برخی از ویژگیهای حضرت علی علیه السلام در گوشه ای از بیانات قرطبی
- قرطبی گوید: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم پس از نزول این آیه: وَأمَرَ اَهْلَکَ بِالصَّلاةِ...هر صبحگاهی به در خانه فاطمه و علی -رضوان اللَّه علیهما- میرفت و میگفت: نماز!(تفسیر الجامع لأحکام القرآن ۱۱ / ۲۶۳.)
- آلوسی گوید: امامیه و برخی از ما گفتهاند: این آیه درباره علی -کرّم اللَّه وجهه- نازل شدهاست آنگاه که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در شب هجرت او را در مکه در بستر خود به جای نهاد. و قرطبی نیز همین را گفته است.(تفسیر روحالمعانی ۲ / ۹۷.)(تفسیر الجامع لاحکام القرآن ۳ / ۲۱.)
- عبداللَّهبن عطا گوید: با امام باقر علیه السلام در مسجد بودم که چشمم به پسر عبداللَّهبن سلام افتاد، گفتم: این فرزند همان کسی است که علم کتاب نزد اوست (یعنی عبداللَّهبن سلام). حضرت فرمود: آن کس علیبن ابیطالب است (نه عبداللَّهبن سلام).(ینابیع المودة، ص ۱۰۲. و نظیر این روایت را قرطبی در تفسیر خود الجامع لأحکام القرآن ۹/۳۳۶ آورده است.)
- قرطبی وید: ابناءنا دلیل آن است که نوههای دختری را نیز فرزند نامند، زیرا پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم حسن و حسین را با خود آورد و فاطمه پشت سر آن حضرت و علی پشت سر فاطمه در حرکت بود و پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به آنان میگفت: هرگاه من دعا کردم شما آمین گویید.(تفسیر الجامع لأحکام القرآن ۴ / ۱۰۴.)
- قرطبی گوید: از ابنعباس روایت است که مراد علیبن ابیطالب علیه السلام است. واز علی علیه السلام روایت است که فرمود: هیچ مردی از قریش نیست مگر اینکه یک یا دو آیه درباره او نازل شدهاست. مردی گفت: درباره شما چه نازل شده؟ فرمود: آیه: وَ یَتْلُوهُ شاهِدٌ مِنْهُ.(الجامع لأحکام القرآن ۹ / ۱۶. و نیز تفسیر البحر المحیط ۵ / ۲۱۱ و تفسیر درّ المنثور ۳/۳۲۴ و تفسیر جامع البیان طبری ۱۲ / ۱۴ در همه این مصادر به سندهای گوناگون.) حکم شورشیان جمل و صفّین علّامه مناوی در تفسیر حدیث “دریغا بر عمّار که گروه سرکش و ستمکار او را میکشند” گوید: مراد از عمّار، عمّاربن یاسر است. و مراد از “گروه سرکش” چنانکه قاضی در شرح مصابیح گفته معاویه و یاران اوست. و این حدیث صریح است در سرکشی یاران معاویه که عمّار را در جنگ صفّین به قتل رساندند و اینکه حق با علی است، و این از اخبار غیبی است...
قرطبی گوید: این حدیث از استوارترین و صحیحترین احادیث است، و معاویه چون نتوانست آن را انکار کند گفت: قاتل عمّار کسی است که او را به میدان جنگ آورد؛ و علی علیه السلام به او پاسخ داد بنابراین رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم هم قاتل حمزه است، زیرا او را به میدان جنگ آورد! ابندحیه گفتهاست: این پاسخ علی پاسخ دندانشکنی است که جواب ندارد و حجتی است که اعتراضی بر آن وارد نمیآید. و امام عبدالقاهر جرجانی در کتاب “امامت” گوید: فقهای حجاز و عراق و شافعی و ابوحنیفه و اَوزاعی، و گروه بسیاری از متکلمان و مسلمانان بر این عقیده اتفاق دارند که علی علیه السلام در جنگ با اهل صفّین و اهل جمل مصیب بوده و آنان که با او جنگیدند یاغی و ستمکار به حضرتش بودهاند ولی با این سرکشی کافر نشدند... و ابوسعید خُدری گوید: ما هنگام ساختن مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم آجر را یکی یکی میآوردیم و عمّار دو تایی میآورد، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم با دیدن او خاک را از چهره او پاک میکرد و میفرمود: “دریغا بر عمّار که گروه سرکش و ستمکار او را میکشند”. سیوطی در کتاب “خصایص” گفته: این حدیث متواتر است و بیش از ده نفر از صحابه آن را روایت کردهاند...(
سایت فطرت