آثار محبت اهل بیت علیهم السلام
برای این محبت آثار و برکات بسیار زیاد و فراوانی در روایات اهل بیت(علیهم السلام) نقل شده که میگویند اگر کسی به مقام محبت برسد از برکات و آثار این محبت محبت خدای متعال و امور فراوانی است. حالا من یکی از روایات را به عنوان نمونه خدمتتان تقدیم میکنم. روایت از وجود مقدس رسول الله (صلّی الله علیه و آله و سلّم) در «خصال» صدوق نقل شده که مرحوم صدوق از ابی سعید خدری نقل میکنند رسول لله(صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: «مَنْ رَزَقَهُ اللَّهُ حُبَّ الْأَیِمَّةِ مِنْ أَهْلِ بَیْتِی فَقَدْ أَصَابَ خَیْرَ الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ»[۱] اگر کسی محبت اهل بیت (علیه السلام) روزی او شود به ثواب و خیر دنیا و آخرت رسیده و اصابه به خیر دنیا و آخرت کرده است.
«فَلَا یَشُکَّنَّ أَحَدٌ أَنَّهُ فِی الْجَنَّةِ»[۲]جای تردید نیست که چنین انسانی حتماً در درجات بهشت جا دارد.
«فَإِنَّ فِی حُبِّ أَهْلِ بَیْتِی عِشْرِینَ خَصْلَةً» در محبت اهل بیت (علیه السلام) بیست تا خصوصیت وجود دارد:
«عَشْرٌ مِنْهَا فِی الدُّنْیَا وَ عَشْرٌ فِی الْآخِرَةِ» ده خصوصیت در دنیاست و ده تا در آخرت به صاحب محبت داده میشود امّا فی الدنیا کسی که به مقام محبت اهل بیت (علیه السلام) رسید در واقع آثار محبت خدای متعال است که در روایات دیگر هم تقدیم کردیم.
اول:
«أَمَّا فِی الدُّنْیَا فَالزُّهْدُ وَ الْحِرْصُ عَلَی الْعَمَلِ» اول اینکه نسبت به تعلقات دنیا رها و زاهد میشود. زاهد کسی است که محبت دنیا و غم و غصّه دنیا از دلش بیرون رفته است.
در حدیث نورانی امیرالمیمنین (علیه السلام) در توحید صدوق است که حضرت فرمودند: «النَّاسَ ثَلَاثَةٌ زَاهِدٌ وَ صَابِرٌ وَ رَاغِبٌ».[۳] مردم سه دسته هستند. عده ای به مقام زهد رسیده اند عده ای نسبت به تعلقات دنیا زاهد نیستند امّا صابرند و عده ای راغبِ در دنیا هستند. بعد حضرت این سه دسته را توضیح دادند و فرمودند: «فَأَمَّاالزَّاهِدُ فَقَدْخَرَجَتِ الْأَحْزَانُ وَالْأَفْرَاحُ مِنْ قَلْبِهِ فَلَا یَفْرَحُ بِشَیْ ءٍ مِنَ الدُّنْیَا وَلَا یَأْسَی عَلَی شَیْ ءٍ مِنْهَافَاتَهُ» زاهد آن کسی است که غصه ها و شادیهای دنیا از دلش بیرون رفته و با آمدن به دنیا خوشحال نمیشود و با رفتن از دنیا هم تأسف نمیخورد. بعد فرمودند: «فَهُوَ مُسْتَرِیحٌ» این به مقام راحتی در دنیا رسیده و زهد یک چنین مقامی است که موجب راحتی نسبت به دنیا میشود.
لذا یادم است که در یک روایتی خدای متعال به یکی از عباد بنی اسراییل وقتی که متعجب شد فرمود: این زهدی که داشتی عبادتی برای تزیّن زهد بود. که هم موجب تعجیل در راحتی شده که زودتر به راحتی و اخلاص رسیدی. همۀ رنج انسان از تعلقات دنیایی است. حالا در این تعبیر نورانی حضرت فرمودند: «فَقَدْ خَرَجَتِ الْأَحْزَانُ وَ الْأَفْرَاحُ مِنْ قَلْبِ» زاهد آن کسی است که همۀ غصه ها و شادیهای دنیا از دلش بیرون رفته. بنابراین«فهو مستریح» راحت است و هیچ رنجی در دنیا نمیبرد نه خوشی دنیایی دارد و نه رنج دنیایی. البته پیداست که این مقدمۀ رسیدن به یک لذتهای بالاتر است که در روایات با تعابیر مختلفی بیان شده. فرمود: «حَرَامٌ عَلَی قُلُوبِکُمْ أَنْ تَعْرِفَ حَلَاوَةَ الْإِیمَانِ حَتَّی تَزْهَدَ فِی الدُّنْیَا»[۴] خدای متعال قلوب شما را ممنوع و محروم کرده از اینکه شیرینیهای بالاتر مثل شیرینی ایمان را بچشید مگر اینکه از دنیا فارغ شوید والا قلب تان مشغول به دنیا است و زمینۀ آن محبت ها و لذتهای بالاتر برایش فراهم نمیشود.
خوب یکی از آثار محبت خدای متعال به اولیاء الهی این است که انسان طبیعتاً وقتی محبت را دریافت کرد: «أَمَّا فِی الدُّنْیَا فَالزُّهْدُ وَ الْحِرْصُ عَلَی الْعَمَلِ». چنین انسانی که محبت اهل بیت (علیه السلام) درش پیدا شده این محبت سرچشمه تحریص و تحریک به عمل است. انسانی که به این محبت رسید محبت انگیزۀ اعمال صالحه را در او بالا میبرد.
دوم:
«وَ الْوَرَعُ فِی الدِّینِ» این ها همه روشن است که از آثار این محبت است و بعد به مقام ورع در دین میرسیم که در دینشان محتاط میشوند.
سوم:
«وَ الرَّغْبَةُ فِی الْعِبَادَةِ» این محبت نسبت به بندگی خدای متعال شوق اشتیاق و رغبت میآورد.
چهارم:
«وَ التَّوْبَةُ قَبْلَ الْمَوْتِ» این محبت موجب رجوع الی الله میشود قبل از اینکه فرصت از دستش برود. چنین انسانی حتماً توبه و رجوعی خواهد داشت.
پنجم:
«وَ النَّشَاطُ فِی قِیَامِ اللَّیْلِ» از آثار محبت اهل بیت (علیه السلام) این است که نشاطی در شب بیداری و شب زنده داری برای آنهایی که محب اهل بیت (علیه السلام) هستند پیدا میشود.
ششم:
«وَ الْیَأْسُ مِمَّا فِی أَیْدِی النَّاسِ»[۵] نتیجۀ محبت اهل بیت (علیه السلام) این است که انسان امیدش از آنچه در دست دیگران است قطع میشود و نسبت به مردم ناامید میشود که طبیعتاً مقدمۀ امیدواری نسبت به خدای متعال است و تا انسان امید به غیر دارد زمینه امیدواری نسبت به خدای متعال فراهم نمیشود.
هفتم و هشتم:
«وَ الْحِفْظُ لِأَمْرِ اللَّهِ وَ نَهْیِهِ» عز وجل کسی است که به مقام محبت رسیده باشد. این انسان نسبت به اوامر و نواهی خدای متعال مقام حفظ پیدا میکند و بی تفاوت نیست حافظ اوامر و نواهی است که این حافظ بودن فقط به معنی عمل کردن نیست. این شأن اوامر و نواهی الهی در نزد او محترم میشود. کسی که به مقام محبت و معرفت رسید شأن الهی در نزد او محترم میشود حرمت الهی برای او حفظ میشود و به مقام حفظ حرمات الهی میرسد. این مهم تر از صرف عمل است.
نهم و دهم:
«وَ التَّاسِعَةُ بُغْضُ الدُّنْیَا وَ الْعَاشِرَةُ السَّخَاءُ» نهمین اثر محبت ما در دنیا این است کسی که ما را دوست دارد دنیا را مبغوض میدارد و دیگر محبت دنیا وارد دل او نمیشود بلکه به عکس دنیا در نظر او مبغوض میشود بخاطر اینکه تعلق به دنیا مانع رسیدن به مقصد چنین انسانی است دیگر حبّ و بغضهای ما اینطوری شکل میگیرد. وقتی که چیزی را دوست بداریم طبیعتاً نسبت به موانع او بغض پیدا میکنیم.
«العاشر السّخاء» دهمین صفتی که محبت ما در دنیا پیدا میکند و از آثار محبت اوست این است که محبّ ما به مقام سخا و بخشش میرسد و دهنده میشود. وقتی محبت ما آمد اثر محبت ما این میشود که در راه محبت ما و در راه محبت خدای متعال از همه چیزهای خودش میگذرد و به راحتی آن ها را در راه خدا تقدیم میکند. این ده صفتی است که محبت اهل بیت (علیه السلام) در دنیا به بار میآورد.
اما آنچه در آخرت نتیجۀ محبت است این است که:
اول:
«فَلَا یُنْشَرُ لَهُ دِیوَانٌ»[۶] در آخرت دیگر برای او کتاب و صحیفه اش را باز نمیکنند. این صحیفه مال کسی است که در مقام نیست. کسی که مقام محبت را دارد: «فلا ینشر له دیوان».
دوم:
«وَ لَا یُنْصَبُ لَهُ مِیزَانٌ» دیگر برایش ترازویی قرار نمیدهد که اعمالش را برایش بکشند و سبک سنگین کنند. بلکه این محبت هم دیوان اوست هم میزان اوست. لذا در روایات دارد: «عُنْوَانُ صَحِیفَةِ الْمُیْمِنِ حُبُّ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ» آن مُهری که در صحیفۀ میمن میزنند این مُهر است و دیگر این کتاب باز نمیشود. وقتی کسی این مُهر به کتابش خورده بود دیگر این کتاب را باز نمیکنند. طبیعی است جزء کسانی است که از جانب راست کتاب به او داده میشود. در قرآن توضیح داده شده که اصحاب یمین کتاب شان از یمین به آن ها داده میشود و اصحاب شمال از شمال. حالا این باید معنا شود. یمین انسان جانب ارتباط انسان با ولیّ خداست و یسار انسان جانب ارتباط خدا با شیاطین است.
