آشنایی با فرزانگان: شیخ عباس قمی
شیخ عباس قمی در دورانی که معنویت و حقیقت دین مورد هجوم بود به تدوین، تنظیم و ارائه کتاب دعایی با نام"مفاتیحالجنان"شامل یکدوره اعمال واجب و مستحب در طول سال، همت گماشت. پس از رسالات سید بن طاوس و.. علامه مجلسی، کاری بدین عظمت و کامل در عالم شیعه نبود.
شیخ عباس قمی در دورانی که معنویت و حقیقت دین مورد هجوم بود به تدوین، تنظیم و ارائه کتاب دعایی با نام"مفاتیحالجنان"شامل یکدوره اعمال واجب و مستحب در طول سال، همت گماشت. پس از رسالات سید بن طاوس و.. علامه مجلسی، کاری بدین عظمت و کامل در عالم شیعه نبود.
حاج شیخ عباس قمی از علما، مورخان و محدثان عصر حاضر محسوب میشود. او در قم متولد شد و تحصیلات ابتدایی را در آن شهر فرا گرفت. سپس در1316ق. به نجف رفت و از محضر درس حاج میرزا حسین نوری محدث بهره فراوان برد. در 1320 ق. پس از وفات استاد خود به قم بازگشت. آنگاه از قم به مشهد رفت و از آنجا مجدداً رهسپار نجف شد او سرانجام در 23 ذیالحجه سال 1359ق. درگذشت و در جوار حاج میرزا حسین نوری استاد خود دفن شد.
تهاجم فرهنگی غرب علیه اسلام؛ فعال شدن تشکیلات ماسونی؛ پدیدآمدن مذاهب ساختگی استعماری در ایران، عربستان، عراق، پاکستان؛ پیدایش احزاب و جمعیتهای مختلف با ایدیولوژیهای الحادی، غربی؛ نغمههای باستانگرایی از سوی شرق شناسان و ایران شناسان با طرح ایران منهای اسلام، نشر مطبوعات رنگارنگ با اهداف انحرافی شان؛ تأسیس مدارس جدید و تعطیل اجباری مدارس قدیم وحوزههای علمیه، نشر و ترجمه کتابهای غربی خاصه در تاریخ؛ چاپ نوشتههای ضد اسلام و تشیع و دهها مورد دیگر. همه این موارد دین ستیزی، اسلام زدایی و محو معنویت تشیع اشتراک نظر داشتند. آن چه در این سرزمین میبایست کوبیده میشد"معارف الهی"بود. حتی با تأسیس فرق دراویش مختلف، به از میان بردن"تعهد"و"تعصب"دینی همت گماشتند.
در این هنگامه در حوزهی علمیهی قم، یک روحانی محقق، محدث، مورخ، ادیب و ژرفاندیش برخاست تا از حریم و حرم اسلام و تشیع دفاع کند. او زندگیاش را وقف اسلام کرد؛ تا آن جا که روزانه افزون از 17 ساعت مطالعه میکرد و مینوشت وی حماسهای در عرصهی احیای اندیشة شیعی آفرید. وی با رجوع به منابع و مأخذ معتبر اسلامی که در صلاحیت و توانمندی علمی و عملی او بود، به تدوین تاریخ اسلام با نام"منتهیالآمال"همت گماشت که یک دوره تاریخ تحلیلی و مستند است. دیگر کتاب ارزنده وی"پیرامون نهضت امام حسین (علیه السلام) و وقایع کربلا"نام دارد.
شیخ عباس قمی در دورانی که معنویت و حقیقت دین مورد هجوم بود به تدوین، تنظیم و ارائه کتاب دعایی با نام"مفاتیحالجنان"شامل یکدوره اعمال واجب و مستحب در طول سال، همت گماشت. پس از رسالات سید بن طاوس و.. علامه مجلسی، کاری بدین عظمت و کامل در عالم شیعه نبود. این کتاب در تمام خانهها و اماکن مقدسه به عنوان رسالهای در باب"سیر و سلوک"علمی و عملی برای مشتاقان عرفان عملی در آمد که هر روز بر اهمیت و ضرورت آن افزوده میشود.
