مجری:
خدا را شاکریم که دوباره توفیق داد که در این شب ها در خدمت شما باشیم. در ماه رمضان ویژه برنامه توسل را داشتیم که الحمد لله رب العالمین برنامه خیلی خوبی شد و عزیزان استفاده کردند. از خداوند متعال میخواهیم که توفیقات ما را روز افزون کند تا این بحث را ادامه دهیم .
ان شاء الله این مبحث را در برنامه حبل المتین ادامه میدهیم تا به سرانجام خوبی برسیم. مطالبی که در این برنامه گفته میشود عمدتا از منابع اهل سنت است تا هم برادران اهل سنت ارتباط بهتری برقرار کنند و هم حقانیت مکتب اهل بیت (علیهم السلام) مشخص شود. ما از بینندگان عزیز چه شیعه و چه سنی تقاضا داریم که تعصب را کنار گذاشته و موضوعات را به صورت واقعی و حقیقی پیگیری کنند. قضاوت این مباحث هم به عهده شما عزیزان است تا آن چه مرضی رضای خداوند و آن چه که حقیقت است و ما موظیفیم به پیروی آن انجام دهیم.
طبق هفتههای گذشته در خدمت کارشناس عزیز و گرامی حضرت آیت الله دکتر حسینی قزوینی هستیم.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
از خداوند متعال خواهانم که حوایج شما را برآورده به خیر کند. گرفتاریهای همگان را رفع نماید. همچنین برای نجات برادران ما چه شیعه و چه اهل سنت و چه دیگر ادیان الهی که الان در دست تکفیریهای وحشی گرفتار شده اند دعا کنید زیرا وهابیت در سوریه و در عراق یک روز فتوای جهاد نکاح را مطرح میکنند و یک روز هم فتوای جهاد لواط را بیان میکنند آن هم به نام اسلام.
زنهای مسلمان و اخیرا زنهای مسیحی و زرتشتی را برای فروش در خیابانهای موصل به گردش در میآورند و این باعث شده که چهره اسلام حتی در نزد دیگر تابعین ادیان الهی مخدوش شود. گرچه ما میدانیم همه دنیا جز اربابان این تروریست ها میدانند که این ها ارتباطی به اسلام ندارند. حتی دبیر کل سازمان ملل رسما وارد عمل شد و اعلام کرد که این ها زن ها را برای فروش در خیابان ها میچرخانند و تعدادی از زن ها و کودکان نیز در کوهستان ها در حال تلف شدن هستند.
مسلمانان را به جرم این که با آن ها بیعت نکردند یا شیعه هستند یا سنی که تابع آن ها نیستند را زنده به گور میکنند. تعداد زیادی از کودکان را در عراق همراه با والدینشان زنده به گور کردند. افرادی بعد از زدن تیر خلاص به دریا یا دره پرتاب میکنند. این گونه وحشی گری در تاریخ بشریت سابقه نداشت حتی وحشی ترین ارتش دنیا چنین جنایاتی را مرتکب نشده اند .
این تکفیری ها با این عملکرد چهره اسلام را مخدوش کرده و به اسلام ستیزی و اسلام گریزی در سطح بین الملل دامن میزنند. خیانتی که این ها نسبت به اسلام کرده اند شاید بدتری دشمنان اسلام به اسلام نکرده باشند.
ما از همه بزرگان چه شیعه و چه سنی تقاضا میکنیم که قدما و قلما جانا و مالا از این مسلمان ها حمایت و پشتیبانی کنند و عملکرد این جنایتکاران را محکوم نمایند. از همگام شدن با آمریکا و اسراییل و این که این ها دولت فراگیر هستند و باید حقوق این ها را دولت ها بپرازند خودداری کنید. از مردم مخصوصا برادران اهل سنت میخواهیم آن دسته از علمای شما که با اسراییل و آمریکا همگام و همسخن شده اند را بشناسند. این ها سنی نیستند این ها خاین به اهل سنت هستند. این ها همان سلفیهای صهیونیسم هستند که به نام اهل سنت خود را عرضه میکنند.
دیروز کلیپی از شبکه وهابی کلمه دیدم که کارشناس آن میگفت: ما برای اولین بار در ایران با شبکه کلمه سلفی گری را ترویج دادیم.
این ها از طرفی میگویند ما وهابی نداریم. از طرف دیگر میگویند ما تفکر سلفی را ترویج دادیم. بعضی از این افراد خود فروخته و وطن فروشی که با این ها تماس میگیرند و مصاحبه میکنند مقداری بیاندیشند. اگر هم نمیخواهند به کارهای خود فکر کنند از عزیزان میخواهم که دوست را از دشمن بشناسند و خاین را از خادم تشخیص دهند.
مجری:
همان گونه که عرض کردیم موضوع برنامه ادامه همان مباحث توسل است که ان شاء الله این مبحث را به سرانجامی برسانیم. حضرت استاد! در جلسات گذشته حضرت عالی در باره مشروعیت توسل از منظر قرآن و سنت و سیره صحابه و علمای اهل سنت مطالبی را فرمودید.
لطف کنید و موضوع استغاثه مستقیم را به رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) یا دیگر صالحان را از نظر اهل سنت برای بینندگان عزیز ما مطرح بفرمایید.
دیدگاه اهل سنت در رابطه با استغاثه مستقیم به رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
یکی از اشکالاتی که معمولا وهابی ها و بعضی از افرادی که توجه ندارند میگیرند استغاثه و کمک خواستن مستقیم از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و دیگر صالحین است. یک زمانی است که میگوییم یا رسول الله حاجت مرا از خداوند بخواه. این مسئله برای بعضی ها زیاد مشکلی ندارد. ما از زنده هم میخواهیم که برای ما دعا کن از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) هم میخواهیم .
اما زمانی که بگوییم یا رسول الله خودت حاجتم را بده خودت مشکلم را حل کن. این مسئله برای آقایان مقداری دشوار است و نمیتوانند آن را قبول کنند. گرچه ما قبلا هم گفتیم که هر دو عین توحید است. چه مستقیما از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بخواهیم که به اذن الهی که خدوند به او عطا کرده حاجت ما را بدهد. چه او را واسطه قرار دهیم برای این که از خداوند در خواست کند که حاجت ما را بدهد. چه از خداوند به صورت مستقیم و بدون واسطه بخواهیم هیچ فرقی نمیکند. در قرآن هر سه نوع توسل بیان شده که حضرت موسی (علیه السلام) مستقیم میگوید: «لَیِنْ کَشَفْتَ عَنَّا الرِّجْزَ لَنُؤْمِنَنَّ لَکَ» تو مشکل ما را حل کن. این کاملا واضح و روشن است.
هم چنین از خداوند بخواهد : قَالُوا یَا أَبَانَا اسْتَغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا إِنَّا کُنَّا خَاطِیِینَ. یوسف / ۹۷
فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ. نساء / ۶۴
۱) آقای سبکی
اما بنده یکی دو مورد از فرمایشات علمای برجسته اهل سنت که از آن ها تعبیر امام العلامه میکنند مثل جناب سبکی .
ابن کثیر دمشقی سلفی متوفای ۷۷۴ هـ در کتاب البدایه و النهایه جلد ۱۴ صفحه ۷۷ شرح حال آقای سبکی را بیان میکند و میگوید:
الامام العلامه تقی السبکی ...
آقای ذهبی هم میگوید: اگر در باره کسی « الامام » گفته شود تضعیف هیچ تضیعفگری تأثیر ندارد.
آقای سبکی در کتاب شفاء السقام فی زیاره خیر الانام تألیف تقی الدین علی بن عبد الکافی بن علی سبکی شافعی متوفای ۷۵۶ هـ صفحه ۳۵۷:
اعلم انه یجوز ویحسن التوسل والاستغاثة والتشفع بالنبی (صلی الله علیه و آله و سلم) الی ربه سبحانه و تعالی جواز ذلک وحسنه من الامور المعلومة لکل ذی دین المعروفة من فعل الانبیاء والمرسلین وسیر السلف الصالحین والعلماء والعوام من المسلمین ولم ینکر احد ذلک من اهل الادیان ولاسمع به فی زمن من الازمان حتی جاء ابن تیمیة فتکلم فی ذلک بکلام یلبس فیه علی الضعفاء الاغمار وابتدع ما لم یسبق الیه فی سایر الاعصار...