سوم:
«وَ یُکْتَبُ لَهُ بَرَاءَةٌ مِنَ النَّارِ»[۷] برائت از آتش جهنم برای او مکتوب و نوشته شده است.
چهارم:
«وَ یَبْیَضُّ وَجْهُهُ» چهرۀ او نورانی است که این نور حقیقتاً نیاز وجه امیرالمیمنین(علیه السلام) است.
پنجم:
«وَ یُکْسَی مِنْ حُلَلِ الْجَنَّةِ» حلههای بهشتی را میپوشانند که هر کدام از این ها در روایاتی معنا شده که حالا من در صدد توضیح آن ها در این محفل نیستم. «و یکسی من حلل الجنّه» حلههای بهشتی چیست و آن پوشش و کسوتی که اهل الله و اهل بهشت در بهشت پیدا میکنند چه کسوت و پوششی است.
ششم:
«وَ یُشَفَّعُ فِی مِایَةٍ مِنْ أَهْلِ بَیْتِهِ» در جمعیتی حق شفاعت پیدا میکنند. در این روایت دارد صد نفر از اهل بیت خودش. در روایات دیگر بیش از این است.
هفتم:
«وَ یَنْظُرُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَیْهِ بِالرَّحْمَةِ» خدای متعال به او نظر میکند آن هم نظر رحمت و این مقامات مهمی است که اولیاء خدا به او میرسند و جزء مراتبی است که اهل محبّت به او اشتیاق دارند. «وانظر إلینا نظره رحیمه» در دعاها و در دعای محبّین است مناجات المحبّین. یکی از خواستههای محبین همین است که تو به ما نظر کنی ما هم به سوی تو نظر کنیم. خاصیت این محبت این است که اگر کسی به مقام محبت میرسد دوست دارد که مورد توجه و عنایت محبوب واقع شود. در قیامت انسانی که به مقام محبت امیرالمیمنین(علیه السلام) و اهل بیت (علیه السلام) رسیده یعنی نتیجه اش محبت خدای متعال است که: «ینظر الله عزّوجلّ إلیه بالرّحمه» خدای متعال به او نظر میکند و این نظر همان نظر رحمت الهی است که حالا این ها احتیاج به گفتگو دارد.
هشتم:
«وَ یُتَوَّجُ مِنْ تِیجَانِ الْجَنَّةِ» تاجهای بهشتی را بر سر او میگذارد که حالا این تاج باید معنا شود همان تاجهای نوری است که ارتباط انسان را با مبدأ نور برقرار میکند.
«وَ الْعَاشِرَةُ یَدْخُلُ الْجَنَّةَ بِغَیْرِ حِسَابٍ» دهمین که شاید مهم ترینش است اگر کسی این مقام را پیدا کرد: «یدخل الجنّه بغیر حساب» چنین انسانی بدون حساب و کتاب وارد بهشت میشود.
«فَطُوبَی لِمُحِبِّی أَهْلِ بَیْتِی» طبیعتاً این مقام مخصوص محبّین اهل بیت (علیه السلام) است. روایات فراوان دیگر نیز هست.
در روایات آثار محبت اهل بیت (علیه السلام) و محبت خدای متعال آمده. در حدیث عیون اخبار الرضا آمده رسول الله(صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: «مَنْ أَحَبَّنَا أَهْلَ الْبَیْتِ حَشَرَهُ اللَّهُ آمِناً یَوْمَ الْقِیَامَةِ» کسی که به مقام محبت برسد ایمن از همۀ مخاطرات است و به وادی ایمن وارد شده است. بنابراین در سختیهای قیامت که سخت ترین شداید است این انسان در وادی ایمن است.
قال النّبی(صلّی الله علیه و آله و سلّم): «من أحبک کان مع النبیین فی درجتهم یوم القیامة» کسی که تو را دوست بدارد هم در درجۀ انبیاء است و هم همنشین آن ها. در قیامت: «من أحبّک ومن مات و هویبغضک فلا یبالی مات یهودیا أو نصرانیا»[۸] به عکس اگر کسی بمیرد و تو را مبغوض بدارد فرق نمیکند که یهودی یا نصرانی از دین اسلام خارج است «یهودیاً أو نصرانیاً» یا هر طور بمیرد. از این دست روایات که آثار محبت اهل بیت (علیه السلام) را بیان میکند و همان محبت خدای متعال است فراوان است.
