کتاب الصحیح من سیرة النبی الاعظم

الصحیح من سیرة النبی الاعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) (چاپ جدید در ۳۵ جلد) 
مولف: علامه سید جعفر مرتضی عاملی 
ناشر: دارالحدیث 
محل نشر: قم 
تاریخ نشر: ۱۳۸۵ 
تلفن ناشر: ۷۷۴۰۵۲۳ 

بدون تردید کتاب الصحیح من سیرة النبی الاعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) مفصل ترین کاری است که تاکنون یک عالم شیعه در زمینه سیره نبوی به سرانجام رسانده است. چاپ جدید این کتاب در ۳۵ جلد توسط انتشارات دارالحدیث قم عرضه شده است. 

در سال ۱۳۶۱ش که نخستین بار خدمت علامه مرتضی رسیدیم دو مجلد از این کتاب را به دست چاپ سپرده بود. استاد تا آن زمان چند کتاب و مقاله تاریخی نوشته و نشان داده بود که کارش متفاوت با دیگران است. کتاب الحیاة السیاسیة للامام الرضا علیه السلام از آن جمله بود. و زمانی که الصحیح انتشار یافت تازه روشن شد که استاد تا چه اندازه روشمند و بر اساس دید نقادانه به سراغ متون تاریخ اسلام می‌رود. پس از آن مجلداتی دیگر از الصحیح هم انتشار یافت اما بیشتر فرصت ایشان برای کارهای دیگر مصروف شد که آنها نیز ارزشمند بود.

از حوالی سال ۱۳۷۲ به بعد که ایشان به لبنان رفت و در واقع به موطن خود بازگشت، باز هم برای مدتی کارهای علمی ایشان صرف مسائل مختلف می‌شد تا آن که خوشبختانه دوباره و به تدریج به کار تکمیل سیره پرداختند. در یکی از آن سالها کتاب الصحیح جایزه کتاب سال را نیز به خود اختصاص داد. در سال ۱۳۸۰ پس از چند سال که به ایران نیامده بودند، برای شرکت در مراسمی که به قصد بزرگداشت ایشان برگزار شده بود، شرکت کردند.
حاصل آن مراسم کتابی با عنوان «رویکرد الصحیح به سیره رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)» بود که توسط پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به چاپ رسید. در آن کتاب مقالاتی در باره ایشان و نیز کتاب الصحیح به چاپ رسیده بود. اهمیت این کتاب برای مقاله نویسان آن کتاب بر این اساس بود که استاد رویکردی نقادانه به اخبار سیره نبوی داشت و تلاش کرده بود تا مشهورات تاریخ را مورد نقد و بررسی قرار دهد. ایشان این بررسی را نه صرفا به لحاظ سندی که بیش از آن بر اساس نقد متن به سرانجام رسانده بودند. گفتنی است که دوازده مجلد که پیش از این به چاپ رسیده بود توسط دوست ارجمند جناب آقای دکتر محمد سپهری تلخیص وار به فارسی درآمد و توسط پژوهشگاه اندیشه اسلامی چاپ شد. همان مقدار هم مغتنم بود. گو این که درسالهای ۶۵ یا اندکی بعد از آن، مجلد اول و دوم آن هم در قم ترجمه و توسط دفتر تبلیغات اسلامی منتشر شد. اما آنچه اکنون انتشار یافته است، متن کامل الصحیح در ۳۵ مجلد است که دو جلد اخیر آن فهارس کتاب می‌باشد.

کتاب تا آخرین حوادث دوران رسول الله را مورد بررسی قرار داده و حتی مسائل مربوط به دفن حضرت را نیز مورد بحث قرار داده است. سال گذشته که استاد به ایران دعوت شد تا به خاطر تلاش‌هایش درباره سیره نبوی جایزه بگیرد، معلوم شد که آخرین صفحات کتاب در حالی نوشته شده است که کتابخانه شخصی ایشان در منزلش در جنوب لبنان و نیز مرکزی که سالها با خون جگر در بیروت فراهم آورده بود، همه در جنگ ۳۳ روزه اسراییل علیه لبنان از میان رفته است.

امید که روح پرفتوح ایشان مهمان سفره‌ی حضرت رسول صلی الله علیه و آله باشد.

 

//



کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام