مرحوم میرزا احمد سیبویه
مرحوم میرزا احمد سیبویه در عالم مکاشفه پدرش را میبیند که در حرم امام حسین (علیه السلام) شفای او را از امام خواست؛ امام فرمود: «ما شفای فرزندت را از خداوند گرفتیم» بعد از این واقعه، مرحوم سیبویه خود را آزاد شده امام حسین (علیه السلام) میدانست.
به گزارش «شیعه نیوز» به نقل از فارس، آیتالله میرزا احمد سیبویه در 20 ربیعالثانی 1337 قمری در کربلا به دنیا آمد و در خانهای پر از نور علم و حدیث و معنویت تربیت یافت. وی پس از خواندن دروس مقدماتی و ادبیات، سطوح را نزد پدر و عمویش مرحوم حاج شیخ محمدعلی سیبویه از علمای کربلا، فرا گرفت و سطوح نهایی و خارج فقه را از مرحوم علامه فقیه و حاج شیخ یوسف بیارجمندی شاهرودی که از مجتهدین و علما مبارز کربلا بود، آموخت.
وی در سال 1400 قمری برابر با 1359 شمسی از طرف دولت بعث عراق تسفیر و به ایران رانده شد؛ پس از ورود به تهران به اقامه جماعت، ترویج دین، تبلیغ احکام و ذکر مصائب خاندان رسالت به خصوص سالار شهیدان حضرت اباعبداللهالحسین (علیه السلام) مشغول بود و مخلصانه این وظیفه را ایفا کرد. از این رو اثر عمیقی در مستمعین و شنوندگان خود میگذاشت.
* هوای نفس انسان را به اسفل سافلین میبرد
مهدی صادقنژاد، یکی از دوستان نزدیک مرحوم سیبویه در بیان خاطراتی از آن مرحوم در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» اظهار داشت: مرحوم سیبویه بسیار مراقب بود که دل کسی را نشکند؛ چنانچه میان بچهها اختلافی پیش میآمد با درایت و بدون اینکه طرف شخص خاصی را بگیرد، در حل اختلاف کمک میکرد، صبور بود و به مردم بسیار احترام میگذاشت و ساعاتها به گفتوگو با آنها میپرداخت.
بعد از فوت ایشان، یک شب مرحوم سیبویه را در خواب دیدم، از ایشان پرسیدم «کجا هستید؟» و ایشان جواب دادند «جایگاهی برای من در اینجا درست کردهاند که صبح تا شب در محضر اهلبیت (علیه السلام) همچنان وظیفه نوکری خود را انجام میدهم».
وی در ادامه بیان کرد: مرحوم سیبویه به هیچ عنوان از هیچ یک از جناحهای سیاسی حمایت نمیکرد و کاملاً بیطرف بود و با همه با هر سلیقه سیاسی که داشتند، رابطه حسنه برقرار میکردند و ارادت خاصی به مقام معظم رهبری داشت.
صادقنژاد افزود: مرحوم سیبویه معتقد بود، هوای نفس انسان را به اسفل سافلین میبرد و چنانچه هر انسانی در راه رسیدن به اهداف خود به یک هدف الهی بنگرد، دچار چالش نمیشود. شاید افراد دارای اعتقادات مختلفی در رسیدن به یک هدف الهی باشند، ولی مهم این است که هدفشان یکی است.
وی ادامه داد: هنگامی که ما نوجوان بودیم و وظیفه داشتیم هر روز صبح برخی از کارهای منزل از جمله خرید نان را انجام دهیم، مرحوم سیبویه ما را از خواب بیدار نمیکرد و با وجود اینکه حدود 70 سال سن داشتند، بعد از نماز صبح خودشان برای خرید نان از منزل خارج میشدند.
این دوست و همخانه مرحوم سیبویه اظهار داشت: مرحوم سیبویه در بسیاری از کارهای منزل کمک میکردند و اگر از ایشان میخواستیم که به خود زحمت ندهند و این کار را به خانمها واگذار کنند، در پاسخ میگفتند که وقتی روی منبر از مردم میخواهم در کارهای منزل به خانمهای خود کمک کنند، چنانچه خود عمل نکنم، عالم بیعمل میشوم.
* میرزا احمد خود را سیبویه آزاد شده امام حسین (علیه السلام) میدانست
صادقنژاد بیان کرد: پدر و مادر مرحوم سیبویه در یک روز از دنیا رفتند و زمانی که آنها فوت کردند، مرحوم سیبویه در بستر بیماری بود و پزشکان از بهبودش قطع امید کرده بودند. مرحوم سیبویه 20 روز بعد از فوت والدینش زمانی که کمی بهبود یافته بود، متوجه فوت آنها میشود.
وی گفت: بعد از اینکه میرزا احمد سیبویه (ره) بهبود یافت، گفت «در بستر بیماری در عالم مکاشفه بودم، همراه پدرم در حرم امام حسین (علیه السلام) ایستاده بودیم؛ پدرم از امام حسین (علیه السلام) شفای مرا خواست. حضرت اباعبدالله (علیه السلام) فرمودند: «اجلش رسیده است» و پدرم امام حسین (علیه السلام) را به مادرش حضرت زهرا (سلام الله علیها) قسم میدهد و میگوید: اگر شما بخواهید، میشود.
وی ادامه داد: مرحوم سیبویه گفت، امام حسین (علیه السلام) به داخل حرم رفتند و بعد از مدتی بیرون آمدند و خطاب به پدرم فرمودند: «ما شفای پسر شما را از خدا گرفتیم.» بعد از این واقعه مرحوم سیبویه بارها میگفتند که من آزاد شده امام حسین (علیه السلام) هستم.
* عمری بندگی مرحوم سیبویه را به یقین رسانده بود
صادقنژاد گفت: حدود 7 سال پیش، دهه آخر صفر مراسم روضه داشتیم و برای برپایی روضه پول کافی در اختیار نداشتیم، زیرا بیشتر درآمد، خرج رفع مشکلات افراد نیازمندی که مرتباً در منزل مرحوم سیبویه رفت و آمد داشتند، شده بود.
وی افزود: در پی فراهم کردن هزینه روضه بودیم که مرحوم سیبویه از من خواست تا همراهش به حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) بروم. وقتی که به حرم رسیدیم، مردم با اشتیاق به سمت وی آمدند و ایشان نیز چند ساعتی را به صحبت با آنان پرداخت.
صادقنژاد ادامه داد: بعد از اینکه صحبت مرحوم سیبویه با مردم تمام شد، سوار ماشین شدیم و راهی منزل یکی از بستگان بودیم که مرحوم سیبویه گفت: «گرفتم»؛ هرچه اصرار کردم که چه چیزی را گرفتید، ایشان در پاسخ میگفت: «به تهران که برسیم میگویم که چه چیز را گرفتم».
وی بیان کرد: در تهران مرحوم سیبویه مریدی داشت به نان آقای «دبیرچی» که راننده تاکسی بود. بعد از نماز ظهر و عصر ایشان به همراه فردی ناشناس به دیدن مرحوم سیبویه آمد و پاکتی که حاوی پول بود را به میرزا احمد داد.
صادقنژاد اظهار داشت: دبیرچی وقتی از شهریار به سمت تهران میآمد، شخصی را سوار میکند؛ در راه شخص ناشناس به دبیرچی میگوید که مبلغی را برای مراسم امام حسین (علیه السلام) نذر کرده است و از دبیرچی میخواهد چنانچه کسی را میشناسد که مراسم روضه امام حسین (علیه السلام) را برپا میکند به او معرفی کند تا پول را در اختیارش قرار دهد.
وی بیان کرد: دبیرچی مرید علمای دیگری نیز بود، اما در آن لحظه مرحوم سیبویه به ذهنش میرسد و ایشان را به فرد ناشناس معرفی میکند، بعد از آن ماجرا چند بار از آقای دبیرچی سراغ آن مرد ناشناس را گرفتم که آقای دبیرچی میگفت، «بعد از آن ماجرا دیگر آن مرد را ندیدم».
صادقنژاد افزود: اینها خاطره و داستان نیست، بلکه واقعیتهایی است که مرحوم سیبویه با عمری بندگی به آنها رسیده و از این قبیل موارد در زندگی مرحوم سیبویه زیاد بود.
* مرحوم سیبویه احترام به افراد مسن را راهی برای پیشرفت در مسیر الیالله میدانست
وی اظهار داشت: مرحوم سیبویه زمانی که مراسم روضه امام حسین (علیه السلام) را برپا میکرد از روضهخوانهای
مسن دعوت میکرد تا در مجالس، روضهخوانی کنند و به ازای یک شب، مبلغ 10 شب را به آنها پرداخت میکرد.
صادقنژاد ادامه داد: این افراد به دلیل بالا بودن سنشان به مجالس زیادی دعوت نمیشوند از این رو به خاطر اینکه آنها نیز از پس مخارج زندگی برآیند و ارزش کارشان به دلیل کهولت سن پایین نیاید، مرحوم سیبویه از آنها دعوت میکرد تا در مجالسی که برپا میکرد، روضه بخوانند.
وی افزود: یکی از دلایل مرحوم سیبویه برای دعوت از روضهخوانهای مسن در مجالسش این بود که ایشان بزرگترها را مایه برکت مجلس میدانست و معتقد بود که نباید تجربیات آنها زیر سؤال رود؛ مرحوم سیبویه معتقد بود این افراد عمری برای امام حسین (علیه السلام) روضه خوانده و از اهلبیت (علیه السلام) احترام کسب کردهاند، از این رو احترام به دیگران به خصوص افراد مسن را با هدف پیشرفت روحیات الهی سفارش میکرد.