اولین سیال قیامت و حسنۀ ماندگار
رسول الله(صلّی الله علیه و آله و سلّم) در حدیث دیگری فرمود: «أَوَّلُ مَا یُسْأَلُ عَنْهُ الْعَبْدُ حُبُّنَا أَهْلَ الْبَیْتِ» (همه از عیون اخبار الرضا است) اول چیزی که از بنده سوال میکنند این است که آیا وارد وادی محبت و ولایت اهل بیت (علیه السلام) شده یا نه. اگر وارد این وادی شده بود از بقیه امور ممکن است سوال و جواب شود و اگر نشده بود اصلاً دیگر سوال و جوابی نیست. اول ما یسیل است مثل صلوه که درباب صلوه دارد و در بالاترش در باب محبت اهل بیت (علیه السّلام) است. حالا یک حدیث نورانی است که من دو سه جمله این حدیث را ترجمه کنم فرمود: «حُبُّ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ حَسَنَةٌ لَا تَضُرُّ مَعَهَا سَیِّیَةٌ» اگر این محبت آمد که همان محبت خدای متعال است این حسنه ای است که دیگر هیچ سیّیه ای به او ضرر نمیزند. یعنی چه
اگر کسی واجد او شد و او را بدست آورد دیگر هیچ سیّیه ای به او ضرر نمیزند. «حُبُّ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ حَسَنَةٌ لَا تَضُرُّ مَعَهَا سَیِّیَةٌ» «مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثالِها - وَ هُمْ مِنْ فَزَعٍ یَوْمَیِذٍ آمِنُونَ» این همان حسنه ای است که در روایات ملاحظه فرمودید. این آیات را به گونه ایی ای تفسیر کنند معانی مختلفی دارد و این کلام نورانی قابل بیان است. یکی از آن ها این است که اگر کسی به محبّت اهل بیت (علیه السلام) و محبت امیرالمیمنین(علیه السلام) رسید همان محبت خدای متعال است اگر چه این انسان در مراتبی از وجود خودش یا در ظاهر وجود خودش آلوده شود. این آلودگی به او ضرر نمیزند و خود او هیچ وقت آلوده نمیشود.
اگر کسی در سرّش باطنش قلبش و لبّ خودش محبت اولیاء خدا معصومین و امیرالمیمنین (علیه السلام) را داشت اگر آلوده هم بشود این آلودگی پاک شدنی و تطهیر شدنی است و این طور نیست که این آلودگی حقیقت وجود او را بگیرد کما اینکه روایاتش را مکرر ملاحظه فرمودیم و خواندیم که اگر کسی به مقام محبت اهل بیت (علیه السلام) و به مقام ولایت اهل بیت (علیه السلام) رسید دیگر هیچ گاه از اعماق وجود خودش آلوده به گناه تخلف و معصیت نمیشود. همیشه این را عرض کردیم که گناه چیزی نیست إلّا خروج از دایرۀ ولایت خدای متعال و ولایت اولیاء معصوم و ورود به محیط ولایت اولیاء طاغوت. کسی که از عمق وجود خودش به مقام محبت اهل بیت (علیه السلام) رسیده هیچ گاه از محیط ولایتش خارج نمیشود و در محیط ولایت اولیاء طاغوت وارد نمیشود. لذا اگر در ظاهر هم معصیتی بکند این معصیت به حقیقت وجود او لطمه ای نمیزند مثل درّی است که در لجن بیفتد و با یک شستشو پاک میشود و هیچ وقت باطنش آلوده نخواهد شد. محبت باطن او را از نفوذ سیّیات حفظ میکند اگر چه ظاهرش آلوده شود. این همان است که به تعابیر مختلف در روایات متعددی آمده و فرمودند محبّ ما مصون و محفوظ است.
محبت اهل بیت کفاره گناهان
در آن روایت نورانی موسی بن جعفر(علیه السلام) به حضرت عرض کرد: آقا بعضی شیعیان شما بدیهایی را مرتکب میشوند که خیلی زشت است نام برد. آیا ما از آن ها تبرّی بجوییم حضرت فرمودند: نه اگر محبّ ماست از او تبرّی نجوییم ولی از عملش تبرّی بجوییم چون عملش از ما نیست ولی خودش از ما است. عرض کرد: بگوییم فاسق است فرمود: نه بگویید فاسق العمل و طیّب الروح است بین عمل و خودشان فرق بگذارید. عملش فسق و از محیط ولایت خارج است ولی خودش فاسق نیست خودش محبّ است. این یک معنای حدیث نورانی است و لذا این محبّت و ولایت کفّارۀ گناهان هم است.
