علامه قطب راوندی

از مرحوم آیت الله العظمی اراکی نقل شده است که استاد بزرگ مرحوم شیخ محمدحسین گفته است:"وقتی که صدراعظم ـ در دوره مشروطه ـ صحن مطهر قم را تعمیر می‏کرد در اثر تعمیر، روزنه‏ای به قبر قطب‏راوندی باز شده بود. من رفتم و از نزدیک دیدم که دو سر زانوی مرحوم قطب راوندی سالم است. سر خود را داخل قبر کردم و سر زانوی آن بزرگوار را بوسیدم در حالی که اثری از فرسودگی در آن نبود و هیچ تأثیری هم از بوسیدن من در آن بوجود نیامد."

فقیه، مفسر،محدث، متکلم، ادیب، اصولی و محدث بزرگ مرحوم علامه ابوالحسن سعید بن هبة اللَّه بن حسین راوندی مشهور به قطب راوندی در قرن ششم هجری قمری در راوند کاشان به دنیا آمد.

مقام علمی

مرحوم قطب الدین راوندی از کودکی نزد پدر گرامیش مشغول تحصیل علوم دینیه شد. ایشان علاوه بر تحصیل در زادگاهش از علمای دیگر مناطق ایران مثل قم، اصفهان، خراسان، همدان و دیگر شهرها نیز استفاده برده است.

مرحوم راوندی در دوران تحصیلش در این شهرها از علمای بزرگی بهره برده است که به برخی از این اساتید اشاره خواهیم داشت:

ابو جعفر محمد بن علی بن محسن حلبی. ابو الحسن محمد بن علی بن عبد الصند تمیمی نیشابوری. سید ابو البرکات محمد بن اسماعیل مشهدی. صفی الدین مرتضی بن داعی بن قاسم. شیخ السادة مجتبی بن داعی بن قاسم. ابوالفضل عبدالرحیم بن احمد شیبانی. ابوجعفر محمد بن مرزبان. هبة الله بن دوعویدار. ابو جعفر بن کیمیح. ابو نصر الغاری.

بزرگترین و معروفترین استاد مرحوم قطب الدین جناب فضل بن حسن طبرسی صاحب کتاب ارزشمند مجمع البیان است.

وقتی مرحوم علامه قطب راوندی از تحصیل بی‏نیاز شد و خواست آنچه آموخته به دیگران منتقل کند، به تدریس پرداخت در این دوران شاگردان برجسته و زیادی را پرورش داد که برخی از آن بزرگان عبارتند از: احمد بن علی بن عبدالجبار طبرسی. حسین بن سعید بن هبة الله. علی بن عبدالجبار بن محمد. علی بن محمد المداینی. محمد بن الحسن البغدادی. محمد بن سعید بن هبة الله.

مشهورترین شاگرد مرحوم راوندی، ابن شهر آشوب مؤلف کتاب شریف مناقب آل ابیطالب و معالم العلماء می‏باشد.

آثار و تألیفات

قطب الدین راوندی از دانشمندان پرکار در امر تألیف به‏شمار می‏رود که در بیشتر رشته‏های علوم دینیه اثر و کتابی از خود به جای گذاشته است که برای اختصار در اینجا به برخی از تالیفات ایشان اشاره خواهیم داشت:

در فقه: آیات الاحکام، الحکام الاحکام، الانجاز، رحل المعقود فی الغسله الثانیه، الشافیه فی الغسله الثانیه، رسالة الفقهاء، المشکلات النهایة، النیات فی جمیع العبادات، فقه القرآن و....

در حدیث: تحفة العیل، رسالة فی صحة احادیث اصحابنا، لباب الاخبار، لب اللباب، المجالس فی الحدیث، دعوات و....

در تفسیر: ام القرآن، تفسیر القرآن، خلاصه التفاسیر، شرح آیات المشکلة فی التنزیه، اللباب فی فضل آیة الکرسی و الناسخ و المنسوخ من القرآن.