شیخ عباس قمی 8 جلد کتاب با عنوان"مستدرک بحارالانوار"برای متخصصان حدیث تدوین کرد که در حوزههای علمیه دستمایهای برای عالمان دینی است.
از دیگر آثار شیخ عباس قمی میتوان به تخلیص"معراجالسعاده"اثر ملا احمد نراقی، تدوین یکصد کلام از سخنان امام علی (علیه السلام)، نگارش"منازل الآخرت"به عنوان توشهی راهیان ابدیت و شناخت منازل موت، قبر، سیوال و جواب و عالم برزخ، اشاره کرد.
آنچه در اعمال شیخ مهم است این است که وی بدون آن که وارد جدال مکتبی، درگیری و یا رویارویی با مهاجمان و معاندان دینی شود، با تبیین و تدوین معارف اسلامی، سدی، محکم در برابر سیل بنیان کن بیدینی در ذیل عناوین مختلف شد. شاید بتوان سه مشخصه برای شیخ عباس قمی بر شمرد:
1ـ عارف و اهل معرفت؛
2ـ زاهد و بدور از مقام، شهرت و ثروت؛
3ـ عالم و عامل، محقق و پژوهشگر و در نهایت مترجم و مؤلف
درباره مرحوم شیخ عباس قمی تاکنون کتاب و رسالات متعددی منتشر شده است. آن چه امروز نیاز زمان و جامعهی ماست، شناخت شخصیتهای برجسته تاریخ معاصر، با توجه به بعد زمان و مکان و عملکرد آنان در ظرف زمان خود است. برای شناخت بهتر شیخ باید دوران زندگی، تحولات اجتماعی، دگرگونیهای سیاسی، حرکتهای فرهنگی دوران را شناخت. در بررسی زمانه زندگی شیخ بین نهضت تنباکو به رهبری مرحوم میرزای شیرازی تا نهضت علمای خراسان به رهبری آیت الله سید حسین قمی علیه استبداد پهلوی و دین ستیزی رضاخان به موراد ذیل برخورد میکنیم.
بهرهگیری از محضر حاج میرزا حسین نوری
مرحوم حاج شیخ عباس قمی پس از ورود به حوزه علمیه نجف، در حلقه اساتید و بزرگان آن دوره شرکت جست. اما علاقه وی به علم حدیث باعث شد که به محدث عالی مقام و علامه بزرگوار محضر پر فیض آن عالم ربانی را برگزیند.
شیخ عباس قمی، معروف به محدث قمی، تحت تأثیر ملکات فاضله و صفات برجسته و علم سرشار استادش حاجی نوری، و نیز شایستگی ذاتی و آمادگی بالای خود، به مقامات چشمگیری از علم و عمل رسید. شیخ به مدت چهار سال از محضر این استاد عالی قدر بهره گرفت.
بیان شیوا و نافذ شیخ
مرحوم حاج شیخ عباس قمی با آن اخلاص و صفای باطن، بیانی شیوا و نافذ داشت؛ به طوری که اثر صحبتهای ایشان در رفتار و کردار شنوندگان کاملاً مشهود بود. یکی از اساتید دانشگاه در زمینه تأثیر کلام حاج شیخ مینویسد:"مرحوم حاج شیخ عباس قمی، بیمبالغه، خود چنان بود که برای دیگران میخواست و چنان عمل میکرد که به دیگران تعلیم میداد سخنان و مواعظ او چون از دل خارج میشد و با عمل توأم بود، لاجرم بر دل مینشست و شنونده را به عمل وا میداشت. هر کس او را با آن حال صفا و خلوص میدید، عالم بود یا جاهل، عارف بود یا عامی، بازاری بود یا اداری، فقیر بود یا غنی، وقتی سخنان سر تا پا حقیقت را از او میشنید، بیاختیار انقلابی در حال وی پدید آمد و تحت تأثیر بیانات صادقانه و نصایح مشفقانه او واقع میشد و به فکر اصلاح حال خویش میافتاد."