در زیارت جامعه کبیره خواندیم که: «جعل صلاتنا علیکم و لنا من ولایتکم» چهار تا خاصیت دارد که یکی از آن ها: «الکفّاره للذّنوب» کفارۀ گناه و تدارک گناه همین محبت است که موجب طهارت انسان است. اگر ولایت حقیقت و سرچشمۀ طهارت هستند انسان به اندازه ای که متصل به آن سرچشمه است طاهر است و طهارت انسان به اندازۀ ارتباطش با آن حقیقت است به اندازه ای که آن حقیقت در وجود انسان جاری شده و علامتش محبت است. اگر حقیقت ولایت را به کسی عنایت کرده باشند علامت این عنایت دوستی اهل بیت (علیه السلام) و محبت است و این محبت نشانۀ این است که انسان حامل آن حقیقت است و به اندازه ای که انسان به آن حقیقت رسیده به طیب طهارت تزکیه و کفارۀ گناهان میرسد. این را عرض کردیم که یکی از شاگردان مرحوم ملا حسین قلی همدانی شرحی بر زیارت جامعه دارند از شموس الطالعه که شرح دقیق و لطیفی است. از جمله اینکه ایشان آنجا این معنا را بیان کردند و فرمودند: علّت اینکه ولایت اهل بیت (علیه السلام) کفارۀ گناهان است این است که اگر کسی محبت اهل بیت (علیه السلام) را دارد این محبت مانع میشود که از عمق وجودش متمایل به معصیت شود و از معصیت لذت ببرد. بلکه انسان محب در همان حالی که معصیت میکند خودش با معصیت خودش درگیر است از باطن وجودش تایب و نادم است. این ندامت همان توبه و کفاره است یعنی هیچ گاه گناه به میمن ضرر نمیزند. اگر واقعاً خدا ایمان و محبت را به او داده گناه به او ضرر نمیزند و این معنایش این نیست که میمن لااُبالی است.
این را مکرر عرض کردیم علامت ایمان این است که انسان لااُبالی نیست بلکه علامت ایمان این است که انسان اهل خیر را دوست دارد عمل خیر را دوست دارد و اگر از دیگری سر بزند خوشحال میشود از خودش هم سر بزند خوشحال میشود. بدی ها را دشمن میدارد چه از دیگری سر بزند و چه از خودش. در روایات آمده علامت میمن این است که اگر کار خوبی انجام داد خوشحال میشود و اگر کار بدی انجام داد متألم و متأثر میشود. بنابراین این معنایش لااُبالی گری نیست. گفته باشیم محب لااُبالی شود معنایش این است که اگر کسی در مقام محبت بود و بلغزد این لغزش به واقعیت وجود او ضرر نمیزند. کسی که به مقام محبت خدا رسیده ولی لغزش داشته باشد لغزش به او ضرر نمیزند. این یک معنای این حدیث نورانی است.
از این لطیف تر معنایش این است که هر کجا محبت امیرالمیمنین (علیه السلام) باشد گناه نیست. اصلاً این محبت با بدی جمع نمیشود چون: «إِنْ ذُکِرَ الْخَیْرُ کُنْتُمْ أَوَّلَهُ وَ أَصْلَهُ وَ فَرْعَهُ وَ مَعْدِنَهُ وَ مَأْوَاهُ وَ مُنْتَهَاهُ» همۀ خیرها به وجود مقدس معصومین (علیه السلام) بر میگردد. حضرات معصومین(علیه السلام) مبدأ و منتهای همۀ خیرات هستند. هیچ شرّی نه از آن هاست و نه به سوی آن ها بر میگردد. بنابراین محبت آن ها معنای حضور آن هاست. هر قلبی که در آن امام(علیه السلام) حضور دارد و در او حقیقتِ ولایت عنایت شده و مورد لطف و توجه است این قلب به مقام محبت میرسد. این محبت علامت حضور محبوب است و هر کجا آن ها هستند بدی نیست.
قلب میمن سرچشمه محبت
ممکن است یک کسی ادعای محبت کند و محبت هم داشته باشد ولی محبتش عاریه ای باشد یعنی محبت در اعماق وجودش نیست و محبت را به او عاریه دادند که این همان ایمان مستعار است و این ایمان عاریه ای از او گرفته میشود. ممکن است کسی برای یک وهله ای به مرحله ای از ایمان برسد و حتّی به توحید افعالی برسد به یک مقاماتی برسد و حقایقی را ببیند که محبّتی در او پیدا شود ولی اگر این ها عاریه ای باشد این محبت و ایمان عاریه ای با گناه یا لغزش از عمق وجود جمع میشود ولی اگر کسی حقیقتاً از عمق وجودش به مقام محبت رسید هر کجا محبت است ضرر نیست.
در روایات است که محبت از قلب انسان شروع میشود و بعد منتشر میشود. در روایات آمده اگر برای خود قلب هم مراتبی قایل باشیم قلب چهار مرحله دارد لب فیآد قلب و صدر است. محبت و حقیقت ذکر جایش در لب انسان است. محبت اهل بیت (علیه السلام) همان حقیقت ذکر است خودشان ذکرند و محبت شان هم حقیقت ذکر است. حقیقت توجه همان محبت است و حقیقت توجه حقیقت توجه به محبوب و محبت اوست. اولیاء معصوم (علیه السلام) خودشان عین ذکرند و محبت آن ها و ذکر آن ها ذکرالله است. توجه آن ها توجه به خدای متعال است ذکر آن ها ذکرالله است و محبت شان محبت خداست. در آن روایت نورانی آمده که عمیق ترین لایۀ قلب همان لب انسان است و آنجا جای ذکر و حبّ است.