در نهج البلاغه: کتاب"منهاج البراعة فی شرح نهج البلاغه"که باید گفت مرحوم راوندی اولی کسی بود که بر نهج البلاغه شرح نوشته است. به طوری که ابن ابی الحدید شارح معروف نهج البلاغه می‏گوید:"کسی قبل از من تا آن اندازه که اطلاع دارم به تفسیر نهج البلاغه نپرداخته است بجز یک نفر و آن سعید بن هبة الله بن حسین معروف به قطب راوندی است.

در کلام و فلسفه: الخرایج و الجرایح، ام المعجزات، الاختلاف، تهامت الفلاسفه و کلام الکلام فی شرح مقدمة الکلام.

در تاریخ: جنی الجنتین و قصص الانبیاء.

در شعر و ادب: قطب راوندی در شعر و ادب نیز تبحر داشته و به زبان عربی شعر می‏سروده است. در اشعارش همواره عشق به خاندان اهل بیت(علیه السلام) را به تصویر کشیده است. از جمله کتابهای ادبی ایشان: التغریب فی التعریب، الاغراب فی الاعراب، شرح العوامل المایة، غریب النهایه و نفثة المصدور می‏باشد.

قطب الدین در نگاه بزرگان

علامه امینی صاحب الغدیر:"راوندی یکی از پیشوایان علمای شیعه، برگزیده این طایفه و از اساتید بی‏نظیر فقه و حدیث و از نوابغ و از اساتید بی نظیر فقه و حدیث و از نوابغ علم و ادب است. هیچ گونه عیبی در آثار فراوانش و تیرگی در فضایل و تلاشها و خدمات دینی و اعمال نیکو و کتب ارزنده اش وجود ندارد."

میرزا عبدالله افندی در کتاب ریاض العلماء:"شیخ امام و فقیه، قطب الدین راوندی، شخصی فاضل، عالم، متبحر، فقیه، محدث، متکلم، آشنای به اخبار و احادیث و شاعر بوده است."

میزا محمد باقر خوانساری:"او والاتر و بزرگتر از اینهاست که درباره وی گفته‏اند. چنانکه بعد از آگاهی از برخی تألیفات او بخصوص شرح آیات الاحکام وی، تردیدی در این باره برای شما خوانندگان باقی نمی‏ماند."

محدث قمی:"عالمی است متبحر، فقیه، محدث، مفسر، محقق، راستگو، بزرگوار... و از بزرگترین محدثان شیعه می‏باشد."

ابن حجر عسقلانی از بزرگان اهل سنت:"او در جمیع علوم فاضل است. و در هر نوعی از علوم صاحب تصنیفات بی‏شمار بوده است."

وفات

سرانجام این فقیه و محدث بزرگ در چهاردهم شوال سال 573 هجری قمری در شهر مقدس قم از دنیا رفت. و پس از تشییع در جوار حرم حضرت معصومه(سلام الله علیها) به خاک سپرده شد.

از مرحوم آیت الله العظمی اراکی نقل شده است که استاد بزرگ مرحوم شیخ محمدحسین گفته است:"وقتی که صدراعظم ـ در دوره مشروطه ـ صحن مطهر قم را تعمیر می‏کرد در اثر تعمیر، روزنه‏ای به قبر قطب‏راوندی باز شده بود. من رفتم و از نزدیک دیدم که دو سر زانوی مرحوم قطب راوندی سالم است. سر خود را داخل قبر کردم و سر زانوی آن بزرگوار را بوسیدم در حالی که اثری از فرسودگی در آن نبود و هیچ تأثیری هم از بوسیدن من در آن بوجود نیامد."

منابع

ریاض العلماء، میرزا، عبدالله افندی، ترجمه ساعدی خراسانی، مشهد، آستان قدس.

معالم العلماء، ابن شهر آشوب، نجف، مکتبه حیدریه.

نشریه یاس، شماره بیست و نهم.

نویسنده: سیدمحمد ‏ناظم‏زاده‏قمی



سایت ابنا