رفتار علوی
در اواخر عمر شریف حاج شیخ عباس قمی، شخصی از همدان، در نجف اشرف، به حضور وی مشرف شد و پس از بهره گرفتن از وجود حاج شیخ عباس و نصایح او، در هنگام رفتن، مبلغی را به ایشان تقدیم نمود، ولی حاج شیخ عباس قمی علی رغم اصرار زیاد، پول را نپذیرفت. پس از رفتن آن شخص، فرزند حاج شیخ عباس قمی گفت:"پدر! چرا نپذیرفتی"؟ و جواب شنید:"گردنم نازک و بدنم ضعیف است، طاقت جواب خدا را در قیامت ندارم". سپس سخنان امیرالمؤمنان علی علیهالسلام در شب نوزدهم رمضان را بیان نمود که آن حضرت خطاب به دخترش امکلثوم فرمود:"دخترم! برای من در یک طبق دو خورش حاضر کردی؟... دخترم! هر کس خوراک و پوشاک او در دنیا نیکوتر باشد، معطل شدن او در روز قیامت نزد خدا بیشتر خواهد بود. دخترم! در حلال دنیا حساب است و در حرام آن عذاب."سپس حاج شیخ عباس قمی سخت گریست و اهل خانه را موعظه کرد.
همکاری در تأسیس حوزه علمیه قم
مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حایری وقتی که حوزه علمیه قم را تأسیس نمود و به آن رونق بخشید. برای پربار نمودن بنیه علمی و فکری طلاب، از علما و بزرگان دینی دعوت به همکاری نمود. یکی از کسانی که بیش از همه به وجود او نیاز داشت و به عنوان بازوی توانمند او محسوب میشد، حاج شیخ عباس قمی بود. شیخ آقا بزرگ تهرانی در این باره میفرماید:"هنگامی که حاج شیخ عبدالکریم حایری، مؤسس حوزه علمیه، وارد قم شد و علمای قم از ایشان در خواست کردند در آن شهر اقامت کند و سروسامانی به حوزه و آن مرکز دینی بدهد. حاج شیخ عباس یکی از معاونان و یاوران او بود. با اینکه آن موقع در مشهد زندگی میکرد، سهم زیادی در این کار داشت و یکی از بزرگترین مروجان حاج شیخ عبدالکریم به شمار میرفت و با دست و زبان او را تأیید میکرد."
شیخ عباس قمی در نگاه آیتاللّه مرعشی نجفی
مرحوم آیتاللّه مرعشی نجفی، در مورد شخصیت حاج شیخ عباس قمی و کتاب مفاتیح الجنان مینویسد: علامه نقّاد، نویسنده کتابهای فراوان، عالم بلند مرتبه، راهنمای دانا در دانش حدیث، مرحوم مَبرور، حاج شیخ عباس قمی، فرزند محمدرضا قمی، از بزرگانِ اساتید ما، در فن روایت میباشد. مفاتیح او را بهترین کتابی یافتم که در باب ادعیه و زیارات و آداب و سنن و مناجات نوشته شده است.
شیخ عباس قمی در نگاه بزرگ تهرانی
شیخ آقا بزرگ تهرانی، هم درس و هم حجره مرحوم حاج شیخ عباس قمی، در مورد شخصیت ایشان میفرماید: رابطه من با شیخ حاج عباس قمی محکمتر از دیگران بود؛ زیرا ما دو نفر اتاق در یکی از مدارس نجف با هم زندگی میکردیم. حتی دو سال بعد از فوت استادمان محدث نوری رحمهالله باهم بودیم و نزد سایر اساتید درس میخواندیم. من همان موقع به خوبی او را شناختم. انسانی کامل و دانشمندی فاضل، آراسته به اخلاقی ستودنی و صفاتی پسندیده بود. مدتها به هم نشینی او انس گرفتم و جانم با جان او در آمیخت... او پیوسته سرگرم کار بود، عشقی شدید به نوشتن و تألیف و بحث و تحقیق داشت. هیچ چیز او را از این شوق و عشق منصرف نمیکرد و مانعی در این راه نمیشناخت.
مرزبان ایمان و مبارزه با هجوم دشمنان
حضرت صادق علیه السلام میفرماید: عالمان پیرو ما، مرزبانان و سنگردارانی هستند که مراقب هجوم لشگر شیطان بر مرزهای ایمانند و آنان را از تسلط بر مستضعفان فکری باز میدارند. بدانید! از پیوان ما کسانی که برای چنین مهمی بپا خیزند از کسانی که در روم برای گسترش اسلام جهاد میکنند، هزار مرتبه برترند، چرا که ایشان اینان از عقاید پیروان ما دفاع میکنند و آنان از جسم آنان (1).