اگر این محبت در قلب فیآد و لب انسان شکل گرفت بعد از آنجا منتشر شد و تا هر کجا که این محبت برود هیچ سیّیه ای نمیتواند آنجا حضور پیدا کند که قابل جمع نیست. محبت علامت حضور محبوب است و علامت حضور ذکر است. هر کجا ذکر است غفلت نیست و هر کجا محبت است محبوب حاضر است که با حضور محبوب دیگر هیچ بدی نیست. لذا مراتب وجود انسان از باطن قلب تا مراتب ظاهری قلب و قوای دیگر انسان هر کجا نورانی به نور محبت شد مصون میشود. همین طور که در روایت آمده: «مبثوثٌ علی الجوارح» ایمان از قلب میمن سرچشمه میگیرد و بعد در جوارح منتشر میشود چشم میشود چشم میمن گوش میشود گوش میمن و زبان میشود زبان میمن. اگر کسی به اینجا رسید که ایمان و محبت در اعضاء و جوارحش منتشر شد همۀ اعضا و جوارحش مصون میشود. اگر یک موقعی دیدید که انسان با قوه ای از قوایش معصیت میکند معنایش این است که محبت و ایمان هنوز در آن قوه نیامده است.
وسیله تقرّب به محبوب
در آن حدیث نورانی معروفی که فریقه ای نقل کردند و در حدیث قرب نوافل هم همین معنا بیان شده که حضرت فرمودند: خدای متعال میفرماید «مَا یَتَقَرَّبُ إِلَیَّ عَبْدٌ مِنْ عِبَادِی بِشَیْ ءٍ أَحَبَّ إِلَیَّ مِمَّا افْتَرَضْتُ عَلَیْهِ» هیچ بنده ای به من نزدیک نمیشود مگر به عملی که من آن عمل را دوست داشته باشم. بیش از فرایض و واجبات محبوب ترین عمل در نزد خدای متعال همان است که او واجب کرده و جزء فرایض قرار داده چه فرایض ایمانی باشد و چه عملی در نزد او محبوب ترین است. فرمود: ولی قرب میمن در همین حد متوقف نمیشود. «وَ إِنَّهُ لَیَتَقَرَّبُ إِلَیَّ بِالنَّافِلَةِ» سپس قرب نوافل است که تا به جایی میرسد من او را دوست میدارم. «حَتَّی أُحِبَّهُ»[۹] حتی او مرا دوست میدارد و در اثر عمل به فرایض و نوافل به مقام محبت میرسد.
در بعضی نقل ها این است که فرمود: «فإذا أحبّنی فأحبت» وقتی به مقام محبت رسید من او را دوست میدارم و وقتی کسی محبوب خدا شد: «کُنْتُ إِذاً سَمْعَهُ الَّذِی یَسْمَعُ بِهِ وَ بَصَرَهُ الَّذِی یُبْصِرُ بِهِ وَ لِسَانَهُ الَّذِی یَنْطِقُ بِهِ وَ یَدَهُ الَّتِی یَبْطِشُ بِهَا» فرمود: من چشم گوش زبان دست و پای او میشوم. این معنایش چیست معنایش همین است که اگر کسی به مقام محبت و ولایت رسید حقیقت ولایت به او عطا میشود و وقتی عطا شد دیگر این دست دست او نیست چشم چشم او نیست گوش گوش او نیست و زبان هم زبان او نیست. به تعبیر دیگر با قوۀ خود کار نمیکند بلکه با ارادۀ محبوب کار میکند او حضور پیدا میکند و متصدّی میشود.
محبت علامت حضور محبوب
اگر انسان به مقام محبت رسید و این محبت در اعضاء جوارح و قوای انسان منتشر شد همۀ قوای انسان محبّ شد و این محبّ محبوب میشود. وقتی محبوب شد دیگر کسی که با این کار میکند خودش نیست. به تعبیر دیگر محبّ اراده اش در دست خودش نیست و اول چیزی که باید به محبوب واگذار کند حول و قوه اش است. اگر واقعاً محبّ است و این طوری شد که محبّ حول و قوۀ خودش را واگذار کرد این حول و قوه دیگر در اختیار او است و دیگر هیچ سیّیه ای را آنجا راه نمیدهد. در واقع محبّت علامت حضور محبوب است و هر کجا او هست خوبی هست. شاید معنای این حدیث نورانی این است: «حُبُّ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ حَسَنَةٌ لَا تَضُرُّ مَعَهَا سَیِّیَةٌ» هر کجا محبت است سیّیه نیست و این خوبی است که هیچ سیّیه ای نمیتواند به صاحب او ضرر بزند. اگر عضوی از اعضای انسان یا قوه ای از قوای انسان دچار سیّیات شد علامت این است که محبت در آنجا نیست و این همانی است که در بعضی از روایات آمده که میمن اگر گناه کند در آن حال و در آن فعل ایمانش از او سلب میشود و محال است با ایمان گناه جمع شود.
