دوازدهم تیرماه، روز بزرگداشت مرحوم علامه‌ی امینی، نویسنده‌ی کتاب شریف «الغدیر» است. در این متن، به بررسی زحماتی که ایشان برای تألیف این کتاب متحمل شدند،‌ می‌پردازیم:

خیلی افراد علامه امینی را از کتاب ارزشمند ش،"الغدیر"می شناسند.

علامه امینی با تالیف"الغدیر"خاطرات عصر نبوی را تجدید کرد، عصری که سروری از آن امت قرآنی است و رسول اکرم صلی الله علیه وآله وسلم رهبری آن را بر عهده دارد و بعد از خود، ولایت علی بن ابی طالب علیه السلام را معرفی کرده است.

امینی، احیاگر سنت نبوی، با"الغدیر"جلوه‌های شوکت و عظمت امت اسلامی را در خاطره ها زنده می‌دارد و اصل اصیل و محور حکومت قرآنی، جریان غدیر خم را یاد آور می‌شود.

وی یک صد و ده تن از اصحاب را نام می‌برد که حدیث غدیر را روایت کرده‌اند و به نام هشتاد و چهار تابعی اشاره می‌نماید. سپس طبقات راویان حدیث غدیر از علما را بر می‌شمارد از علمای قرن دوم هجری تاقرن چهاردهم،سیصد و شصت تن را ذکر می‌کند که به نقل از حدیث شریف غدیر موفق شده اند و علامه مجاهد برای یافتن مدارک معتبر، بارها به اقصی نقاط جهان مسافرت می‌نماید تا آنچه را که از دین الهی در مورد خلافت کبری فرود آمده، به امت اسلام برساند. وی نخست در کتاب گرانقدر الغدیر به آیاتی که در خصوص امیر مؤمنان علی (علیه السلام) فرود آمده، می‌پردازد، برخی از این آیات نورانی عبارت‌اند از:

آیه تبلیغ (۱)، آیه اکمال دین (۲)، آیات سوره معارج (۳)، آیه ولایت (۴)،سوره هل اتی.

همچنین احادیث نبوی و سخنان پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را با آمیختگی شگرفی در آغاز و انجام سخن و یا در مقام استدلال و تایید و تضمین، یادآور می‌شودکه بعضی از این احادیث به قرار زیر می‌باشند:

حدیث غدیر و ولایت،حدیث اخاء، حدیث منزلت، حدیث ثقلین، حدیث علیّ مع الحقّ و الحقّ مع علیّ، حدیث تبلیغ، حدیث انذار العشیره، حدیث اِنﱠ علیاً اوّل من اسلم و آمن و صلی ، حدیث ردّ الشمس، حدیث سدّ الابواب، و صدها حدیث دیگر که در فضل و بزرگی وصی بر حق حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم)، بر زبان پیامبر اسلام جاری گشته است.

دکتر سید جعفر شهیدی که خود در نجف و تهران از یاران آن فرزانه بود،نقل می‌کند که روزی علامه امینی به من گفت:

((برای تالیف (الغدیر) ده هزار جلد کتاب خوانده ام)).وی در ادامه سخن می‌گوید: 

((او مردی گزافه گو نبود. وقتی می‌گفت کتابی را خوانده ام، بدرستی خوانده و در ذهن سپرده و از آن یادداشت برداشته بود)).(۵)

علامه نستوه پس از بررسی اسناد حدیث غدیر و اثبات واقعه مهم عصر نبوی، شاعران چهارده قرن را که از سفره قرآن توشه برداشته بودند، به شهادت آورد. تا هم یادی از نام آوران و مبارزان مکتب ارجمند علوی کرده باشد و هم فضایل امام علی (علیه السلام) وصی حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) را به اثبات رساند. وی ادب متعهد شیعی را یکی دیگر از حجتهای واقعه غدیر دانست و برای فراهم آوردن شعر بزرگ مردان فضیلت، سالها تلاش پیگیر نمود. تا علاوه بر گرد آوری شعر حماسه سرایان غدیر،اشتباهات عمدی محققین مغرض را بر ملا سازد.(۶)

آمدن سنگی از آسمان، شاهدی سنگین بر غدیر

به بهانه روز بزرگداشت علامه امینی (۱۲ تیر) مناسب دیدیم که قسمتی از کتاب"خلا صه الغدیر علامه امینی"(تلخیص یعقوب قاسملو - ص ۳۵و ۳۶)را با کمی تغییرات بیاوریم.
پس از آنکه رسول خدا (صلی الله علیه وآله و سلم) در غدیر خم آنچه را که مامور به آن بود تبلیغ فرمود و این امر در بلاد ، شایع و منتشر شد. جابر ابن نضربن حارث بن کلده عبدری آمد و خطاب به رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) نمود و گفت:

به ما از طرف خداوند امر کردی که گواهی به یگانگی خداوند و رسالت تو بدهیم،و نماز و روزه و حج و زکات را امتنان کنیم،همه را از تو پذیرفتیم و امتثال کردیم، وتو به اینها اکتفا ننمودی تا اینکه بازوی پسر عمت را گرفتی وبلند نمودی و او را بر ما برتری دادی و گفتی: 
((من کنت مولاه فعلی مولاه)) آیا این امر از طرف تو است یا از جانب خداوند؟. 
رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) فرمود:
قسم به خداوندی که معبودی جز او نیست این امر از جانب خداوند است. نامبرده پس از شنیدن این سخن رو به طرف شتر خود روان شد در حالی که می‌گفت: 
بار خدایا اگر آنچه محمد (صلی الله علیه وآله وسلم) می‌گوید راست و حق است بر ما سنگی از آسمان ببار ویا عذابی دردناک به ما برسان.
هنوز به شتر خود نرسیده بود که سنگی از آسمان بر سر او آمد و او را کشت و خدای تعالی این آیات سوره معارج را نازل فرمود:

سال سایل بعذاب واقع (۱) للکافرین لیس له دافع (۲) من الله ذی المعارج (۳)
یعنی سایلی به قوع عذاب سیوال کرد(۱) بدانید که بر کافران است و دفع کننده بر آنان نیست (۲) از طرف خدای صاحب آسمانها است (۳)

علاوه بر اینکه شیعیان اعتقاد دارند این آیات از جمله آیات نازله بعد از نص غدیر می‌باشد جمعی از علماء اهل سنت که شخصیتشان مورد تصدیق است آنرا در کتب تفسیر و حدیثی ثبت و ضبط نمو ده اند که از جمله آنها عبارتند از ابو عبید هروی در ((غریب القرآن)) ، ابوبکر نقاش موصلی بغدادی در ((شفاء الصدور))، ابو اسحق ثعلبی نیشابوری در ((الکشف و البیان)).

 

پی‌نوشت‌ها:

۱- مایده،۶۷. 
۲- مایده،۵.
۳- معارج، ۱ تا ۳. 
۴- مایده، ۵۵. 
۵- حماسه غدیر، محمد رضا حکیمی، ص ۴۸۰ 
۶- با کمی تغییرات از کتاب"گلشن ابرار"، ج۲، ص ۷۳۲ و ۷۳۳ ، تهیه وتدوین جمعی از پژوهشگران حوزه علمیه قم

 

/



سایت فطرت