حاج شیخ عهباس قمی به حق یکی از مصادیق بارز عالمان دین باور مرزبان صدیق ایمان بود چرا که او در عصر خویش شاهد یکی از دورانهای هجوم فرهنگی دشمنان دین، به قلب اسلام و روحانیت بود. برای همین در برابر حوادث و وقایع تلخ زمان خویش قد علم کرده و بعنوان یک روحانی راستین، خود را از نظر علمی و و فرهنگی آماده مقابله با توطئههای مخالفین نمود. او در عصر مشروطیت ار سویی قیام مردم مسلمان ایران به رهبری روحانیت آگاه، در مقابل سمتگریها و خونریزیهای حاکمان ستمگر را میدید و از سوی دیگر فعالیت روشنفکران غربزده و اسلام ستیز را مشاهده میکرد که چگونه دین و فرهنگ معنویت را کم رنگ کرده و فرهنگ مبتذل غرب را به ملت بزرگوار ایران به ارمغان میآورند.
در چنین شرایطی حاج شیخ عباس همچون یک عالم متعهد وارد صحنه شد و مانند یک طبیب دوره گرد روح و قلب مسلمین را شفا بخشید او با نگارش کتاب جاوید"مفاتیح الجنان"و"منازل الاخره"مردم را به سوی دعا و معنویت دعوت کرد و با تألیف"فواید الرضویه"و"تحفةالاحباب"و"الکنی و الالقاب"و"هدیة الاحباب"، بزرگان دین و دانشمندان وارسته شیعی را به جوانان مسلمان معرفی کرد. و به عنوان الگو به آنان مطرح نمود و شخصیتهای کاذب غرب و شرق را نفی کرد. وی با تنظیم کتاب"منتهی الآمال"، شیعیان را با تاریخ چهارده معصوم علیه السلام آشنا کرده و مردم خودباخته و بیگانه از فرهنگ خودی را، با رهبران آسمانی خویش پیوند داد. او همچنین با ترجمه"غایةالقصوی"جوانان مؤمن را با درس احکام و دستورات شرعی مأنوس نمود، بالأخره محدث قمی مانند: ستارهای تابناک در عصری تاریک درخشید، عصری که رژیم ضد خدایی رضاخان بر ملت ایران حاکم بود و تاریکی ستم و بی دینی و مبارزه با ارزشهای الهی همه جا را فرا گرفته بود و ملت مسلمان ایران در گرداب فساد و بدبختی غوطه ور شده بودند، در حالی که مبارزه با روحانیت و حوزههای علمیه، ضدید با حجاب و عمامه و روضه خوانی به عنوان یک ارزش ملی تلقی میشد او کشتی نجات، از گداب هلاکت و فساد را به ملت مسلمان عرضه کرد یعنی با تدوین کتاب ارزشمند"سفینة النجاة"، مسلمانان گرفتار دربند فرهنگ بی دینی و بی بند و باری را به ساحل نجات رهنمون شد آنان را با احادیث نورانی اهل بیت علیه السلام پیوند داد و به دریای نور متصل کرد و در یک کلام حاج شیخ عباس با تألیف کتابهای متعدد در موضوعات مورد نیاز جامعه آن روز، توانست در مقابل هجوم فرهنگی دشمنان اسلام به ارزشهای الهی و اسلامی، سدی پولادین بسازد و به جوانان و نسل جدید تفکرات و اندیشههای ائمه اطهار علیه السلام سیراب نماید و آنان را در برابر دین ستیزان، بیمه کند.
او علاوه بر اینکه در سنگر قلم از کیان تشیع سرسختانه دفع میکرد و در این مسیر لحظهای آرامش نداشت مجالس درس و سخنرانیهایش نیز هدایت آفرین بود. وی با مسافرتهایش به شهرهای قم و تهران و مشهد به سخنرانی و موعظه میپرداخت و در فراز منبر منکرات روز افزون جامعه را به مردم گوش زد میکرد.