لذا هر کجا خاصیت نورانیت محبت است محبّت علامت حضور محبوب است. «أَنَا جَلِیسُ مَنْ ذَکَرَنِی» در روایات است: «فإذا أحبّنی فأحبت» هر کجا محبت حقیقی است محبوب است و هر کجا محبوب است وادی ایمن است. هیچ سیّیه ای چه منکر ظاهری و چه منکر باطنی به محیط ولایت امیرالمیمنین(علیه السلام) راه پیدا نمیکند. ولایت علی بن ابیطالب(علیه السلام) حصنی آن حصن حصین خداست. به تعبیر دیگر همه جا را شیطان میتواند برود جز وادی ولایت امیرالمیمنین(علیه السلام) آن محیطی است که دست شیطان به آن نمیرسد. «إِلَّا عِبادَکَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِین » شیطان به آن وادی راه ندارد سیّیه به آن وادی راه ندارد. هر کجا محبت امیرالمیمنین(علیه السلام) است آنجا محیط ولایت امیرالمیمنین(علیه السلام) و محیط حکومت امیرالمیمنین(علیه السلام) است.
به تعبیر دیگر هر کجا محبت است حکومت محبوب است. اگر چشم انسان معصیت میکند از محیط حکومت امیرالمیمنین(علیه السلام) و از محیط محبت خارج است. هر منطقه ای از مناطق وجود انسان که نورانی به نور محبت شد یعنی مملکت امیرالمیمنین شده است. یعنی ولایت امیرالمیمنین(علیه السلام) در آنجا حضور دارد. محبت علامت حقیقت ولایت است و معنایش این است که آن حقیقت به او عنایت شده و تحت ولایت قرار گرفته است. لذا اگر کسی در مقام محبت تام بود میشود ولیّ الله که به مقام ولایت رسیده این انسان کسی است که در وادی ایمن است. «کُنْتُ إِذاً سَمْعَهُ الَّذِی یَسْمَعُ بِهِ» میگوید: گوش دست زبان و قوایش مال خودش نیست. اگر کسی محبّ است مال محبوب است و در مملکت محبوب وارد شده. وقتی وارد در مملکت محبوب شد دیگر وادی امیرالمیمنین(علیه السلام) است و آنجا سیّیه محال است که نفوذ پیدا کند. این ها آثار و برکات محبت است محبت اولیاء خدا و محبت معصومین(علیه السلام) همان محبت خدای متعال است.
درجات محبت خدا
محبت دوستان خدا همه محبت خداست امّا محبت درجاتی دارد. در خلوص خالص ترین محبتِ خدای متعال آن محبتی است که به آن حبیب حقیقی به آن کسی که جز خدا در آن نیست جز ذکر در آن نیست عین ذکرالله است و عین کلمه حبّ است تعلق میگیرد. عالی ترین و خالص ترین محبت محبت اوست که این محبت طریق محبت خداست. اگر انشاءالله خدای متعال توفیق داد. اگر محبت معصوم(علیه السلام) آمد خاصیتش این است که انسان هر کجا او هست دوست میدارد. در روایات آمده محبت دوستان محبت ماست و مجازی نیست چون اگر کسی دوست شد در مملکت او وارد شده. هر قلبی که امیرالمیمنین(علیه السلام) دوست میدارد عرش و محیط ولایت امیرالمیمنین(علیه السلام) است. لذا نمیشود کسی امیرالمیمنین(علیه السلام) را دوست داشته باشد و آن قلب را دوست نداشته باشد چون محیط ولایت و دایرۀ وجودی مملکت حضرت است. محیط نورانیت حضرت است.
لذا هر کسی به مقام محبت و نورانیت رسیده آنجا مقام حضور معصوم(علیه السلام) است. مقام حضور معصوم(علیه السلام) مقام مصونیت حضرت است. اگر کسی میخواهد به یک جایی برسد که هیچ چیز به او ضرر نزند ضابطۀ کلی اش این است: «حبّ علیٍّ حسنه لا یضرّ معها سیّیه». هر عضوی از اعضا و مرتبه ای از مراتب وجودش که نورانی به این محبت شد به شرط اینکه این محبت محبت عاریه ای نباشد و مستقرّ باشد آن وادی وادی ایمن است. محیطی است که محبوب خدای متعال است و خدای متعال او را در محیط ولایت خودش و در محیط وادی امن قرار میدهد.
ذکر مصیبت
«السَّلَامُ عَلَیْکَ یا ابا عبدالله وَ عَلَی الْأَرْوَاحِ الَّتِی حَلَّتْ بِفِنَایِکَ عَلَیْکُمْ مِنِّی جَمِیعاً سَلَامُ اللَّهِ أَبَداً مَا بَقِیتُ وَ بَقِیَ اللَّیْلُ وَ النَّهَارُ وَ لَا جَعَلَهُ اللَّهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنْ زِیَارَتِکُمْ السَّلَامُ عَلَی الْحُسَیْنِ وَ عَلَی عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ وَ أَصْحَابِ الْحُسَیْنِ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِمْ أَجْمَعِین».
