اگر حق با مولا علی علیه السلام است …

یکی از مسائل مورد اختلاف بین مسلمانان، شیوه ی قرایت کردن « بسم الله الرحمن الرحیم » در نماز است. شیعیان در تمام نمازها، چه نمازظهر و عصر که باید با صدای آهسته خوانده شوند، چه نماز صبح، مغرب وعشا که باید با صدای بلند خوانده شوند، «بسم الله الرحمن الرحیم» را با آوای بلند (جهر) قرایت می‌کنند. (۱)

در طرف مقابل، اهل سنت هستند که گروهی ازآنان بلند گفتن « بسم الله الرحمن الرحیم » را واجب نمی‌دانند وگروهی، بلندگفتن این آیه ی شریف را بدعت می‌دانند، و گروهی از اساس، خواندن این آیه درنماز را لازم نمی‌دانند، که تفصیل این نظرات درکتب فقهی اهل سنت وجود دارد. (دوستانی که به مکه و مدینه مشرف شده اند، یا نماز جماعت اهل سنت را شنیده اند، می‌دانند که امام جماعت پس از تکبیرة الاحرام، معمولا بدون گفتن بسم الله الرحمن الرحیم، شروع به قرایت حمد و سوره می‌کند.)

فخر رازی یکی از مشهورترین و برجسته ترین علمای اهل سنت است. این عالم بزرگ، در زمینه ی حکم قرایت « بسم الله الرحمن الرحیم » می‌نویسد:

به تواتر ثابت شده که علی بن ابیطالب رضی الله عنه در نماز « بسم الله الرحمن الرحیم » را با صدای بلند قرایت می‌کرده است، و هر کس در دین اش از علی بن ابیطالب پیروی کند، هدایت یافته است، چون پیامبر علیه السلام فرموده است: خداوندا! علی هرجا قرار گرفت، حق را با او قرار ده. (۲) (۳)

گرچه اکنون در صدد نقل فتاوای اهل سنت در مورد حکم « بسم الله الرحمن الرحیم » نیستم، همچنین سابقه ی تاریخی طرح این بحث فعلا مورد نظر نیست، ولی مدت هاست که سوالی از این عالم بزرگ اهل سنت ذهن مرا به خود مشغول کرده است:

جناب فخر رازی! شما که در مورد یک حکم فرعی فقهی به نظر امیرمومنان علی علیه السلام، توجه ویژه می‌کنید و در این راه به حدیثی از رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم استناد می‌نمایید، چگونه است که در مسئله ی اصلی و اساسی خلافت رسول الله صلوات الله علیه وآله، از نظر حضرت علی بن ابیطالب علیه السلام پیروی نمی‌کنید؟ شما که تصریح پیامبر گرامی اسلام علیه وآله السلام را در مورد حقانیت همیشگی امیرمومنان علی علیه السلام می‌دانید، چرا به این حق در موضوع جانشینی رسول اکرم صلوات الله علیه وآله توجه نکردید؟ آیا حقانیت حضرت امیرالمومنین علیه السلام تنها در مسایلی است که به بنیان مذهب اهل سنت لطمه وارد نکند؟ چه جوابی برای امروزیان دارید؟!

———————————————————————-

پی نوشت ها:

۱- بنابر روایات شیعی، حضرات ائمه علیهم السلام تاکید خاصی بر بلند خواندن « بسم الله الرحمن الرحیم » در نماز دارند و این کار را یکی از علایم مومن دانسته اند، لذا لازم است شیعیان این موضوع را رعایت کنند.

۲- پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند: رحم الله علیا (علیه السلام)، اللهم ادر الحق معه حیث دار. برخی از منابع اهل سنت که این حدیث را نقل کرده اند:

الف- مستدرک حاکم، جلد۳، صفحه۱۲۵

ب- جامع ترمذی، جلد۲، صفحه۲۱۳

ج- کنزالعمال، متقی هندی، جلد۶، صقحه۱۵۷

و بسیاری منابع دیگر…

۳- تفسیر فخر رازی، جلد۱، صفحه۱۱۱

 

حیدر حسینی وبلاگ « بیایید بیشتر بدانیم



وبلاگ « بیایید بیشتر بدانیم