بدان که جایز و خوب است توسل (پیامبر را واسطه قرار دادن) و استغاثه (مستقیما از حضرت کمک خواستن یا رسول الله اغثنی) و رسول خدا (صلی الله علیه و آله) را شفیع قرار دادن.
جایز بودن و خوب بودن توسل و استغاثه از امور قطعی است برای هر کسی که دین دارد. توسل و استغاثه از کارهایی بوده که انبیا و پیامبران انجام میدادند.
سیره سلف صالح علماء و عوام مسلمانان همین بوده. هیچ کدام از اهل ادیان آن را انکار نکرده و در هیچ وقت انکاری در این رابطه به گوش کسی نرسیده تا این که ابن تیمیه آمد و بر عده انسانهای ضعیف و بی عقل تلبیس کرده و بدعتهایی را به جای گذاشته که در دیگر زمان ها سابقه نداشت .
ما صحت این روایت را بیان کردیم و هم چنین استغاثه را داخل این کتاب کرده است. این که ابن تیمیه توسل و استغاثه را انکار میکند گفتاری است که هیچ عالمی قبل از ابن تیمیه نگفته و این سخن ابن تیمیه اختلافی بین مسلمانان و شکافی در اسلام ایجاد کرد .
سبکی شافعی تقی الدین علی بن عبد الکافی بن علی شفاء السقام فی زیاره خیر الانام متوفای ۷۵۶ هـ ص ۳۵۷
همانطور که ما در ذیل آیه « أُولَیِکَ الَّذِینَ یَدْعُونَ یَبْتَغُونَ إِلَی رَبِّهِمُ الْوَسِیلَةَ» از آلوسی بیان کردیم که واسطه تمام انبیاء و ملایکه و تمام موجودات رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) بوده است. حال اگر این آقایان جرأت دارند بگویند: آلوسی کافر است. اگر وهابیهای امروزی در آن زمان بودند حتما فتوا به مشرک بودن آلوسی میدادند .
این هم سخن آقای سبکی در باره توسل کسی که ابن کثیر او را امام و علامه میخواند. در صورتی که این سلفیهای تازه به دوران رسیده میگویند: هر چیزی که مخالف قرآن باشد ما قبول نمیکنیم. گویا آقای سبکی که امام و علامه است به اندازه این ها قرآن نخوانده است. فقط این ها در قرآن خواندند که «ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ» یا «وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنْ یَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ» و این آیات در قرآن آقای سبکی نبوده.
برادر عزیز من ! مقداری دقت کنید که این سلفی ها و وهابی ها دین شما را ندزدند. به والله قسم پشیمان میشوید. ما با کسانی که توسل را قبول ندارند هم حاضر به مناظره هستیم و هم حاضر به مباهله. هر کدامشان حاضر هستند به این جا بیایند. ما حدود ۴۰ روز است که بحث توسل را به صورت مفصل بیان کردیم و هر آن چه گفتنی بود را گفتیم همه را هم از کتابهای اهل سنت گفتیم یک مورد هم از کتابهای شیعه بیان نکردیم. ان شاء الله اگر فرصت شد یک جلسه بحث توسل را از کتابهای شیعه مطرح میکنم.
این آقایان اگر راست میگویند برای مناظره بیایند. وقتی چهار نفر عوام را میبینند شروع میکنند به فریاد زدن و سر و صدا کردن که پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) خدا هست یا غیر خدا مردم شما بگویید
توجه داشته باشید که این ها میخواهند مردم را با دست خودشان به جهنم بیاندازند. عزیزان من! چرا فریب این آخوندهای فریب خورده را میخورید اگر این ها راست میگویند که توسل شرک است این جا بیایند و نظر خود را هم برای ما و هم برای بینندگان ثابت کنند. ما که گفتیم امکاناتمان را در اختیار آن ها قرار میدهیم هر چند جلسه ای که میخواهند البته باید از علمایشان باشد کسانی مثل امام جمعه استاد حوزه ...
اول مناظره میکنیم اگر دیدیم مناظره پاسخگو نبود حاضریم مباهله کنیم.
۲) علامه سمهودی
وی از علمای اهل سنت هستند که ابن عماد حنبلی در باره ایشان میگوید:
الامام القدوة الحجة...
ایشان هم امام هم الگو هست و هم حجت است.
ابن عماد حنبلی شذرات الذهب ج ۸ ص ۵۰
آقای سمهودی در کتاب وفاء الوفاء باخبار دار المصطفی جلد ۵ با تحقیق دکتر قاسم سامرایی چاپ مؤسسه الفرقان مکه مکرمه و مدینه منوره:
اعلم ان الاستغاثة والتشفع بالنبی (صلی الله علیه و آله و سلم) وبجاهه وبرکته الی ربه تعالی من فعل الانبیاء والمرسلین وسیر السلف الصالحین واقع فی کل حال قبل خلقه (صلی الله علیه و آله و سلم) وبعد خلقه فی حیات النبویة ومدة البرزخ وعرصات القیامة.
بدان استغاثه (مستقیم کمک خواستن از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ای رسول خدا به فریادم برس) و طلب شفاعت از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و مقام و برکت آن حضرت از کارهای انبیاء و پیامبران و سیره سلف صالح در هر حالی چه قبل از خلقت چه بعد از خلقت در حیات در برزخ و در قیامت بوده است
سمهودی وفاء الوفاء باخبار المصطفی با تحقیق دکتر قاسم سامرایی چاپ مؤ سسه الفرقان ج ۵
این تعبیری که آقای سمهودی دارد شرک است یا نه ایشان قرآن نخوانده بود سنت را نمیدانست
عزیزان توجه داشته باشید. ما در یکی از برنامه ها به صورت مفصل اقوال ۴۰ نفر از علمای مذاهب اربعه اهل سنت را در رابطه با توسل به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) با استناد به آیه ۶۴ سوره نساء خواندیم. هیچ کس هم نمیتواند اعتراض کند چون از همه فرق اهل سنت خواندیم .
مجری:
لطف کنید برای ما بیان کنید که آیا از خود علما بزرگ اهل سنت داشتیم که استغاثه مستقیم به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) داشته باشند آیا در کتب اهل سنت بیان شده یا نه
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
در کتاب المواهب اللدنیه من منح المحمدیه تألیف آقای احمد بن محمد قسطلانی (از علمای بزرگ اهل سنت و از شارحین صحیح بخاری) جلد ۴ با تحقیق صالح احمد الشامی صفحه ۵۹۳ :
وینبغی للزائر ان یکثر من الدعاء والتضرع والاستغاثة والتشفع والتوسل به (صلی الله علیه و آله و سلم) ...
وقد یتوسل بصاحب الجاه الی من هو اعلی منه ثم ان کلا من الاستغاثة والتوسل والتشفع والتوجه بالنبی (صلی الله علیه و آله و سلم)... واقع فی کل حال قبل خلقه وبعد خلقه فی مدة حیاته فی الدنیا وبعد موته فی مدة البرزخ وبعد البعث فی عرصات القیامة.
سزاوار است که زائر دعا و تضرع و استغاثه و تشفع و توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) داشته باشند ...
این کلمه تضرع بالاتر از توسل است که شیعیان در حرمهای ائمه (علیهم السلام) انجام میدهند.
استغاثه و توسل و تشفع و توجه به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) همان طور که در کتاب تحقیق النصره و مصباح الظلام نقل شده در هر حالی بوده چه قبل از خلقت و چه بعد از خلقت آن حضرت. در زمان حیات دنیوی و بعد از مگر در زمان برزخ و در قیامت .
