نگاهی به کیفیت نزول آیه ولایت

آیه ۵۵ سوره مایده، فضیلت دیگری را برای امیرمؤمنان(ع) بیان می‌کند و خداوند متعال با نزول چنین آیه‌هایی زمینه معرفی آن حضرت برای جانشینی رسول خود را فراهم می‌کرد تا پس از رحلت رسول خدا(ص) امت اسلام بدون رهبر و پیشوا نماند

«حذیفة بن یمان»، از یاران معروف رسول خدا(ص) روایت کرد: پیامبر اکرم(ص)، دامادش حضرت علی(ع)را به یمن اعزام کرده بود و چون خودش قصد حجة‌الوداع کرد، به علی(ع) پیام داد که او نیز برای انجام حج به مکه رود. آن دو در مکه معظمه به یکدیگر رسیدند و ما در آن هنگام همراه رسول خدا(ص)بودیم. روزی، حضرت علی(ع) به جانب کعبه رفت و در آن‌جا به نماز مشغول بود و در آن هنگام مستمندی از راه رسید و از مردم درخواست کمک می‌کرد و چون به حضرت علی(ع) رسید، آن حضرت در حال رکوع بود، پس در همان حال، انگشتر خود را از دستش بیرون آورد و آن‌را به مستمند بخشید.

ما که در حضور رسول خدا(ص) بودیم، مشاهده کردیم که بر آن حضرت آیه‌ای نازل شد و آن حضرت، آیه جدید‌النزول را برای ما قرایت کردند و آن عبارت بود از: «اِنَّما وَلیکُمُ اللهَ وَ رَسُولُهُ والَّذینَ یقیمُونَ الصَّلاةَ وَ یؤتُونَ الزَّکاةَ و َهُم راکِعُونَ» (مایده/۵۵)

پیامبر (ص) برای نزول آیه، تکبیر گفت و سپس به ما فرمود: بر خیزید برویم ببینیم این صفاتی را که خداوند متعال در این آیه بیان کرده است، درباره چه کسی است؟ چون پیامبر(ص) وارد مسجد‌الحرام شد، فرد مستمندی را دید و از او پرسید: از کجا می‌آیی؟ گفت: از نزد آن مرد نمازگزار می‌آیم که حلقه انگشتری خود را در حال رکوع به من بخشید.

پیامبر(ص)بار دیگر تکبیر گفت و جلوتر رفت تا به علی(ع) رسید که در حال خواندن نماز بود. از او پرسید: ای علی! امروز بر تو چه گذشت؟ حضرت علی(ع) داستان مرد نیازمند و انگشتر بخشیدن خود به وی را برای رسول خدا(ص) بازگو کرد و پیامبر(ص) با شنیدن آن داستان برای بار سوم تکبیر گفت.*

*منابع:
۱ ـ مسارالشیعه، شیخ مفید، ص۲۳. 
۲ ـ الاقبال بالاعمال الحسنة، سید بن طاووس، ج۲، ص۲۴۱ و ص۳۶۸ و ص۳۷۱. 

محمد جوادی‌مادیه
خبرگزاری قرانی ایران (ایکنا)



سایت شیعه نیوز