد برای شرح و توضیح عقاید و احکام مذهب تشیع از منابع و مصادر کتب اهل سنت استفاده کند تا برای شیخ سلیم و دیگران قابل قبولتر باشد.
ارسال: جمعه۲۰ دی ۱۳۸۷/ ۱۷:۹ب.ض
پیوند مطلب: http://www.shia-online.ir/article.asp?id=۴۱۱۳
سایت شیعه آنلاین