در صفحه بعد توسل حضرت آدم را نقل میکند و در صفحه ۵۹۵ ادامه میدهد:
ولقد کان حصل لی داء اعیا دواؤه الاطباء واقمت به سنین فاستغثت به (صلی الله علیه و آله و سلم) لیلة الثامن والعشرین من جمادی الاولی سنة ثلاث وتسعین وثمانمایة بمکه زادها الله شرفا ومنّ علیّ بالعود فی عافیة بلا محنة فبینا انا نایم اذ جاء رجل معه قرطاس یکتب فیه هذا دواء لداء احمد بن القسطلانی من الحضرة الشریفة بعد الاذن الشریف النبوی ثم استیقظت فلم اجد بی والله شییا مما کنت اجده وحصل الشفاء ببرکة النبی (صلی الله علیه و آله و سلم) .
ووقع لی ایضا فی سنة خمس وثمانین وثمانمایة فی طریق مکة بعد رجوعی من الزیارة الشریفة لقصد مصر ان صرعت خادمتنا غزال الحبشیة واستمر بها ایاما فاستشفعت به (صلی الله علیه و آله و سلم) فی ذلک فأت آت فی منامی ومعه الجنی الصارع لها فقال: لقد ارسله لک النبی (صلی الله علیه و آله و سلم) فعاتبته وحلقته ان لایعود الیها ثم استیقظت ولیس بها قلبة کانما نشطت من عقال ولازالت فی عافیة من ذلک ...
من دچار بیماری سختی شدم که پزشکان همه از درمان من عاجز شدند. دو سال در مدینه ماندم و به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) استغاثه کردم (یا رسول الله مراشفا بده) خدای عالم بر منت گذاشت و شفا داد. به این صورت که من خواب بودم شخصی آمد و کاغذی در دستش بود گفت آن کاغذ چیست گفت : این دوای احمد بن قسطلانی از طرف رسول خدا (صلی الله علیه و آله) است (نه از طرف خداوند) از خواب بیدار شدم. به خدا سوگند آثار بیماری در من نبود و من به برکت پیامبر (صلی الله علیه و آله) شفا پیدا کردم.
بعد از مدتی که گذشت در سال ۸۸۵ هـ از زیارت پیامبر (صلی الله علیه و آله) بر میگشتم که به سمت مصر بروم یکی از خادمین ما گرفتار تشنج و رعشه بدن شد. چند روز طول کشید من از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) برای این خادم طلب شفا کردم. کسی در خوابم آمد که چیز همراهش بود . گفت این را پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) برای تو فرستاده که آن بیماری دیگر به آن خادم بر نمیگردد. از خواب بیدار شدم دیدم این خادمه دیگر رعشه و تشنج ندارد و سلامتی خود را به دست آورده است.
این هم دو مورد از استغاثه مستقیم به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) که یکی از علمای بزرگ اهل سنت آن را نقل کرد .
تعبیر دیگری از آقای ابن الحاج از علمای مالکی متوفای ۷۳۷ هـ دارد که مواردی را نقل میکند:
... فمن توسل به أو استغاث به أو طلب حوایجه منه فلا یرد ولا یخیب لما شهدت به المعاینة والآثار ...
هر کس به پیامبر (صلی الله علیه و آله) توسل کند یا به آن حضرت استغاثه کند یا این که حوایج خود را از پیامبر (صلی الله علیه و آله) بخواهد حاجت او رد شدنی نیست و ناامید نمیشود. من خودم شاهد بودم مواردی را که از حضرت حاجت خواستند و حاجت خود را هم گرفتند .
الفاسی العبدری (ابن الحاج) ابو عبد الله محمد بن محمد المدخل ج ۱ چاپ مکتبه دار التراث قاهره ص ۲۸۵
مورد بعدی از کتاب تاریخ دمشق است که در آن آمده محمد بن منکدر از علمای بزرگ اهل سنت همیشه کنار مسجد النبی (صلی الله علیه و آله) میآمد:
قال: ویأت فی المسجد متلوذا بقبر رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) مرة وبمنبره مرة حتی کاد یصبح فإذا شخص فی السواد یقول له: دونکها یا محمد قال: فمد یده فإذا صرة فیها ثمانون دینارا قال: وغدا علیه الرجل فدفعها إلیه ...
مشکلی داشت و به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) پناهنده میشد و به ایشان توسل میکرد و میگفت: یا محمد!. دستش را سمت ضریح مطهر دراز کرد و کیسه ای گرفت که در آن ۸۰ دینار بود .
ابی القاسم علی بن الحسن ابن هبه الله بن عبد الله شافعی تاریخ مدینه دمشق ج ۵۶. ص ۶۱
امثال این قضایا در کتابهای اهل سنت بسیار زیاد هست. اگر بخواهیم این موارد را بیان کنیم حدود هشتاد مورد در کتب علمای تراز اول اهل سنت را بیان شده از استغاثه توسل طلب حاجت از پیامبر (صلی الله علیه و آله) تحریک مردم به توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) استغاثه به آن حضرت کار انبیاء و پیامبران علما و سلف صالح بوده .
مجری:
سخنان استاد بسیار زیبا بود مخصوصا عباراتی که از آقای سمهودی و سبکی از تضرع و تشفع و استغاثه نقل کردند. همان کارهای که شیعیان انجام میدهند و ما در شبهای ماه مبارک رمضان عرض کردیم که بین شیعه و سنی حقیقی در توسل و استغاثه هیچ تفاوتی نیست. همان گونه که علمای اهل سنت تضرع و تشفع و استغاثه را در حرمهای نبوی و ائمه معصومین (علیهم السلام) معتقد هستند ما هم معتقدیم.
آنچه که مهم است این است که ما و اهل سنت در یک طرف و این وهابیهای تکفیری در طرف دیگر قرار دارند و به بهانه توسل و استغاثه مسلمانان را تکفیر میکنند.
تماس بینندگان بیننده: آقای خوانساری از قم ـ شیعه
قبل از این که مطالبم را آغاز کنم آیه ای از سوره زمر را بخوانم: أَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَی نُورٍ مِنْ رَبِّهِ فَوَیْلٌ لِلْقَاسِیَةِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِکْرِ اللَّهِ أُولَیِکَ فِی ضَلَالٍ مُبِینٍ. زمر / ۲۲
در چند آیه بعد میفرماید :
فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ کَذَبَ عَلَی اللَّهِ وَکَذَّبَ بِالصِّدْقِ إِذْ جَاءَهُ أَلَیْسَ فِی جَهَنَّمَ مَثْوًی لِلْکَافِرِینَ . وَالَّذِی جَاءَ بِالصِّدْقِ وَصَدَّقَ بِهِ أُولَیِکَ هُمُ الْمُتَّقُونَ. زمر / ۳۲ و ۳۳
برادران و خواهران شیعه و سنی! من به عنوان یک شیعه دستم را دراز میکنم از اتهاماتی که به تشیع زده میشود. یکی از آن ها توسل است سجده کردن بر مهر.
با اجازه از استاد بزرگوار چند مطلب را بیان میکنم. شما ملاحظه کنید برادر شیعه شما به حج مشرف میشود سی دی را پخش میکنند که عده ای از شیعیان به مضجع شریف امام حسین (علیه السلام) مشرف شده بودند و در حال زیارت ضریح مطهر آن حضرت هستند. اتهام میزنند که قبله شما کربلا است.
برادر اهل تسنن! که لازم است به فرموده قرآن کریم فرمایشات هر کسی را خوب گوش کنید و خوبهای آن را انتخاب کنید. اگر حضرت سید الشهدا (علیه السلام) در حدود هزار و چند صد سال پیش میفرماید: الا ترون انّ الحق لایعمل به و انّ الباطل لایتنهی عنه. ما سر فرود میآوریم و احترام میگذاریم و این حلقوم را نگه میداریم. در یک جای مرفه و در حال رفاه این سخن را نگفته اند. بدن مطهر ایشان را قطعه قطعه کردند و فرزندان و خانواده آن حضرت را اسیر نمودند بدنهای مطهر آن ها را زیر سم اسبان لگد کوب کردند. برای چه این کار را انجام دادند برای دفاع از کعبه و دفاع از قرآن .