در همان زمانی که مقدسات اسلام مورد هجمه دشمنان قسم خورده اسلام قرار گرفته بود، آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حایری، کانون اندیشه شیعه را، با تأسیس حوزه علمیه قم، بنیان نهاد و برای پربار نمودن بنیه فکری طلاب حوزه علمیه، علما و بزرگان دینی را به آنها دعوت کرد. یکی از کسانی که به وجود او بیش از همه نیاز داشت و به عنوان بازوی توانمند او محسوب میشد حاج شیخ عباس قمی بود. وقتی از وی دعوت شد مرحم محدث با تمام عشق و علاقه به جواز ملکوتی امام رضا علیه السلام به دعوت آن بزرگوار لبیک گفته و در خلال اقامه در مشهد به عنوان همکار و همفکر مرحوم حایری را همراهی کرد سفرهای محدث قمی در آن دوران به قم، بسیاری ار طلاب را از شهرهای دیگر مخصوصا شهرهای مقدس مشهد و نجف به سوی قم روانه کرد (2).
شیخ آقا بزرگ تهرانی میفرماید: هنگامی که حاج شیخ عبدالکریم حایری مؤسس حوزه علمیه وارد قم شد و علمای قم از حاج شیخ عبدالکریم درخواست کردند در آن شهر اقامت کند و سر و سامانی به حوزه علمیه و آن مرکز دینی بدهد، حاج شیخ عباس یکی از معاونان و یاوران او بود با اینکه آن موقع در مشهد زندگی میکرد سهم زیادی در این کار داشت و یکی از بزرگترین مروجین حاج شیخ عبدالکریم به شمار میرفت و با دست و زبا ن او را تأیید میکرد (3).
آثار و تألیفات
کوکب فروزان آسمان تشیع، افزون پر تلاشهای گسترده و تبلیغات دامنه دار سفرهای بسیار برای ترویج و تبلیغ در نشر معارف اهل بیت علیهم السلام، در عرصه کتاب نویسی و تألیف مانند ستارهای میدرخشد. در سن چهل سالگی در حدود هفتاد جلد کتاب در موضوعات مختلف علمی و ادبی و تاریخی و مذهبی، تألیف و ترجمه کرد و به دانش دوستان و شیفتگان علم و فرهنگ و عاشقان اهل بیت علیهم السلام عرضه داشت. ما در این نوشتار محدود به برخی از آنان اشاره میکنیم و علاقهمندان را به کتابهای مفصل ارجاع میدهیم. 1 -"سفینة البحار"که به منزله فهرست و مختصر"بحار الانوار"است و به صورت حرف تهجی ترتیب یافته است. 2 -"منتهی الامال"3 - مفاتیح الجنان"که بعد از قرآن شریف بیشترین تیراژ کتابهای چاپی دنیای شیعه را تشکیل میدهد 4 -"الانوار البهیه"5 -"تتمه المنتهی"6 -"منازل الاخرة"7 -"الفواید الرضویه"8 -"تحفةالاحباب"9 -"الکنی و الالقاب"10 -"غایة القصوی"11 -"نزهة النواظر"12 -"چهل حدیث"13 -"الفواید الرجبیبه"14 -"بیت الاحزان و... (4)
و سایر کتابهای آن بزرگوار که به بعضی از آنان قبلا اشاره شد، ناگفته نماند تعدادی از کتابهای ایشان به زبانهای مختلف ترجمه شده است. علامه حاج آقا بزرگ تهرانی یار صمیم وی مینویسد: او دارای آثار باارزشی است که همگی دلالت بر مقام شامخ علمی و اطلاعات وسع ایشان دارد از کتابخانه محدث نوری استفاده فراوان برد. زیرا محتوی تعداد زیادی از ذخایر و نقاش بود که بیشتر آن را کتب خطی تشکیل میداد (5).
میراث جاودان
امروز میلیونها زن و مرد با ایمان کتاب شریف"مفاتیح الجنان"را میشناسند، این اثر جاویدان زین بخش هر محفل و مجلس مذهبی و روحانی است. در هر فرصتی انسانهای خداجو"مفاتیح"بدست، دست تضرع به درگاه حضرت حق برداشته و با دعاها، مناجاتها و تعقیبات و زیارتهای مفاتیح با معبود خویش به راز و نیاز میپردازند. راستی این چه عزت و عظمتی است که مفاتیح در کنار قرآن و صحیفه سجادیه قرار میگیرد و این چه سری دارد که پدید آورنده بزرگترین انقلاب عصر ما حضرت امام خمینی (قدس سره) از تبعیدگاه ترکیه به فرزندش مینویسد:
"... کتاب مفاتیح، صحیفه سجادیه و... هم بفرستید (6)"
و همین امام خمینی در جواب کسانی که میگفتند:
"اسلام فردا دیگر اسلام مفاتیح نیست اسلام قرآ ناست (7 و ما نیاز به دعا و مفاتیح نداریم."
