قلب القلوب

بسمه تعالی 
۱- خداوند متعال تعداد ماه‌های سال را دوازده ماه اعلام می‌دارد.«ان عدة الشهور عند الله اثنا عشر شهرا فی کتاب الله.. »(توبه/۳۶)(همانا عدد ماه‌های سال در کتاب خدا دوازده ماه است.) در این میان تنها ماهی که نام آن در قرآن کریم آمده است، ماه مبارک رمضان است.«شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن.. »(بقره /۱۸۵)(ماه رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل شده است.) 
وجود سه ویژگی شاخص است که خداوند رحمان این ماه را نسبت به سایر ماه ها برتری و شرافت بخشیده است: 
الف) نزول قرآن: «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن.. » (بقره /۱۸۵) (ماه رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل شده است.) 
ب) قرار گرفتن لیلة القدر در این ماه:«انا انزلناه فیه لیلة القدر»(قدر/۱) (ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم) 
ج) فریضه روزه: «... فمن شهد منکم الشهر فلیصمه...»(بقره/۱۸۵) (پس هر کس ماه رمضان را دریابد،باید روزه بگیرد.) 
در ادعیه ماه مبارک رمضان نیز به این ویژگی ها تأکید شده است. از جمله در دعای « یا علی یا عظیم » می‌خوانیم: «... و هذا شهر عظمته و کرمته و شرفته و فضلته علی الشهور وهو الشهر الذی فرضت صیامه علیَّ و هو شهر رمضان الذی انزلت فیه القرآن...... وجعلت فیه لیلة القدر و جعلتها خیر من الف شهر....»(و این ماهی است که آن را بزرگ داشتی و به آن کرامت و شرافت بخشیدی و آن را بر تمامی ماه ها برتری دادی و آن ماهی است که روزه اش را بر من واجب کردی؛ آن ماه رمضان است، ماهی که در آن قرآن را نازل کردی.... و شب قدر را که از هزار ماه برتر است در آن قرار دادی.) 
در روایات متعددی نیز به برتری این ماه نسبت به سایر ماه ها اشاره شده است. حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در خطبه مشهور خود در آخرین روزهای ماه شعبان فرمودند:«ای مردم! بدرستی که ماه خدا با رحمت و آمرزش به شما رو کرده است. ماهی که بهترین ماه ها نزد خداوند است، و روز‌هایش بهترین روزها و شب‌هایش بهترین شب ها است... آن ماهی است که خداوند شما را به ضیافت خود دعوت نموده است...»(مفاتیح الجنان به نقل از امالی شیخ صدوق).همچنین در فرمایش دیگری فرمودند:«رمضان ماهی است که ابتدایش رحمت است و میانه‏اش مغفرت و پایانش آزادی از آتش جهنم.»(بحار الانوار، ج ۹۳، ص ۳۴۲).امام رضا(علیه السلام) نیز فرمودند:«هر کس ماه رمضان یک آیه از کتاب خدا را قرایت کند مانند این است که درماه‌های دیگر تمام قرآن را بخواند»(بحار الانوار ج ۹۳، ص ۳۴۶) 
با توجه به این ویژگی ها می‌توان گفت، ماه مبارک رمضان «قلب الشهور»است. 

۲- لحظه به لحظه ماه مبارک رمضان دارای شرافت و قداست و بزرگی است.اما در همین ایام سراسر برکت و رحمت،اوقات و ساعاتی شرافت خاص و برتری ویژه دارند.در ماه مبارک رمضان،لیلة القدر شاخص است. در حقیقت لیلة القدر نه تنها در ماه مبارک رمضان، بلکه در تمام ایام سال شاخص و با عظمت است،عظمتی غیر قابل درک:« انا انزلناه فی لیلة القدر و ما ادارک ما لیلة القدر لیلة القدر خیر من الف شهر»(قدر/۱-۳) 
(همانا ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم  و تو چه می‌دانی شب قدر چیست؟ شب قدر از هزار ماه برتر است) 
از آنجا که این شب از هزاران ماه برتر است و عظمت آن غیر قابل درک، و این شب در ماه مبارک رمضان قرار دارد،باید گفت لیلة القدر قلب ماه مبارک رمضان است. امام صادق(علیه السلام) فرمودند:« از کتاب خدا این گونه استفاده می‌شود که تعداد ماه‌های سال دوازده ماه است و سرآمد آنها ماه رمضان، و لیلة القدر، قلب ماه رمضان است.»
(تفسیر نور الثقلین،ج ۵) 

۳- شرافت و بزرگی لیلة القدر به چند علت است: 
الف) نزول قرآن کریم:«انا انزلناه فی لیلة القدر»(قدر/۱)(ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم) 
ب) تعیین مقدرات عالم توسط حضرت حق: امام صادق(علیه السلام) فرمودند:«برآورد اعمال در شب نوزدهم انجام می‏گیرد و تصویب آن در شب بیست ویکم و تنفیذ آن در شب بیست‏سوم»
(وسایل الشیعه، ج ۷ ص ۲۵۹) 
ج) نزول فرشتگان همراه با حضرت روح بر انسان کامل و حجت زمان و عرضه مقدرات بر ایشان:« تنزل الملایکة و الروح فیها باذن ربهم من کل امر»(قدر/۴)(در این شب فرشتگان و روح باذن خدا از هر فرمان و دستور الاهی نازل می‌شوند).امام باقر(علیه السلام) فرمودند:«در شب قدر به ولی امر هر عصر تفسیر امور سال به سال نازل می‌شود و درباره خود و دیگران به دستورات مخصوصی مأمور می‌گردد.»
(کافی- کتاب الحجة) 
اگر برای ایام سال قلبی باشد، آن ماه مبارک رمضان است وقلب ماه مبارک رمضان نیز،لیلة القدر است،و قلب لیلة القدر، قلب حجت خدا است. بواسطه فیض وجودی اواست که عالم امکان مورد عنایت حق تعالی قرار می‌گیرد.قلب امام مجرای فیض حضرت حق به بندگان است و خداوند مقدرات عالم را توسط فرشتگان بر خلیفه و حجتش عرضه می‌دارد تا با امضاء او اجرا گردد. 
آری! قلب امام زمان(عج)، قلب لیلة القدر است و مورد نظر حضرت حق.حال که این گونه است باید در این قلب برای خود جایی باز کرد که این قلب محل نزول رحمت خاصه خداوند ومجرای فیض اوست. شاید تأکید بر اهتمام و توجه به دعای فرج در شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان نیز اشارتی باشد به این مهم. والسلام.


 



سایت والقلم