ما عرض ادب میکنیم و احترام این حلقوم را نگه میداریم و آن را هر ساله تجدید کرده و فریاد میکنیم. آیا به نظر شما جای تشکر و قدردانی از این برادران نیست و اتهام شرک و این که ما کربلا را کعبه و قبله خود قرار داده ایم بی انصافی نیست
به نظر بنده برادران اهل تسنن ما نوعا این گونه نیستند همان گونه که حضرت عالی از کتاب آقای سمهودی و دیگران فرمودید. عده ای از عزیزانی که فی قلوبهم مرض هستند عرض میکنم که این دنیا تا زنده است جای توبه میباشد. خداوند باب توبه را مفتوح گذاشته.
والله اتهام به شیعه که مشرک است شاید گناه نابخشودنی باشد. شیعیان راضی نیستند مگر غیر از این است که ما لا اله الا الله و محمد رسول الله میگوییم
مگر امام حسین (علیه السلام) در دعای عرفه غیر از توحید چیز دیگری هم فرموده اند غیر از امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) چه کسی میتواند این گونه خداوند را در خطبه توحیدیه نهج البلاغه معرفی کند حال اگر ما نسبت به امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) اظهار ارادت کنیم مشرک هستیم
اگر شما این سخنان را از روی نا آگاهی میگویید تحقیق کنید شیعه مشرک نیست موحد است. شیعه سمبل توحید است .
برادران اهل سنت! اگر ما روی زمین سجده میکنیم میگوییم روی فرش نمیخواهیم سجده کنیم فرشی که نقش گل و بلبل دارد و شاید جای پای احتیاط باشد. خاک را گل کردیم و روی آن سجده میکنیم. فرض کنید شما در سلیقه در حرف ها اگر یک شیعه ای در گوشه ای از دنیا اختلاف سلیقه ای داشت و سخنی گفت شما باید آن را سی دی کرده و پخش کنید
من میدانم این شبکه شاید حدود صد میلیون بیننده در تمام جهان دارد و خیلی ها علاقمند به این شبکه هستند. من به همه اهل تسنن عرض میکنم عزیزان برادران و خواهرانم! نسبت به تشیع هر حرفی را که میشنوید تحقیق کنید. ببینید که چه خون دلهایی خورند و چه علمایی از ما را در طول تاریخ به خاطر دفاع از مکتب اهل بیت (علیهم السلام) به دار آویخته اند. این در تاریخ کشور خودمان است. اما این شیعیانی که در این روز ها در سراسر جهان کشته میشوند شما بگویید بایّ ذنب قتلت
مگر شیعه چه گفته است فرض کنید که فتوای شما این است نباید توسل کرد ما اگر توسل کردیم مشرک میشویم اگر سلیقه شما این است که باید روی زمین مسطح سجده کنید پس شما ببینید شیخ انصاری که شیخ اعظم ما ست و تمام مجتهدین ما اگر با سواد شدند به خاطر کتابهای ایشان است. در کتاب مکاسب ایشان صفحه ۷۸ امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) میفرماید: خلفا شاید در زمان خلیفه دوم در باب اراضی مفتوح العنوه اذن امیر المؤمنین (علیه السلام) را میگرفتند ولو این که ما انتقادهایی را از خلفا داریم .
انتقادهایی که ما داریم جای خودش را دارد. اگر کسی نقدی داشت مشرک است. حال این بیان کردن نقد فرق میکند یکی مؤدبانه میگوید دیگر با لحن دیگری .
مجری:
کلام شما بسیار متین است که هر سخنی را که درباره شیعه میشنوند تحقیق کنند که واقعا این سخن در باره شیعه صحیح است یا خیر یا این که نسبت به اعتقاداتی که شیعه دارد سریع مهر مشرک بودن را بر شیعه میزنند. متأسفانه این بسیار ناجوانمردانه است که ما گفتیم عزیزان اهل سنت این گونه نیستند و این وهابیت است که این کارها را انجام میدهند .
بیننده: علی از تهران ـ اهل سنت
این بیننده اشاره به آیه زیبایی از قرآن کردند: به بندگان من بگو آنهایی که سخنان را میشنوند پس بهترین آن را تبعیت کنند. من کلامی از امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) نقل میکنم که من قال را نگاه نکنید ما قال را نگاه کنید .
ما هم باید هم آیه قرآن و هم نص سخن امیرالمؤمنین (علیه السلام) را بگیریم و به سخنان طرف مقابل خود گوش کنیم حتی از زبان اهل سنت مسیحی یا یهودی باشد و به فرموده باری تعالی باید بهترین آن را تبعیت کنیم.
از زمانی که خداوند انسان را خلق کرد و برای هدایت او پیامبرانی را مبعوث و کتاب آسمانی نازل کرد همواره اطاعت از کتاب خدا و سنت پیامبران الهی به عنوان دو مأخذ عظیم هدایت از طرف خدای متعال برای انسان ها در هر دوره ای از ادوار بشر مورد تأکید بوده است. مادامی که انسان ها بر این دو مأخذ بزرگ ثابت قدم بوده باشند همواره بر صراط مستقیم ماندگار بوده اند.
به نص صریح قرآن کریم در هر دوره ای از ادوار بشر زمانی که انسان ها از این دو مأخذ بزرگ دور شده اند در حقیقت بر وادی انحراف گام برداشته اند.
ما اهل سنت در حقیقت از خطیب بغدادی و ابن جوزی و سبکی و ابن تیمیه و امثال این ها دین خود را نمیگیریم بلکه بالاتر از این ها ما دین خود را از ابو بکر و عمر و علی بن ابیطالب (علیه السلام) نمیگیریم. ما دین خود را از کتاب خدا و سنت مطهر رسول مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله) که ائمه اطهار (علیهم السلام) و صحابه هم بر این دو مأخذ بوده است میگیریم.
حال برگردیم به قرآن که کتاب هدایت است. خداوند توسل را در قرآن مطرح نموده اند و دو دسته از آیات را به توسل اختصاص داده اند. دسته ای از آیات توسل را مشروع و دسته ای دیگر آن را نامشروع میداند. بنابر طبیعت بشری در نوع اول توسل اختلاف کمتر است به همین دلیل آیات کمتری در این باره آمده است. اما در نوع توسل غیر مشروع آیات متعدد و فراوانی در قرآن آمده است که میتوان آن را باز هم به دو دسته تقسیم کرد. آیاتی که پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) را خطاب قرار میدهند. دست دوم آیاتی که انسان ها را خطاب قرار میدهند.
بالفرض مثال زمانی که خداوند میفرماید : ای پیامبر تو نمیتوانی صدای خود را به گوش مردگان برسانی. ای پیامبر تو نمیتوانی کسانی را که در قبر ها هستند شنوا کنی.
زمانی که این نص صریح از قرآن آن هم در مورد شخصیت بزرگوار رسول خدا (صلی الله علیه و آله) هست که ایشان نمیتوانند آن ها شنوا کنند ما چطور میتوانیم صدای خود را به آن ها برسانیم. سؤال دوم این که خداوند خطاب به انسان ها در آیات متعددی فرموده اند: ای انسان ها شما به جای این که مرا بخوانید کسانی را به جای من میخوانید که صدای شما را نمیشنوند. کسانی را میخوانید که مثل شما بندگان من هستند کسانی را میخوانید که نمیتوانند به شما سود و ضرری برسانند. کسانی را به جای من میخوانید که استطاعت این را ندارند که خودشان را یاری کنند. کسانی را میخوانید که مالک روزی شما نیستند. کسانی را میخوانید که از دعای شما بی خبرند آن از دعای شما غافل هستند.
مجری:
من از شما سؤالی دارم. شما به عنوان اهل سنت مطالب بسیار زیبایی بیان کردید. این که ما از کتاب و سنت پیروی میکنیم که متأسفانه الان وهابی ها فقط کتاب و کتاب میگویند و سنت را قبول ندارند. بحث دوم این که شما توسل را قبول دارید ولی مشروط این که قسمتی مشروط و قسمتی غیر مشروط. بحث اولی که شما سنت را میگویید باز هم بحث مفصلی دارد که زمان آن نیست که بخواهیم در باره آن بحث کنیم که این سنت را از چه کسی بگیریم .