میفرمود:"همین مفاتیح الجنان همین کتابهای ادعیه هستند اینها کمک انسانست در اینکه انسان را آدم کند."
و در جای دیگر میفرماید:
"آنهایی که ادعیه را میخواهد کنار بگذراند و به اسم این که ما قرآن میخوانیم نه دعا، آنها قرآن را هم نمیتوانند به صحنه بیاورند... اگر قرآن هم میخوانید قرآن دارد از دعا تعریف میکند مردم را ودار به دعا کنید که اعتنا به شما نداشتیم اگر دعا نمیکردید (8)."(9)
حضرت آیةالله العظمی مرعشی نجفی در رابطه با مفاتیح میفرماید:
"مفاتیح بهترین کتابی است که در باب دعاها و زیارتها و آداب و سنن و مناجات نوشته شده است... مؤلفش آن را از مدارک معتبر و اسناد مورد اعتماد گرد آورده است، به جانم سوگند که همانا آن اثر جاویدی است که در معابد و مشاهد مشرفه مورد استفاده همگان قرار میگیرد چه مجموعه گرانبها و شریفی؟! چه کتاب ارزشمند و منظم و آراستهای! عاشقان خدا به آن توجه دارند و کمنتر جایی است از خانهها و مساجد و مشاهد شیعیان که در آن نسخهای از مفاتیح یافت نشود."
شاگردان
محدث قمی از مشایخ و اساتید بسیاری از علام و مراجع میباشد به طوری که در 50 سال اخیر اکثر فقهای شیعه از آن مرحوم اجازه روایت دریافت کردهاند که از جمله انها میتوان از حضرت امام خمینی (قدس سره) آیةالله میلانی، آیةالله العظمی سید شهاب الدین مرعشی نجفی و آیتالله سید مرتضی مرعشی نجفی یاد نمود. محدث قمی در اجازه روایتی که در سال 1350 ق به آیت الله العظمی مرعشی داده است وی را با القاب و عناوین زیبایی مورد خطاب قرار داده است (10).
رحلت شیخ عباس قمی
شیخ عباس قمی غروب روز 22 ذی الحجه سال 1359 ه. ق، حالش منقلب گردید و پی در پی نام ائمه اطهار علیهالسلام را بر زبان جاری میساخت. آن شب به علت کسالت فراوان نمازهایش را نشسته خواند و نیمه شب دعوت حق را لبیک گفت و در سن شصت و پنج سالگی به لقاءاللّه پیوست. مرحوم آیتاللّه سیدابوالحسن اصفهانی بر جنازه مطهرش نماز خواند و بعد از تشییعی باشکوه، توسط بزرگان و مراجع و عموم مردم، در صحن مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام، کنار مرقد استادش محدث نوری، به خاک سپرده شد
1 - علماء شیعتنا مرابطون فی الثغر الذی یلی ابلیس و عفاریته... احتجاج طبرسی. چاپ بیروت.17 / 1
2 - حدیث اخلاص، ص 58.
3 - طبقات اعلام الشسیعه، جزء اول - قسم سوم ص 998.
4 - فواید الرضویه، 221 - 222.
5 - طبقات اعلام الشیعه جزء اول، قسم سوم ص 1000
6 - حوزه،.185 / 49
7 - با مخاطبهای آشنا، ص 141، نوشته علی شریعتی.
8 - اشاره به آیه: قل ما یبعبا بکم ربی لو لا دعاکم"، فرقان 77.
9 - تفسیر سوره حمد، امام خمینی، 80 - 82.
10 - شهاب شریعت 108 - 178 - 186 و نور علم دوره 2، ش 2.
نویسنده: علی معروفی
پایگاه حوزه نت
سایت شیعه نیوز