ایّ درّ یگانه ولایت░▒▓▓▒░محبوبه خانه ولایت
ای گنج حسین در خرابه░▒▓▓▒░پیوسته به گریه و عنابه
ای فاطمه را سرور سینه░▒▓▓▒░زهرای سه سالۀ مدینه
یادآور فاطمه در قنوتت░▒▓▓▒░فریاد حسین در سکوتت
علایم محبت خدا و بندگی خدا محبت امام حسین در همه وجود اوست
نازک بدنت پر از نشانه░▒▓▓▒░از بوسه گرم تازیانه
از خون سرت ز ضربت سنگ░▒▓▓▒░گیسوی مقدّست شده رنگ
روی تو حسین را صحیفه░▒▓▓▒░آزرده ز سیلی سقیفه
بر فرق تو ریخت ای گل پاک░▒▓▓▒░خاکستر و سنگ وخار و خاشاک
ای ماه به خاک آرمیده░▒▓▓▒░برخیز ستاره ات دمیده
چشمی بگشا که دل بر آمد░▒▓▓▒░برخیز که یار با سر آمد
بر دیدن روی یار امشب░▒▓▓▒░روپوش بزن کنار امشب
دوران غمت به سر رسیده░▒▓▓▒░گمگشته ات از سفر رسیده
این است که ظهر روز عاشور░▒▓▓▒░با گریه شده از تو کم کمک دور
وقتی از کنار خیمههایش فاصله میگرفت مرحوم محدث مینویسد دختر سه ساله ای دوید و دامن بابایش را گرفت و گفت: بابا میروی میدان ولی بدان که دخترت تشنه است. این است که با دلی پر از درد بر عمه سفارش تو را کرد. این است که زیر چوب دیدی و قرآن از دهان او شنیدی.
مرحوم محدّث نقل کردند که وقتی یزید دست به چوب خیزران برد صدای تلاوت قرآن امام حسین(علیه السلام) در مسجد اموی پیچید و این دخترک ها روی دوش بزرگترها بالا رفتند. دختر امام حسین(علیه السلام) روی دوش عمّه رفت یک نگاهی کرد و دید سر بابایش میان تشت قرآن میخواند و یزید با چوب خیزران به لب و دندانش جسارت میکند. نوشتند: این کودک تب کرد بیمار شد و دیگر از این بیماری بیرون نیامد.
این هستی توست در برش گیر░▒▓▓▒░گل بوسه ز روی عنبرش گیر
بگشوده دو چشم خود به سویت░▒▓▓▒░با گریه نگه کند به سویت
روپوش را کنار زد دید بابا با سر آمده دستهای کودکانه اش را دراز کرد با محبت و کمال لطافت سر بابا را در آغوش گرفت.
کی مهر سحر طلوع کرده░▒▓▓▒░مه پیش رخت خضوع کرده
قربان دو چشم نیم بازت░▒▓▓▒░خاموشی و اشک جان گدازت
این اشک دو دیده ات مرا کشت░▒▓▓▒░رگهای بریده ات مرا کشت
شب از سفر آمدی پدر جان░▒▓▓▒░وقت سحر آمدی پدر جان
کی جسم تو را به خون کشیده░▒▓▓▒░رگهای گلویت را بریده
گیرم که لبت ز چوب خسته اند░▒▓▓▒░دندان تو را چرا شکستند
«السّلام علی الفقر المقروء بالقدیم»
چشم تر و کام خشک داری░▒▓▓▒░از خاک تنور مشک داری
قرآن خدنگ وای بر من░▒▓▓▒░پیشانی سنگ وای برمن
خجلت زده از تو و عمویم░▒▓▓▒░از آب دگر سخن نگویم
القصه در آن سیاهی شب░▒▓▓▒░سر بود و رقیه بود و زینب
بر عمّه وفای خود نشان داد░▒▓▓▒░لب بر لب شه نهادو جان داد
خاموش چرا به انجمن شد░▒▓▓▒░پیراهن کهنه اش کفن شد
با بابا صحبت کرد آنچه مقاتل نوشتند چند جمله بیشتر نیست: «بابا من الّذی قطع وریدک من الذی أیتمنی علی صغر سنّی» دیدند خم شد و لب ها را بر لبان سید الشهدا(علیه السلام) گذاشت حضرت رقیه(سلام الله علیها) یک طرف و سر مطهّر سیدالشهدا(علیه السلام) هم یک طرف.
حجت الاسلام و المسلمین رفیعی
░▒▓▓▒░░▒▓▓▒░░▒▓▓▒░░▒▓▓▒░░▒▓▓▒░░▒▓▓▒░
[۱]. بحارالأنوار مجلسی/ ۲۷/۷۸ باب ۴- ثواب حبهم و نصرهم و ولایتهم.
[۲]. همان.
[۳].الکافی شیخ کلینی/۲/۴۵۵ باب محاسبةالعمل..... ص: ۴۵۳.
[۴].الکافی شیخ کلینی/۲/۱۲۸ باب ذم الدنیا و الزهد فیها....
[۵]. همان.
[۶]. همان.
[۷]. بحارالأنوار مجلسی/ ۲۷/۷۸ باب ۴- ثواب حبهم و نصرهم و ولایتهم.
[۸]. همان.
[۹]. همان.
منبع: واعظون
موسسه جهانی سبطین
<<< لینک مبدأ >>>