اما بحث توسلی که شما میفرمایید و آیاتی را خواندید در خصوص بت پرستی بود و اگر بخواهیم انبیاء و صالحین را واسطه فیض خداوند قرار دهیم را شامل نمیشود و بر میگردد به بحث توسلی که شما در قسمت اول گفتید قبول داریم. شما این مطلب را میپذیرید
بیننده:
شما فرمودید که کسانی هستند که فقط کتاب خدا را قبول دارند و سنت را قبول ندارند. در حقیقت این نوع تفکر کاملا در مغایرت با آیات قرآن است. اما چیزی که شما مطرح کردید بنده فقط قطره ای از دریای بی کران آیات قرآن را بیان کردم آن جایی که خداوند میفرماید: ای پیامبر اعلام کن و بگو من تنها و تنها خداوند را میخوانم و اگر من کسی را به جای خداوند بخوانم شریک برای خداوند قایل شده ام . این آیات در خصوص توسل است.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
این که میگوید خداوند را فقط میخوانم و غیر خدا را نمیخوانم. در این جا مراد از خواندن چیست یعنی غیر خدا را خواندن شرک است
بیننده:
علم بنده در این حد نیست که بگویم شرک است یا نیست. اما این آیه را خدمت شما عرض کردم که خداوند میفرماید : ای پیامبر! اعلام کن و بگو ( در این جا حتما فرمان مهمی است که به خود رسول خدا (صلی الله علیه و آله) میگوید ) تنها و تنها خداوند را میخوانم و کسی را با خداوند نمیخوانم .
یعنی اگر کسی را با خداوند بخوانم در واقع برای خداوند شریک قایل شده ام.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
بنده سؤالی از شما دارم. رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) میفرماید: وَالرَّسُولُ یَدْعُوکُمْ فِی أُخْرَاکُمْ در جنگ احد است که پیامبر (صلی الله علیه و آله) صحابه را میخواند . آیا در این جا نعوذ بالله پیامبر (صلی الله علیه و آله) مشرک است. در این جا « یدعوکم » مگر خواندن صحابه نیست شما که گفتید: خداوند فرمود: غیر خدا را نخوان.
بیننده:
حضرت استاد! برای بنده مشکلی پیش آمده و من به شما و بینندگان عزیز متوسل شده ام که به نظرم این توسل هیچ اشکالی ندارد. به خاطر این که خدا محوری که در آیات قرآن است حفظ شود و به خاطر این که بندگی بندگانش فقط و فقط برای خداوند باشد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) میفرماید: من رسول و بنده خدا هستم. به خاطر این که بندگی فقط در انحصار خدای عالم باشد و در انحصار غیر خدا نباشد. این عزت و حرمتی است که خداوند برای انسان خلق کرده است . زمانی که خداوند انسان را آفرید: خداوند به خودش تبریک گفت فتبارک الله احسن الخالقین.
انسان را آفرید و حرمت به او داد پس انسان هم متقابلا باید حرمت قایل شود و تنها و تنها بندگی خداوند را بکند .
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
بنده خیلی واضح و روشن میگویم که هر کسی حتی یک کودک هم اگر بشنود آن را متوجه شود. دعا در قرآن به دو معنا است: دعا به معنای عبادت و دعا به معنای خواندن.
دعا به معنای عبادت هیچ ارتباطی به توسل ندارد. این که میفرماید: فَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آَخَرَ یعنی لاتعبد مع الله الها آخر . الَّذِینَ یَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ یعنی الذین یعبدون من دون الله.
وگرنه اگر شما بگویید هر خواندن توسل است و شرک به حساب میآید بنده سه آیه برای شما انتخاب کردم: یک آیه مربوط به حضرت نوح (علیه السلام) است که خداوند از قول حضرت نوح (علیه السلام) میفرماید: قَالَ رَبِّ إِنِّی دَعَوْتُ قَوْمِی لَیْلًا وَنَهَارًا پرودگارا من قوم خود را شب و روز (به سوی) دعوت کردم. نوح / ۵
آیا در این جا حضرت نوح (علیه السلام) به قوم متوسل شد یعنی حضرت نوح (علیه السلام) شرک خود را بیان میکند
آیه دوم: از قول رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل میکند: وَالرَّسُولُ یَدْعُوکُمْ فِی أُخْرَاکُمْ و پیامبر (صلی الله علیه و آله) از پشت سر شما را صدا میزد . آل عمران / ۱۵۳
آیه سوم: خطاب به صحابه میگوید : لَا تَجْعَلُوا دُعَاءَ الرَّسُولِ بَیْنَکُمْ کَدُعَاءِ بَعْضِکُمْ بَعْضًا. صدا کردن پیامبر (صلی الله علیه و آله) را در میان خود مانند صدا کردن یکدیگر قرار ندهد . نور / ۶۳
پس این که شما گفتید به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) خطاب میشود: ای پیامبر غیر خدا را نخوان. در صورتی که در آیه ۱۵۳ آل عمران میگوید: پیامبر شما را میخواند.
این کاملا واضح و روشن است بر این که مراد از« یدعوا » صدا کردن است. اما یدعوا در آیات دیگر که در کتابهای خود اهل سنت بیان شده:
در کتاب تفسیر ابی السعود (از علمای بزرگ اهل سنت):
وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنْ یَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَنْ لَا یَسْتَجِیبُ لَهُ إِلَی یَوْمِ الْقِیَامَةِ وَهُمْ عَنْ دُعَایِهِمْ غَافِلُونَ.
چه کسی گمراه تر از کسی است ک غیر خدا را میخواند در حالی که استجابت نمیکند تا قیامت. احقاف / ۴۶
تعبیر این عالم بزرگوار این است :
أی هم أضل من کل ضال حیث ترکوا عبادة خالقهم السمیع القادر المجیب الخبیر إلی عبادة مصنوعهم العاری عن السمع والقدرة والاستجابة
در این جا نمیگوید دعای خالق. پس ومن اضل ممن یدعوا من دون الله یعنی یعبد من دون الله.
تفسیر أبی السعود ج ۸ ص ۷۸
در تفسیر بغویی آمده است :
وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنْ یَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَنْ لَا یَسْتَجِیبُ لَهُ (یعنی الأصنام لا تجیب عابدیها إلی شیء یسألونها...(
مراد از من اضل ممن یدعوا یعنی یعبد من دون الله و مراد از دون الله بت ها است نه پیامبران.
بغوی تفسیر بغوی ج ۴ ص ۱۶۳
در تفسیر سمرقندی و تفسیر نسفی این چنین است. در الجامع الاحکام آقای قرطبی نیز همین آیه را میآورد :
منظور از من اضل ممن یدعوا بتهای است که میپرستیدند.
آیه دوم که حضرت عالی هم بیان کردید :
إِنَّ الَّذِینَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ عِبَادٌ أَمْثَالُکُمْ فَادْعُوهُمْ فَلْیَسْتَجِیبُوا لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ صَادِقِینَ.
غیر خدا را که شما صدا میکنید بندگانی مثل شما هستند.
آیا در این جا یدعون به معنای صدا است یا به معنای عبادت است
در تفسیر طبری با تحقیق دکتر عبد الله بن عبد الحسن ترکی ج ۱۰ صفحه ۱۹۵:
یقول جل ثناؤه لهولاء المشرکین من عبدة الاوثان موبخهم علی عبادتهم مالایضروهم ولا ینفعهم من الاصنام: ان الذین تدعون ایها المشرکون آلهة من دون الله ویعبدونها شرکا منکم .
خداوند عالم در این جا مشرکین را توبیخ میکند آنهایی که بت ها را میپرستند. شما بتهایی را عبادت میکنید که برای شما نه ضرری دارد و نه منفعتی. نه میتواند به شما بلا نازل کند و نه بلا را از شما بر طرف کند.