* شیطان را در خود له کردهام
صادقنژاد اظهار داشت: روزی فردی پشت سر مرحوم سیبویه غیبت میکند که توسط یکی از طلبهها به گوش مرحوم سیبویه میرسد. شبی در مجلسی که در ماه رمضان برپا شده بود، مرحوم سیبویه و آن شخص نیز حضور داشتند. مرحوم سیبویه طوری رفتار کرد که انگار اتفاقی نیفتاده است، حتی زمانی که مجلس به پایان رسید، مرحوم سیبویه کفشهای آن شخص را جلوی پاهایش جفت کرد.
وی ادامه داد: وقتی که با اعتراض من رو به رو شد، گفت: «من شیطان را در خود له کردم که مبادا در درون من نسبت به ایشان ذرهای کدورت پیش آید».
صادقنژاد بیان کرد: زندگی با مرحوم سیبویه برای من سراسر درس بود، اما بزرگترین درسی که از مرحوم سیبویه گرفتم، این است که در همه کارها خدا را در نظر بگیرم تا دچار درگیری درونی نشوم و نسبت به مردم تواضع داشته باشم.
* مرحوم سیبویه برای سادات احترام خاصی قایل بود
سیدمهدی حایریزاده، یکی از شاگردان مرحوم سیبویه نیز در خصوص ویژگیهای آن مرحوم اظهار داشت: میرزا احمد سحرخیز و بسیار اهل مناجات بود. معمولاً چند ساعت قبل از اذان صبح بیدار میشد و به مناجات در شب میپرداخت.
وی افزود: از ویژگیهای برجسته مرحوم سیبویه، احترام بینظیری بود که نسبت به سادات داشت. هرگاه در منبر مینشست و سیدی وارد مجلس میشد از منبر پایین میآمد و دست سید را میبوسید و مجدداً بر منبر مینشست.
این شاگرد مرحوم سیبویه بیان کرد: احترام ایشان به سادات تا جایی بود که هرگاه سیدی را ملاقات میکرد، به احترامش تمام قد میایستاد و دست ایشان را میبوسید و برای او ذکر صلوات میداد.
وی گفت: از مرحوم سیبویه شنیدهام که هرچه خداوند به ایشان داده از برکت احترامی است که نسبت به سادات داشت؛ به طوری که تا به آن سن که نزدیک 90 سال داشت، سوزن را نخ میکرد، بدون اینکه احتیاجی به عینک داشته باشد.
حایری اظهار داشت: مرحوم سیبویه گاهی به منزل ما میآمد و در حیاط کنار باغچه مینشست و میفرمود «آمدهام که احترام سادات را بجا آورم و در محضر حضرت زهرا (سلام الله علیها) بگویم که فرزندانش را دوست دارم». همچنین مرحوم سیبویه گاهی به محضر مقام معظم رهبری میرفت و در مجالس خصوصی برای ایشان روضه میخواند.
حایری با اشاره به دیگر خصوصیات مرحوم سیبویه عنوان کرد: ایشان بسیار انسان منزه و پاکی بود و هر شب بعد از نماز خود را مقید میدانست که حدود 20 دقیقهای در مسجد برای مردم صحبت کند و معمولاً ذکر توسل به سیدالشهدا (علیه السلام) را داشتند.
وی اظهار داشت: یک روز به اتفاق چند نفر از دوستان خدمت حاج میرزا احمد سیبویه رسیدیم. در آنجا از ایشان سؤال کردیم که از بین روضههایی که خوانده میشود، کدام را بیشتر دوست دارید؟ ایشان در پاسخ فرمودند «نسبت به روضه حضرت زینب (سلام الله علیها) و حضرت عباس (علیه السلام) بسیار ارادت دارم».
حایری بیان کرد: مرحوم سیبویه بسیار متواضع و فروتن بود و از هرگونه تکبر دوری میکرد، تواضع و اخلاص ایشان بینهایت بود و چنانچه پولی به دستش میرسید که باید در بین فقرا تقسیم میکرد، 24 ساعت نمیگذشت که پول را به دست نیازمند میرساند.
وی تصریح کرد: بعد از فوت ایشان، یک شب مرحوم سیبویه را در خواب دیدم، از ایشان پرسیدم «کجا هستید؟» و ایشان جواب دادند «جایگاهی برای من در اینجا درست کردهاند که صبح تا شب در محضر اهلبیت (علیه السلام) همچنان وظیفه نوکری خود را انجام میدهم».
این شاگرد مرحوم سیبویه ادامه داد: قبر مبارک حضرت آیتالله میرزا احمد سیبویه (ره) در حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) کنار قبر شهید مفتح است و هر هفته متوسلین به حضرت عباس (علیه السلام) در آنجا مجلس روضه برپا میکنند.
شیعه نیوز