چنین روزی سالگرد رحلت ختم رسل حضرت محمد مصطفی (صلی الله علیه و آله و سلم) است روزی که پیامبر اسلام امتش را ترک کرد تا از این پس هدایت جهان اسلام مطابق با آنچه پیش از این در غدیر خم اعلام رسمی کرده بودند بر عهده حضرت علی (علیه السلام) جانشین به حق ایشان قرار گیرد که البته این حق با فاصلهای طولانی و پس از سلسله اتفاقاتی که دل شیعه را خون کرد محقق شد.
امروز سالگرد شهادت فرزند مرتضی (علیه السلام) و نواده معصوم رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) حضرت امام حسن مجتبی (علیه السلام) است. امام مظلوم شیعیان که شبیه پیامبر نشانه رحمت خدا بر روی زمین بود در چنین یومی از ایام خدا وداع گرفت تا هیچ روزی از ایام محرم و صفر بدون مصیبت برای مسلمانان جهان باقی نمانده باشد و هر روزیش حکایت اشک و آه باشد برای امت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) که پس از پرکشیدن رسول خدا و آل رسول خدا روزگاری سخت را در قرون اخیر پشت سر گذاشتند.
نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) امروز رفت تا انسان خاکی از وجود ایشان که بنابر روایت قرآن کریم: «و ما ارسلناک الارحمة للعالمین» است بی بهره شود. پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) تا آنجا که ممکن بود اسلام را با رحمت و زبان و اخلاق حسنه در میان بدترین و بدوی ترین مردمان گسترش داد و آن هنگام که بر او باران سنگ بستند یا خاکستر و... فرو ریختند زبان به نفرین نگشود و از باب مقابل بر نیامد بلکه به دیدار این دشمنانش در وقت بیماری رفت و این گونه با مهر بر مسلمانانی که با عشق و تمام وجود به دین اسلام پیوسته بودند روز به روز افزوده شد.
در سیره پیامبر رحمت نقل شده تا آنجا که ممکن بود سایل را رد نمیکرد حتی روزی زنی فرزند خود را نزد پیامبر فرستاد و گفت به حضرت بگو پیراهن خود را به ما لطف نماید. فرزندش خدمت حضرت رسید و تقاضای پیراهن نمود. پیامبر رحمت هم پیراهن خود را به او داد. آیه نازل شد «ولا تبسطها کل البسط» هر چه داری در راه خدا انفاق مکن.
در حق اسرا و بردگان فوق العاده سفارش میفرمود: حتی با زن اسیر ازدواج کرد همین که شنید زنی را در جبهه اسیر کرده اند و بعد از اسارت او را از کنار جنازه همسرش عبور داده اند تا دل آن زن را بسوزانند به شدت ناراحت شد و به این عمل شدیداً اعتراض نمود. هنگامی که سوار بر مرکب بود اجازه نمیداد کسی همراه او راه برود بلکه او را سوار میکرد. در غم و شادی همراه مردم بود لذا به تشیع جنازه آنها میرفت و در دورترین نقطه شهر مدینه به عیادت مریض میرفت.
علی (علیه السلام) فرمود: «هر گاه کسی از برادران دینی را سه روز نمیدید سراغ او را میگرفت و اگر در سفر بود برایش دعا میکرد و اگر -بیمار بود به عیادتش میرفت.» همواره میفرمود هر که رحم نکند به او رحم نمیشود: «من لا یرحم وَلا یرحَم»
امام باقر(علیه السلام) از امیرالمؤمنین(علیه السلام) چنین روایت فرموده است: «کان فیالارض امانان من عذابالله و قد رفع احدهما فدونکم الآخر فتمسکوا به اما الامان الذی رفع فهو رسولالله (صلی الله علیه و آله و سلم) و اما الامان الباقی فالاستغفار قالالله تعالی: و ما کانالله لیعذبهم و انت فیهم و ما کانالله معذبهم و هم یستغفرون در زمین دو امان و وسیله نجات از عذاب الهی بود که یکی از آنها برداشته شد دومی را دریابید و به آن چنگ زنید. اما امانی که برداشته شد رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) بود و امانی که باقی مانده استغفار است. خداوند تعالی میفرماید: خداوند آنها را عذاب نمیکند تا تو در میان آنها هستی و خداوند آنها را عذاب نمیکند در حالی که استغفار میکنند.»
به پیامبر عرض کردند درباره مشرکین نفرین کن فرمود نه من برای لعنت نیامدم بلکه برای رحمت فرستاده شده ام. گاهی بعضی از یاران عرض میکردندکه به دشمنان نفرین کند اما حضرت نه تنها نفرین نمیکرد بلکه در حق آنها دعا میکرد و میفرمود خداوندا این مردم را هدایت فرما. لذا فرمود «ارحموا من فی الارض یرحمکم من فی السما» به انسانهای روی زمین رحم کنید تا به آنها که درآسمان هستند به شما رحم کنند.
خداوند متعال نیز به پیامبر اعظم فرمود: «فبما رحمه من الله لنت لهم و لو کنت فظاً غلیظ القلب لانفضوا من حولک فاعف عنهم و استغفرلهم» در پرتو رحمت خدا با خلق خدا نرم و مهربان شدی و اگر سخت دل بودی مردم از گرد تو متفرق میشدند پس چون امت بدکنند از آنان در گذر و از خدا بر آنها طلب آمرزش کن.
تابناک