طبری تفسیر طبری باتحقیق دکتر عبد الله بن عبد الحسن ترکی ج ۱۰ ص ۱۹۵
آیه ۷۲ سوره حج :
إِنَّ الَّذِینَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لَنْ یَخْلُقُوا ذُبَابًا.
ای یقول ان جمیع ما تعبدون من دون الله من الآلهة والاصنام لوجمعت لم یخلقوا ذبابا فی صغره وقلته .
آنهایی که غیر خدا را عبادت میکنید از بت ها و خدایان دروغین اگر همه آن ها با هم جمع شوند حتی نمیتوانند یک مگس را خلق کنند.
طبری تفسیر طبری با تحقیق دکتر عبد الله بن عبد الحسن ترکی
آیات که خواندیم دعا به معنای عبادت کردن بود. اما این آیات دعا به معنای صدا زدن است:
گفتید: ای پیامبر تو نمیتوانی به مردگان بشنوانی.
إِنَّکَ لَا تُسْمِعُ الْمَوْتَی وَلَا تُسْمِعُ الصُّمَّ الدُّعَاءَ...
در این جا خدای عالم میفرماید :
ای پیامبر این مشرکینی که سخن تو را میشنوند و عکس العملی از خود نشان نمیدهند مثل مرده هستند .
این مشرکینی که دل مرده هستند نمیتوانی چیزی به آن ها برسانی. در این جا قرآن به صراحت میگوید: کسی که کر است صدای شما را نمیشنود. مگر نستجیر بالله پیامبر (صلی الله علیه و آله) به قول مرحوم فلسفی (ره) رفته بودند قبرستان و مرده ها را موعظه میکردند که خداوند بگوید : انک لاتسمع الموتی...
قوله تعالی: «فإنک لاتسمع الموتی» أی وضحت الحجج یا محمد لکنهم لإلفهم تقلید الأسلاف فی الکفر ماتت عقولهم وعمیت بصایرهم فلا یتهیأ لک إسماعهم وهدایتهم.
ای پیامبر نسبت به مشرکین تمام حجت ها روشن است. این کفار به خاطر تبلیغ از گذشتگانشان عقلشان مرده و چشمانشان کور شده. تو ای پیامبر نمیتوانی آن ها را بشنوانی و هدایت کنی .
قرطبی تفسیر قرطبی ج ۱۴ ص۴۶
این سخنان امام قرطبی یکی از علمای بزرگ اهل سنت میباشد یک عالم شیعه نیست.
در کتاب فتح الباری شرح صحیح بخاری آمده:
وأما استدلالها بقوله تعالی «انک لا تسمع الموتی» فقالوا معناها لا تسمعهم سماعا ینفعهم أو لا تسمعهم الا أن یشاء الله.
تو ای پیامبر نمیتوانی به کفار چیزی را بشنوانی که این ها منفعتی ببرند .
ابن حجر عسقلانی فتح الباری شرح صحیح بخاری ج۳ ص۲۳۴
در کتاب غریب الحدیث نیز بیان شده است :
فإنک لا تسمع الموتی :
یرید والله أعلم الکفار أی إنک لا تقدر أن تهدیهم وتوفقهم لقبول الحق وقد کانوا یسمعون کلام الله بآذانهم إذا تلی علیهم إلا أنهم إذ لم یقبلوه صاروا کأن لم یسمعوه...
کفار حق را قبول نمیکنند چون زمانی که صدای شما را میشنوند به هیچ وجه به سخنان شما گوش نمیکنند .
خطایی بستی احمد بن محمد بن ابراهیم غریب الحدیث ج۱ ص ۳۴۲
هم چنین این آیه که شما نخواندید و شاید بهتر از آن آیه بود:
وما انت بمسمع من فی القبور .
ای پیامبر کسانی را که در قبر ها هستند را نمیتوانی بشنوانی.
أی کما لا ینتفع الأموات بعد موتهم وصیرورتهم إلی قبورهم وهم کفار بالهدایة والدعوة إلیها کذلک هؤلاء المشرکون الذین کتب الشقاوة لاحیلة لک فیهم ولا تستطیع هدایتهم.
همان گونه هدایت و دعوت برای مردههایی که در حال کفر مرده اند و به قبر رفته اند فایده ای ندارد این مشرکینی که خداوند برای آن ها شقاوت را نوشته نمیتوانی بشنوانی .
ابن کثیر دمشقی تفسیر قرآن العظیم ج۳ ص۵۵۳.
اما در تفسیر طبری آمده :
وما یستوی الاحیاء ولا الاموات.
هذا مثل ضربه الله لهذا المؤمن الذی یبصر دینه وهذا الکافر الأعمی فجعل المؤمن حیا وجعل الکافر میتا میت القلب أو من کان میتا فأحییناه قال هدیناه إلی الإسلام کمن مثله فی الظلمات أعمی القلب وهو فی الظلمات أهذا وهذا سواء.
... کسانی که قلبهایشان مرده و در ظلمات هستند نمیتوانند صدای شما را بشنوند و با آن ها بفهمانی .
طبری محمد بن جریر تفسیر طبری ج ۲۲ ص ۱۲۸
بیننده:
بنده از صحبتهای جنابعالی در باره دعا دو معنا را متوجه شدم: یکی معنای خواندن و دومی به معنای عبادت است. فرمایش شما بسیار متین است. آیات زیادی را شما بیان کردید در آیه ومن اضل ممن یدعو... در واقع دعا به معنای عبادت کردن بیان کرده. چه کسانی ستمکار تر است که به جای خدا کسانی را میخواند که تا روز قیامت او را جواب نمیدهد. البته جواب میدهند اما در روز قیامت.
وهم عن دعایهم الغافلون. ضمیر «هم » آورده که همگی آن ها از دعای شما غافل هستند. خداوند میفرماید: تا روز قیامت دعای شما را نمیشنوند روز قیامت چه اتفاقی میافتد
آیه بعدی توضیح داده که روز قیامت زمانی که مردم محشور میشوند کسانی که خوانده شده اند در واقع دشمنان کسانی میشوند که آن ها را خوانده اند. وَکَانُوا بِعِبَادَتِهِمْ کَافِرِینَ و عبادت آن ها را در واقع منکر میشوند.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
این جا یک اشتباه برای شما صورت گرفته بنده ذیل وَهُمْ عَنْ دُعَایِهِمْ غَافِلُونَ را خواندم. بیان میکند که خداوند عالم در روز قیامت تمام جمادات حتی بت ها را زنده میکند همان طوری که دست و پا شهادت میدهند خود همین بت ها علیه بت پرستان شهادت میدهند .
مفسرین اهل سنت همه این موارد را بیان کرده اند. حتی مثلا اگر ما به حیوانات ظلم کرده باشیم با این که حیوان هیچ حساب و کتابی ندارد ولی خداوند او را زنده میکند تا آن حیوان شکایت ما را نزد خداوند بکند. بعد از آن خداوند او را تبدیل به خاک میکند که کفار میگویند ای کاش ما هم مثل آن حیوان به خاک مبدل میشدیم.
شما یک آیه بیاور که « دعا » به معنای توسل باشد
بیننده:
پس اجازه دهید بنده چند جمله از تفسیر المیزان علامه طباطبایی را در خصوص بت پرستی بیان کنم. ایشان در ذیل آیات ۳۶ تا ۴۹ سوره هود بحث مفصلی با عنوان چگونگی آغاز بت پرستی در میان بشر از کجا نشأت گرفته است
بحث بسیار زیبا و قشنگی را حضرت علامه (ره) بیان میکند. ایشان در جمع بندی کلام خود میگویند: بت پرستی از آن جا شروع شده که مجسمه مردان بزرگ و پیکر آن را مخصوصا بعد از مرگ به عنوان یاد بود میساختند و در برابر آن ها خضوع میکردند. روی آوردن به مجسمه مردگان یا پرستش آن ها یکی از شواهدی است که نشان میدهد آن ها معتقد بودند با مرگ از میان نمیروند و ارواحشان بعد از مرگ باقی است.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
مراد شما چیست الان از رحلت رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ۱۴۰۰ سال میگذرد. در این ۱۴۰۰ سال آیا شده کسانی که به پیامبر (صلی الله علیه و آله) متوسل میشوند بگویند ما ایشان را عبادت میکنیم آنهایی که به امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) و امام حسین (علیه السلام) متوسل میشوند بگویند نعوذ بالله این عزیزان را عبادت میکنیم
حال در تاریخ اتفاقی افتاده و ما بیاییم این را ملاک قرار دهیم همان طور که این بت ها در گذشته آدمهای صالحی بودند و مردم به آن ها متوسل میشدند بر این که بعد از توسل این ها را مثل بت بپرستند پس ما نباید به پیامبر و صالحین را توسل داشته باشیم شاید در آینده این ها به بت تبدیل شوند.
