آیا ساختن و بنا بر قبور؛ از قبیل گنبد، ضریح و... منع شرعی دارد؟

 

به چند دلیل پاسخ این پرسش منفی است و منعی ندارد:

‏ الف دلیلی بر حرمت، جز روایت ابی الهیاج نیست‏ صحیح مسلم، ج‏۳، ص‏۶۱. و نیز این روایت از نظر سند مورد اشکال است؛ زیرا وکیع و حبیب‏بن ابی‏ثابت از راویان سند این حدیث هستند و هر دو از نظر اهل سنت مورد بحث می‏باشند.

‏ ب - در دلالت حدیث نیز جای بحث و گفتگو وجود دارد؛ چون «وَ لا قَبراً الاّ سوّیته» به معنای تخریب بنای قبور نیست بلکه به معنای مسطح کردن آن در مقابل تسنیم؛ یعنی بلند کردن قبر و بالا آوردن؛ آن همانند کوهان شتر است.

‏ قسطلانی می‏گوید: «السنة فی القبر تسطیحه و انَّه لا یجوز ترک هذه السنّة لمجرّد انّها صارت شعاراً للروافض وانّه لا منافات بین التسطیح و حدیث ابی هیاج: لأنّه لم یُرَد تسویته بالأرض و انّما أراد تسطیحه جمعاً بین الأخبار...»

ارشاد الساری، ج‏۲، ص‏۴۶۸.

‏ « سنت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) همان مسطح کردن قبر است و این سنت - چون شعار پیروان مذهب شیعه گردیده - جایز نیست رها شود و هیچ منافاتی میان مسطح کردن قبر و روایت أبی الهیاج نیست؛ زیرا که منظور روایت صاف کردن قبر و برابر کردن آن بازمین نیست. بلکه مراد مسطح کردن در مقابل تسنیم است، و این معنا را از جمع میان روایات به دست می‏آوریم.

‏ ج - روش مسلمانان این بوده که روی قبرها بنا می‏ساختند:

‏ ۱ - بنای حجره شریف نبوی.

‏ ۲ - قبور ائمه بقیع که در سال ۱۳۴۵ ه ق به دست وهابیان تخریب گردید.

‏ ۳ - قبر ابراهیم فرزند رسول‏اللّه (صلی الله علیه و آله و سلم) در خانه محمدبن زیدبن علی بود و به دست وهابیان تخریب گردید.

‏ ۴ - بنای مسجد، روی قبر حمزه(علیه السلام). در اوایل قرن دوم هجری و به دست وهابیان تخریب گردید.

‏ ۵ - بنای قبر سعد بن معاذ - این قبر در منزل ابن افلح بود و در زمان عمربن عبدالعزیز بر روی آن گنبد ساختند. وفاء الوفا، ج‏۲، ص‏۵۴۵.

‏ ۶ - بنا بر روی قبر باهلی (سال ۲۷۵ ه .) در بصره. سیر اعلام النبلاء، ج‏۱۳، ص‏۲۸۵.

‏ ۷ - بنا بر روی قبر امیر مؤمنان حضرت علی‏بن ابی طالب (علیه السلام) در قرن دوم. موسوعة العتبات ۶، ۹۷.

‏ ۸ - بنا بر روی قبر سلمان فارسی. تاریخ بغداد، ج‏۱، ص‏۱۶۳.

‏ ۹ - بنا بر روی قبر ابوعوانه (سال ۳۱۶ ه .). سیر اعلام النبلاء، ج‏۱۴، ص‏۴۱۹.

‏ خلاصه، سیره مسلمین؛ چه شیعه و چه سنی بر این بوده است که بر قبور بزرگان دین حرم و بارگاه بسازند و این سیره در تمام بلاد اسلامی همچنان ادامه دارد. قبور ائمه اطهار (علیه السلام) در نجف و کربلا و کاظمین و سامرا و مشهد و قبور بزرگان اهل سنت؛ ابو حنیفه و عبدالقادر در بغداد و بخاری در سمرقند و... شاهد بر مدّعی است، تنها وهابیان هستند که در حجاز با این سیره مسلمین به مخالفت برخاسته‏اند.


 



سایت فطرت