ببینید عزیزم! این ها یک سری تفکرات سلفی است برای این که اذهان مردم را مشوش کنند. وگرنه این عباراتی را که من امشب خواندم مثل آقای سمهودی سبکی قسطلانی و غیره حتی این افراد میگویند به صورت مستقیم از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) حاجت خواستن مشروع است مثلا ای پیامبر حاجت مرا بده مشکلم را حل کن. تشنه ام سیرابم کن .
بنده در یک از همین برنامه ها موارد متعدد را از کسانی که گرسنه یا تشنه بوده اند به قبر آن حضرت متوسل شدند و مستقیم از خود رسول خدا (صلی الله علیه و آله) طعام خواستند پیامبر (صلی الله علیه و آله) به خواب یکی از مسلمان ها آمده و برای آن شخص غذا آورده .
بنده از شما تشکر میکنم و از شما تقاضا دارم این بحثهایی که داشتیم را با دقت نگاه کنید و در جلسات آینده یک آیه از قرآن را بیان کنید که در آن کلمه دعا به معنای توسل آمده باشد. زمانی که قرآن به صراحت میگوید: یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آَمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسِیلَةَ مایده / ۳۵ یا نسبت به ملایکه و انیباء میگوید: أُولَیِکَ الَّذِینَ یَدْعُونَ یَبْتَغُونَ إِلَی رَبِّهِمُ الْوَسِیلَةَ أَیُّهُمْ أَقْرَبُ . اسراء / ۵۷
نسبت به حضرت یعقوب (علیه السلام) میفرماید: یَا أَبَانَا اسْتَغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا إِنَّا کُنَّا خَاطِیِینَ . نسبت به نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) میفرماید: فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ. در این جا استغاثه و توسل آمده. اما شما یک لفظ را که در خواندن و عبادت کردن مشترک است بیان کرده اید. بعد ما به این ها بگوییم که در قرآن یک توسل ممنوع داریم کم لطفی و کم مهری است.
بیننده: احمد از دماوند ـ اهل سنت
برای بنده سؤالی در خصوص همین مطالبی که عرض کردید مطرح شده مبنی بر این که حضرت علی (علیه السلام) توسل و وسیله را به ده چیز معنا کرده است. آیا ایشان نمیتوانست بگوید که به من و فرزندانم و رسول خدا (صلی الله علیه و آله) توسل کنید
سؤال دوم این که چرا همه مواردی که شفا میگیرند یا حاجت خود را میگیرند همه در خواب اتفاق افتاده از قرآن و سنت نیست مثلا شما میگویید فلانی به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) متوسل شد خواب دید حاجت خود را گرفت. این ها ملاک نیست بلکه ملاک ما قرآن و سنت است. آیا از راه قرآن و سنت میتوانید به ما پاسخ دهید
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
مگر ما در این چهل روز که در مورد توسل صحبت میکنیم غیر از قرآن و سنت چیزی گفته ایم
بیننده:
یک عالمی که ۷۰۰ سال پیش یه غذایی خورده و خواب دیده در صورتی که قرآن کلام خداست. خداوند از حیض زن سخن گفته آیا نمیتوانسته از شفاعت و توسل و استغاثه صحبت کند.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی :
بنده از حضرت عالی تعجب میکنم زمانی که قرآن میگوید: اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسِیلَةَ تقوای پیشه کنید و بین خود و خدا واسطه قرار دهید. از این واضح تر به چه زبانی بگوید.
بیننده:
به نظر شما بنده باید سخن شما را که یک عالم هستید و کتاب خوانده اید قبول کنم یا این سخن حضرت علی (علیه السلام) را که شاگرد رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بود
حضرت آیت الله حسینی قزوینی :
شما که حضرت علی (علیه السلام) را قبول ندارید. حضرت علی (علیه السلام) در کجا گفته اند که متوسل نشوید
بیننده:
حضرت علی (علیه السلام) در نهج البلاغه توسل را به ده چیز معنا کرده. نمیدانم که خطبه ۱۰۶ است یا ۱۱۰. همه ایرانی ها هم نهج البلاغه دارند و آیه توسل را خوانده اند.
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
خطبه ۲۳۵ نهج البلاغه زمانی که رسول خدا(صلی الله علیه و آله) از دنیا رفته اند و حضرت امیر (علیه السلام) به حضرت متوسل میشوند : بِأَبِی أَنْتَ وَ أُمِّی اذْکُرْنَا عِنْدَ رَبِّکَ وَ اجْعَلْنَا مِنْ بَالِک ای رسول خدا! واسطه شوید و نزد خداوند ازما یاد کن و ما را فراموش نکن.
این هم نکته ای از نهج البلاغه در مشروعیت توسل بود.
بیننده:
منظور من این است که حضرت علی (علیه السلام) وسیله را برای مسلمانان به ده چیز معنا کرده است. این مورد را برای ما پیدا کنید که گفته باشد به من یا اولاد من یا به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) توسل کنید
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) میفرماید: إِنَّ أَفْضَلَ مَا تَوَسَّلَ بِهِ الْمُتَوَسِّلُونَ إِلَی اللَّهِ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَی.... بهترین چیزی که میتوان به آن توسل کرد این است.... شما همین را میگویید
شما فقط همین یک کلام را از حضرت علی (علیه السلام) را شنیده ای و سخنان بعد را نشنیده ای
بیننده:
من میگویم سخن حضرت علی (علیه السلام) را گوش کنم یا شما که ۱۴۰۰ سال بعد از ایشان هستید را گوش کنم
حضرت آیت اله حسینی قزوینی:
شما نه تابع بنده هستی و نه تابع امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) هستی. شما ابتدا بگو مذهب شما چیست اگر حنفی هستی بنده از حنفی ها بیاورم. مالکی هستی از مالکی ها بیاورم. شافعی هستی من از شافعی ها بیاورم.
بیننده:
پیامبر من نه امام شافعی است نه امام محمد حنبل بلکه پیامبر من محمد مصطفی (صلی الله علیه وآله) است. کتاب من قرآنکلام خداوند است .
مجری:
شما احکام شرعی خود را از چه کسی میگیرید اصلا شما به احکام شرعی عمل میکنید
بیننده:
احکام شرعی من با اصول دینم فرق میکند . احکام شرعی جزء فروع دین است.
شما زمانی که نمیتوانید پاسخ یک سؤال را بدهید سعی دارید که مسائل را به فروع دین ربط دهید .
حضرت آیت الله حسینی قزوینی :
شما که نمیتوانید بگویید حضرت علی (علیه السلام) چه فرموده اند. جمله ایشان را نمیدانی با این حال میگوید که امیرالمؤمنین (علیه السلام) توسل را به ده چیز معنا کرده به شما چه ارتباطی دارد شما میگویید ده معنا کرده چند مورد را بیان کنید تا ما پاسخ شما را بدهیم.
مجری:
یعنی ما اگر کلام امیر المؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) را در مورد توسل بیان کنیمشما توسل را میپذیرید
حضرت آیت الله حسینی قزوینی:
امیرالمؤمنین (علیه السلام) و ائمه معصومین (علیهم السلام) به صورت مفصل ده ها و صدها روایت را بیان کرده اند. از خود حضرت امیر (علیه السلام) بر این که به ما متوسل شوید.
کتاب البرهان فی تفسیر القرآن جلد ۲ صفحه ۲۹۲ امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) میفرماید: قرآن میگوید: وابتغوا الیه الوسیلة انا وسیلته من همان وسیله بین شما و خداوند هستم.
در مناقب آل ابی طالب (علیهم السلام) جلد ۳ صفحه ۷۵ میفرماید: انا و ولدی ذریته ...
از این واضح تر بیان کنند. بنده از خود نهج البلاغه بیان کردم که در خطبه ۲۳۵ آمده: حضرت امیر (علیه السلام) بعد از رحلت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) متوسل میشود.
در خطبه ای هم که شما میگویید حضرت میفرمایند: که بهترین وسیله برای توسل این ده مورد است. آیا افضل دلیل بر این است که غیر افضل شرک است مثلا شما در کتابهای خود دارید که نماز عصر افضل الصلوات است یعنی نماز ظهر شرک و بت پرستی است نماز صبح شرک و بت پرستی است
قرآن به صراحت میفرماید: وابتغوا الیه الوسیلة. شما سخن قرآن را قبول نکردید با این که ادعا میکنید ملاکتان قرآن است. بعد عبارتی از حضرت علی (علیه السلام) و نهج البلاغه که به هیچ عنوان قبول ندارید را اصرار به اثبات آن دارید. در صورتی که حتی نمیدانید این عبارت در کجای نهج البلاغه است .
ان شاء الله ما یک برنامه توسل را از دیدگاه امامان و ائمه شیعه بحث خواهیم کرد. ما بیش از صد روایت از ائمه معصومین (علیهم السلام) در خصوص توسل داریم که امام صادق (علیه السلام) میفرمایند: شعار الحسین یا محمد و شعارنا یا محمد. نه تنها متوسل میشویم بلکه شعار ما توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) است.
برادر گرامی! شما نه قرآن خوانده اید و نه کلام ائمه (علیهم السلام) را میدانی فقط یک عبارتی را شنیده ای و همان را تکرار میکنید. مقداری توجه کنید. اگر خواب است علمای شما نقل کرده اند با آب و تاب نقل شده باز هم علمای شما نقل کرده اند. علمای شیعه که بیان نکرده اند.
اگر آقای قسطانی خواب خود را نقل میکند کاری به خواب ایشان نداریم مهم اثری است که بعد از آن خواب مشاهده شده است. آقای سبکی و سمهودی میگویند: توسل و استغاثه من فعل الانبیاء والمرسلین کار انبیاء و پیامبران بوده.
شما خواب را ملاک قرار بده. بلال بن حارث مزنی صحابی رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به قبر حضرت متوسل شده و ایشان را در خواب میبیند. خواب خود را برای خلیفه دوم نقل میکند خلیفه دوم او را تحسین میکند و آن را تأیید میکند. شما بهتر متوجه میشویی یا خلیفه دوم
شما نه امیرالمؤمنین (علیه السلام) را قبول دارید و نه خلیفه دوم و نه صحابه و نه ائمه (علیهم السلام) را. شما فقط یک چیزهایی از این وهابی ها شنیدید . شما حتی نمیدانستی که احکام شرعی خود را از کجا میگیری ما از علما بزرگ اهل سنت از حنفی مالکی حنبلی و شافعی توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) با استناد به آیه ۶۴ سوره نساء را مطرح کردیم. یعنی همه این علما مشرک بودند یعنی همه این ها از قرآن بی خبر بودند این کسی که آیه قرآن را برای توسل به رسول خدا (صلی الله علیه و آله) تفسیر کرده اند همه اشتباه کرده اند
برادر عزیز! این دنیا ارزش ندارد به والله در اولین لحظه که پا به آن دنیا بگذارید پشیمان میشوید. انکار توسل که خود ابن حجر هیثمی میگوید: انکار توسل کفر است و اجماع علمای اسلام بر مشروعیت توسل به قبر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) است.
در این جا ادعای اجماع میکند یعنی کسی که اجماع را انکار کند کافر است.
این خطبه ای را که شما گفتید خطبه ۱۱۰ و نامه ۳۷ نهج البلاغه است که امیدوار هستم مطالعه کنید و ان شاء الله شک و شبهه شما هم در این رابطه رفع شود. البته هم بنده و هم خانمهای کارشناس شبکه به صورت مفصل این خطبه را بیان و در باره آن توضیحات کافی را بیان نموده اند .
إِنَّ أَفْضَلَ مَا تَوَسَّلَ بِهِ الْمُتَوَسِّلُونَ إِلَی اللَّهِ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَی الْإِیمَانُ بِهِ وَبِرَسُولِهِ وَالْجِهَادُ فِی سَبِیلِهِ فَإِنَّهُ ذِرْوَةُ الْإِسْلَامِ وَکَلِمَةُ الْإِخْلَاصِ فَإِنَّهَا الْفِطْرَةُ وَإِقَامُ الصَّلَاةِ فَإِنَّهَا الْمِلَّةُ وَإِیتَاءُ الزَّکَاةِ فَإِنَّهَا فَرِیضَةٌ وَاجِبَةٌ وَصَوْمُ شَهْرِ رَمَضَانَ فَإِنَّهُ جُنَّةٌ مِنَ الْعِقَابِ وَحَجُّ الْبَیْتِ وَاعْتِمَارُهُ فَإِنَّهُمَا یَنْفِیَانِ الْفَقْرَ وَیَرْحَضَانِ الذَّنْبَ وَصِلَةُ الرَّحِمِ فَإِنَّهَا مَثْرَاةٌ فِی الْمَالِ وَمَنْسَأَةٌ فِی الْأَجَلِ وَصَدَقَةُ السِّرِّ فَإِنَّهَا تُکَفِّرُ الْخَطِییَةَ وَصَدَقَةُ الْعَلَانِیَةِ فَإِنَّهَا تَدْفَعُ مِیتَةَ السُّوءِ وَصَنَایِعُ الْمَعْرُوفِ فَإِنَّهَا تَقِی مَصَارِعَ الْهَوَان.
افضل این است که زمانی که توسل میکنیم به اعمال صالح توسل کنیم یعنی این که بهتر است که انسان خود را بسازد و گناهی در زندگی انجام نشود ایمان جهاد اخلاص نماز زکات ما به اندازه ای در سطح بالا باشد که بتوانیم خودمان واسطه دیگران باشیم. نه این که خودمان واسطه داشته باشیم. امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) میفرماید که بهترین چیز که میتوان به آن توسل کرد ایمان به خداست. ما که منکر این مسئله نیستیم. ربنا آمنا فغفر لنا ذنوبنا .
شرح نهج البلاغه خطبه ۱۱۰
افضلیت یک چیزی باعث کفر چیز دیگر نمیشود. مثلا همان مثالی را که بنده زدم. که نماز عصر افضل از همه نماز ها است یعنی باعث میشود که نماز ظهر ما کفر شود.
مثلا خلیفه دوم نقل میکند :
وَالَّتِی یَنَامُونَ عنها أَفْضَلُ من التی یَقُومُونَ.
کسانی که نماز تراویح نمیخوانند و میخوابند افضل از آنهایی است که نماز تراویح میخوانند .
بخاری صحیح بخاری حدیث ۲۰۱۰
شما به این حدیث عمل میکنید. در این جا هم کلمه افضل دارد.
خدایا تورا قسم میدهیم به آبروی محمد و آل محمد سوگند میدهیم فرج مولایمان حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه) را هر چه سریعتر نزدیک بفرما.
ما را از یاران ویژه آن حضرت قرار دهید .
رفع گرفتاری از همه گرفتاران بگردان .
مجری:
ممنون و سپاسگذاریم از حضرت استاد که وقت خود را به ما دادند و هم چنین از شما بینندگان عزیز که تا این لحظه با ما همراهی کردید هم تشکر و قدردانی میکنیم
موسسه حضرت ولیعصر(عج)